LÕPUKS KINOS: Douglas Adamsi 1979. aasta kultusteose «Pöidlaküüdi teejuht galaktikas» tegelased vallutavad alates aprillist viimaks ka kinoekraane.Foto: www.outnow.ch
Inimesed
14. juuli 2005, 00:00

«Pöidlaküüdi»-film jõudis lõpuks kinno (3)

Kõigepealt oli kuuldemäng. Siis tuli raamat. Järgmisena näidend, ülejärgmisena teleseriaal ja siis arvutimäng. Ning viimaks jõudis Douglas Adamsi kultuslik «Pöidlaküüdi reisijuht galaktikas» ka kinno.

Kultusteose autor Douglas Adams kujutaski selle multiprojekti kõige täiuslikumat varianti ette just filmina. Kuid juba üle 20 aasta tagasi arenema hakanud idee «Pöidlaküüt» kinno saada jäi alati kusagile toppama.

Ei saanud asja Ivan Reitmani mõttest, et «Pöidlaküüdist» tuleb koomiline «Star Wars» – talle lihtsalt ei mahtunud pähe, et Douglase maailmas on elu mõtteks hoopis number 42.

Seepeale läks mees minema ja tegi hoopis filmi «Tondipüüdjad», kirjutab The Guardian. Filmi kallal proovisid kätt ka James Cameron ja «Monty Pythoni» Terry Jones, kuid ei tulnud ka nendest katsetest midagi välja. Ju peeti seda inglise absurdihuumorit Hollywoodile liiga raskesti seeditavaks.

1997. aastal aga sõlmis Douglas Adams lepingu Spyglass Picturesiga, kolis 1999. aastal Californiasse ja hakkas filmile käsikirja kirjutama. Kuid kaks aastat hiljem tabas Santa Barbaras elanud Adamsit südameatakk. Maailm oli kaotanud 49aastase andeka ja armastatud kirjaniku ning siis tundus, et Adamsi unistus «Pöidlaküüdi» tegelased suurele ekraanile viia maeti koos temaga.

Tobe ja naljakas

Kuid Disney stuudio soojendas projekti uuesti üles ja võttis ühendust «Kanade mässu» kirjutanud Karey Kirkpatrickiga, kes Adamsi alustatud stsenaariumi lõpetas. Ja Inglismaalt alguse saanud projekt jõudis otsaga Londonisse tagasi – filmi loominguliseks põhitiimiks sai kollektiiv nimega Hammer and Tongs – Garth Jennings ja Nick Goldsmith, kes on loonud muusikavideoid R.E.Mile, Pulpile, Blurile ja Beckile.

«Naljakas. Adams kolis kaugele Californiasse, et filmi teha, ning lõpuks tegid selle ära mingid kaks suvalist kutti. Douglase vana maja on siit vaid viie minuti kaugusel,» imestab 34aastane Goldsmith ajalehele The Telegraph antud usutuses selle üle, kuidas film ikkagi Inglismaale tagasi jõudis.

«Meie piibliks filmi tehes oli just Adamsi raamat. Tahtsime hakkama saada filmiga, mis oleks Adamsi ootustele vastanud – et see oleks naljakas ja tobe, aga südame ja hingega tehtud,» sõnab Goldsmith.

Staarivaba film

Seepärast kiruti maapõhja ka Disney mõte kutsuda peaosasse Hugh Grant. Sest Arthur Dent peab olema kõige tavalisem inimene, üks meie seast, ning Grant või ükskõik kes teine «südametemurdja» oleks tähelepanu loolt enda peale tõmmanud. Nii saigi peaossa sarjast «Kontor» tundud Martin Freeman, kellele kuulsuste peod ei meeldi ja kes tunneb ennast kõige paremini oma sõbratari Amanda Abbibgtoniga kodus mõnuledes ja muusikat kuulates. 1971. aastal sündinud Freeman ei sõida isegi autoga ning laupäevaõhtu on tema sõnul täiuslik siis, kui saab mugavalt diivanil lesida ja mõnd head filmi vaadata.

Staariseisusesse suhtub ta külma rahuga ning tundub, et just tema võiks olla seda sorti inimene, kes filmi hüüdlauset «Ilma paanikata!» ka päriselus kasutab.

Teisedki näitlejad ses filmis pole just A-kategooria staarid – korraks näeme küll John Malkovichi ja kogu aeg kuuleme Alan Rickmani häält, kuid vaevalt Zooey Dechanel (Trillian) ja Sam Rockwell (Zaphod) laialt tuntud nimed on. Nii igatahes pöörab vaataja rohkem tähelapanu Adamsi loole kui näitlejatele, loodavad tegijad. Ja nad usuvad, et Adamsile oleks film meeldinud.

«Pöidalaküüdi reisijuhi» tegelaste välimääraja

l Kui valged hiired, rätikud ja number 42 sulle midagi ei tähenda, pole sa tuttav maailmaga, mille avab «Pöidlaküüdi teejuht galaktikas». Douglas Adamsi fännid teavad, et valged hiired valitsevad maailma, et 42 on vastus sellele KÕIGE tähtsamale küsimusele ja et vannilina on kosmoses rändamiseks hädavajalik abivahend. Et filmi vaatama minnes midagigi aru saada, selleks järgnevalt väike tegelaste välimääraja.

Arthur Dent (kehastab Martin Freeman) l Ühel päeval saab see Maa-elanik teada, et tema kodu on ehitatavale kiirteele ette jäänud ning see tuleb lammutada. Kuid peagi tabab teda veelgi kohutavam uudis – ka planeet Maa kuulub hävitamisele, sest see jääb ette ühele galaktika kiirteele.

Ford Prefect (kehastab Mos Def) l See tulnukast tegelane on vabakutseline reisirubriikide autor ja kirjutab lugusid «Pöidlaküüdi reisijuhile galaktikas». Maal sõbruneb ta Arthuriga, kes ta auto alla jäämisest päästab – nimelt arvas Ford alguses, et autod on Maa põhiline eluvorm, ja ronis autoteele, et end ühele sellisele tutvustada. Ford teeb Arthurile vastuteene ja hääletab koos temaga end kosmoselaevale just enne seda, kui Maa hävitatakse.

Tricia e. Trillian (Zooey Deschanel) l Tricia on andekas teadlane, kelle võrgutab ühel peol ära pleiboist tulnukas, kelle kosmoselaevaga neiu seiklema läheb. Tegelikult tõmbab teda Arthuri poole, eriti seepärast, et nad on viimased ellu jäänud inimesed.

Marvin (kostüümis Warwick Davis, hääl Alan Rickman) l Paranoiline android Marvin (suurel pildil) on robot, kelle häireks on liigne inimlikkus. Marvin on ülemäära tundlik ja pidevalt depressioonis.

Zaphod Beeblebrox (Sam Rockwell) l See itsitav võimuahne blond mees on galaktika president, kelle supervõimas kosmoselaev viib igale poole korraga.