TEENIB INTERNETIS ELATIST: Pideva võitmise saladus on elukutselise pokkerimängija Imre Leiboldi sõnul lihtne – mängu tuleb vastastest natuke rohkem osata.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
19. august 2005, 00:00

Imre teenib pokkeriga sadu tuhandeid kroone (83)

Eesti mees Imre Leibold teenib pokkerimänguga tavaeestlase jaoks hingematvalt suuri summasid.

Tallinna mehe Imre Leiboldi päev algab nagu tuhandetel teistelgi Eesti meestel – ringutus, väike kohv ja pilk mailbox’i. Päeval kantseldab kolme väikelast (või sunnikut, nagu ta ise neid hellitlevalt kutsub) ja veeretab vaikselt päeva õhtusse. Õhtul, kui kell 9 saab, hakkab ta internetis pokkerit mängima. Imre jaoks on pokker töö – ta on elukutseline pokkerimängija.

Ööd sobivad Imrele, siis on ameeriklastel pärastlõunane aeg ja pokkeriruumid mängijaid täis. Liiatigi mängivad päeval tavaliselt eurooplased, kelle mängutase on ameeriklaste omast kõrgem, mis tähendab Imre jaoks väiksemat teenistust.

Kuuekohaline kuuteenistus

Kuidas on võimalik hasartmängu mängimisega elatist teenida? Imre jaoks ei ole siin midagi müstilist ega hämarat, sest pokker ei ole tema sõnul hasartmäng, vaid oskusmäng. «Inimesed mõtlevad, et pokker ja videopokker on üks ja sama, aga tegelikult on need lihtsalt nimeliselt kattuvad asjad,» seletab Leibold, kes kasiinodes mängimas ei käi. «Pokker on oskusmäng. Mina ei mängi negatiivse tõenäosuse, näiteks pokkeriautomaadi, vaid teiste inimeste vastu. Pikas perspektiivis võidab hea mängija sama kindlalt nagu kasiino võidab ruleti pealt.»

Leibold mainib oma sõnade tõestuseks tõsiasja, et tal ei ole kolme aasta jooksul, mil ta interneti pokkeriruumides mänginud on, ühtegi miinuskuud olnud. Seepeale toob sahtlist päeviku, millesse on dollari täpsusega viimaste aastate päevateenistused kirja pannud. Parematel kuudel ulatub mehe teenistus kodumaises vääringus kuuekohaliste summadeni, kuid sinna ei ole ta sisse arvestanud live-turniiridelt saadud võite. Näiteks mais teenis ta New Orleansi pokkeriturniirilt seitsmenda koha saavutamise eest 98 420 dollarit, mis on ligi 1,3 miljonit Eesti krooni.

«Kui ma seal lauas istusin, käis juba peast läbi, et jess, miljon on koos, maagiline piir on ületatud,» muheleb Leibold. «Aga pärast mängu tuli järsku 450 000 USAle maksudeks maksta, nii et miljon jäi siiski tulemata.»

Algajal mängijal on internetis mängides oht ahneks minna, sest loogiliselt võttes on kõrgemate panustega mängides võimalus rohkem võita. Imre soovitab mängu võtta rahulikult ning valida oma mänguoskusele, rahahulgale ja riskitaluvusele vastavad panused. «Mina mängin pokkerit kalkuleerivalt ja riske kontrolli all hoidvate panustega,» kinnitab Leibold ning lisab, et igapäevaeluks vajalik ja mängukontodel seisev raha tuleb hoida teineteisest lahus.

Et pokkeriga elatist teenida, peab rahaga kokkuhoidlikult ringi käima. «Pead arvestama, et pokkeriga elatist teenides ei ole sul kindlat kuupalka,» ütleb Leibold. «Isegi kui sul on hea periood, ei tohi sa seda raha kohe ära kasutada, sest see raha peab katma ka selle perioodi, mil sul nii head teenistust ei tule.»

Pokker – oskusmäng

Leibold avastas pokkeri läbi temaatilise filmi «Rounders», milles mängivad peaosa Matt Damon ja Edward Norton. «Kuna tundus põnev ja huvitav, hakkasin internetis otsima ja leidsingi mängutoa, kus tasuta harjutada sai,» meenutab varem Tartus aastakese üliõpilaselu proovinud ja Soomes kojamehe leiba maitsmas käinud Leibold, kellel läks kohe alguses ka õnneks. «Kui tundsin, et olen juba päris kõva mängija (naerab – J.K), panin 50 dollarit mängu, mis on üldse ainuke raha, mille ma enda arvelt mängu olen pannud. Eks mul alguses oli vast rohkem õnne kui oskusi, aga kuna paljud oskasid minust veelgi vähem, hakkas minema.» Pärast esimesi edusamme süvenes ta mänguteooriasse juba põhjalikumalt, millest annab tunnistust raamaturiiul, mis ingliskeelseid pokkeriõpikuid täis.

Pideva võitmise saladus on Leiboldi sõnul lihtne – mängu tuleb vastastest natuke rohkem osata.

«Pokkeris ei ole selgeid vastuseid, nagu näiteks males, kus sul on üks kindel hea käik. Hea pokkeriotsuse tegemine on alati situatsioonikeskne ning oleneb kaartidest, vastastest, pot’i ehk mängijate panuste summa suurusest ja muudest teguritest,» seletab Leibold. «Samuti peab teadma tõenäosusi, kas sul tasub jätkata selle käega mängimist või pead selle maha viskama.»

Internetis mängitaval pokkeril ja turniiripokkeril teeb Leibold suurt vahet, kuigi reeglid on neil enamasti samad. «Internetis mängib olulisemat rolli matemaatiline pool, samas kui live-pokkerit mängides peab palju ka psühholoogiast teadma, et võimalikult hästi teada saada, mis kaardid su vastasel käes võivad olla,» räägib Leibold. Näiteks abikaasa vastu mängides kaotab Imre üsna sageli, sest naine oskab teda liiga hästi «lugeda». «Kui ma muidu saan lauas nendele kollidega hakkama, siis Kairiti vastu pole mul mingit šanssi,» naerab Imre.

Üheks tähtsamaks oskuseks peab Eesti üks parimaid pokkerimängijaid kannatlikkust. «Sa pead ennast kontrollima, et sa ei hakkaks mingit jama mängima, sest mõnikord häid kaarte ei tule ega tule,» rõhutab Leibold.

Pokkeriperekond

Pokkerit ei mängi selles perekonnas mitte ainult Imre, vaid ka abikaasa Kairit. Olles noorima lapsega lapsehoolduspuhkusel, leiab ta pokkeri olevat laste kõrvalt hea võimaluse lisaraha teenimiseks. «Pokkerit saab mängida just siis, kui selleks parajasti vaba hetk juhtub olema. Kaheksast viieni tööl käies jääks mul ka lastele oluliselt vähem aega kui praegu,» ütleb Kairit, kellele meeldib ka see, et pere saab teostada äkkideid, ootamata puhkust või nädalavahetust. Pokkeriga seotud reisimised on pere jaoks ainsad reisid, kus kahekesi käiakse – pere jaoks on need ühelt poolt töö, teisalt aga puhkusereisid.

Kui pokker Imrele siibrisse viskama hakkab, hoiab ta paar päeva lihtsalt mängust eemal. «Mõnikord ma mõtlen, et pokkerimängimine on ikka üks nii mõttetu tegevus ja et sellest ei ole kellelegi mitte mingit tolku. Siis tuletan endale meelde, et mänguga ma teenin küll raha, aga see pole kogu mu elu,» räägib Imre, kellele paaripäevasest eemalolekust täitsa piisab, sest ütleb endale selle elustiili sobivat. Liiatigi vajab töö tegemist ja raha teenimist.

Pokker kui tulus äri

Pokker on võitmas maailmas üha suuremat populaarsust ning internetipokkerist on saamas online mänguruumide valdajate jaoks üha tulusam äri – näiteks tänavu mais mängis internetipokkerit hinnangulist 1,8 miljonit inimest. Juunis oli sõna «poker» otsingumootori Lycos otsituim sõna.