MAAILMA AINUS MILJARDÄRIST KIRJANIK: 1996. aasta augustis pakkus Bloomsbury kirjastus toona täiesti tundmatule JK Rowlingule «Harry Potteri» eest 2500 naelsterlingit. Nüüd teenib autor 250 000 naela päevas. Üheksa aastaga on JK Rowling müünud 265 miljonit raamatut 200 riigis ja 62 keeles, kaasa arvatud ladina ja vanakreeka keeles. Tema varandust hinnatakse miljardile dollarile.Foto: All Over Press
Inimesed
16. juuli 2005, 00:00

«Harry Potteri» autor elab lapseröövlite hirmus (4)

Miljardärist kirjanik – see kõlab uhkelt. Paraku on «Harry Potteri» saagaga teenitud rikkused sundinud Joanne Kathleen Rowlingu tumedate prilliklaaside ja paksude kodumüüride taha.

JK Rowlingu (ta eelistab just seda nimevarianti) eraelust teab üldsus väga vähe, kirjutab Briti ajaleht Daily Mirror. Avalikkuse ees nähakse teda haruharva. Ja just nii peakski see Rowlingu meelest jääma. Maailmamenu kipub pahuksisse vaikse eluga, mida Joanne alati on armastanud ning millest ta nüüd puudust tunneb. Pealegi sunnivad meeletud rikkused teda muretsema enda ja oma lähedaste turvalisuse pärast.

«Harry Potteri» saaga, mille kuues osa «Harry Potter ja segavereline prints» ilmub täna, on teinud Rowlingu kuningannastki rikkamaks. Tema varandust hinnatakse miljardile dollarile. Kunagisel üksikemal, kes elatus abirahast ning pidi Edinburghi korteris pidevat tõmbetuult taluma, on nüüd ühtekokku kolm luksuskodu – linnamaja sealsamas Edinburghis, uhke maahäärber Pertshire’is ja kuuekorruseline villa prestiižses Londoni Kensingtoni linnajaos. Uudishimulike pilkude eest varjavad tema eraelu kõrged müürid ja turvakaamerad.

Privaatsust hindav staarkirjanik sõidab ringi autodega, millel on tumendatud klaasid. Sohver on instrueeritud kõmupiltnikke autolaternatega pimestama.

Ei luba oma lapsi pildistada

Mõistagi on juuli lõpul 40 aasta juubelit tähistavale Rowlingule olulisim oma kolme lapse ohutus. 11aastase Jessica isa on kirjaniku endine abikaasa, Portugali ajakirjanik Jorge Arantes. Abielust arst Neil Murrayga on Rowlingul kaheaastane poeg David ja pisitütar Mackenzie Jean, kes sündis tänavu 23. jaanuaril. Kuna Rowling pelgab, et tema määratu rikkus võib laste turvalisuse ohtu seada, ei lase ta Jessicat, Davidit ega Mackenzie Jeani pildistada ega tiri neid reklaamiüritustele.

Rowlingi hirm on õigustatud. Ta on muutunud haiglaste uudishimutsejate märklauaks. Näiteks ameeriklanna Melissa Kumsuk Cho ilmus korduvalt kirjaniku koduuksele ning tüütas teda oma lõputute telefonikõnedega. Seda arvestades tundub kummaline, et Rowling teeb erakäike ilma turvameheta. Ent see on tema moodus võimalikult väikest tähelepanu äratada.

Neil harvadel puhkudel, kui Joanne’i Edinburghi tänavail nähakse, kannab ta tumedaid rõivaid, mis ei hiilga ei moekuse ega hinna poolest. On tunda, et Rowling tahab jääda märkamatuks. Tema lemmikrõivad paistavad olevat tume pahkluudeni mantel ja silmile tõmmatud kortsus sametkübar.

Armastab odavaid ehteid

Arvestades seda, et ajakiri Forbes nimetab Rowlingut üheks maailma rikkamaks inimeseks – dollarimiljardäride nimekirjas on vaid viis naist –, elab ta võrdlemisi tagasihoidlikult. Kirjanik teeb sisseoste harilikes kaubamajades, näiteks Jennersis, ning ehkki ta võiks endale lubada Edinburghi eliitjuveliiride ehteid, eelistab ta suuri efektseid aksessuaare odavamast hinnaklassist.

Seltskonnaüritused Rowlingu meeli ei köida. Ta armastab sõprade ja pereliikmete seltsis õhtust süüa. Just ühel sellisel õhtusöögil tutvus Joanne oma tulevase abikaasa Neiliga. Nad abiellusid 2001. aastal oma uhkes Pertshire’i maahäärberis. Maailma rikkaima kirjaniku mehena võiks Neil kodus mõnuleda, kuid talle on tähtsam arsti amet – mitte erapraksises, vaid harilikus riigihaiglas. Peentes restoranides seda paari ei kohta, neile meeldib hoopis Pizza Expressi kiirtoit.

Kui mõni Rowlingu lemmikpaik avalikuks tuleb, lõpetab ta seal käimise. Nii juhtus näiteks Edinburghi delikatessiäriga Margiotta. Ent uudishimutsejate kiuste on Joanne truuks jäänud hiina restoranile Buffet King, mis eelmises elus kandis nime Nicholson’s. Just seal kirjutas Joanne kümme aastat tagasi raamatu «Harry Potter ja tarkade kivi». Kuuldavasti käib ta seal nüüdki mõtteid kogumas, kui sulg hästi ei jookse.