TEGIJAD: Sarja autorid Tiina Kruus ja Mirjam Matiisen vaatavad uuele hooajale lootusrikkalt.Foto: Arno Saar
Inimesed
8. juuli 2005, 00:00

Naisi vahetatakse läbi terve suve (11)

Eelmise aasta üks populaarsemaid tõsieluseriaale «Naistevahetus» saab järje sellelgi hooajal. Kogu suve vältavad salvestused ning naised saavad taas end uues perekonnas proovile panna.

Sarja toimetaja Mirjam Matiisen kinnitab, et kaks saadet nelja vahetuspaariga on juba täielikult valmis: «Praegu on kaks järgmist saadet ettevalmistamisel. Sarja osi tuleb niipalju, kui leidub abielupaare, kes osaleda soovivad.

Põhisüžee on ikka sama: üks naine elab võõras peres 10 päeva. Vaataja saab jälgida, kas ja kuidas suudab pereema ennast võõrastes oludes kehtestada.

Uuest hooajast lisanduvad üksikemad

Sarja ettevalmistus on üpris mahukas, Matiiseni sõnul kohtutakse kõigi kandidaatidega, et veenduda nende «vastasmängijaks» sobivuses.

Eelmisel aastal kritiseeriti saates osalevaid paare üle ootuste palju. Tegijad kartsid, et võib-olla sel hooajal vabatahtlikke polegi ja saade tuleb üldse ära jätta.. «Aga soovijaid oli piisavalt ja valik oli küllalt hea. Huvitavaid peresid leidub Eestis küll.»

Siiski on eelmise aastaga võrreldes ka muudatusi. «Võtsime mängu ka üksikemad. Mujal maailmas on seda päris palju kasutatud ja üksikvanemaga peremudel on ka Eestis levinud, oleks patt seda varianti välja jätta – osaleda soovijaid tuli palju.»

Üksikvanema koju läinud vahetusema peab leppima küll ilma vahetusabikaasata, kuid see-eest on sageli peres mõni suurem laps, kellega peab hakkama saama.

Pered on suuremad ja osalejad nooremad

Lisaks näeb sel aastal ekraanil rohkem suurperesid, kus on viis ja rohkem last. Sarjas tuleb ette konflikte, mis on mõistagi loomulik, kui satud võõrasse rolli ja tundmatusse situatsiooni. «Osades saadetes läksid vahetusse meie arvates suhteliselt sarnased pered, väga ühesugused tingimused ja eluolud,» räägib Matiisen.

«Kuid just nende paaride puhul tekkis kojuminekusoov ikka hämmastavalt kiiresti – juba kolmandal-neljandal päeval. Nii meie kui ka asjaosaliste endi jaoks oli uskumatu, kui raske on neil võõras situatsioonis viibida.» Poole vahetuse pealt loobujaid siiski ette ei tule, osalejad kirjutavad eelnevalt vastavale lepingule alla.

Eelmise aastaga võrreldes näeb sel hooajal saates ka päris noori peresid, vanuses 22–23 eluaastat. «Naistevahetuse» saatesse tullakse nii linnast kui ka maalt: «Meie saadetes näeb nii talusid kui suurlinna paneelmajade kortereid.»

Armulugusid osaliste vahel praegu salvestatud saadetes näha ei saa: «Pigem on armukadedust: hakatakse kontrollima, mida teinepool kodus teeb. Mõned tahavad ikka viis korda päevas koju helistada ja kontrollida, mida seal tehakse, kus voodis magatakse ja mis tegelikult toimub. Otsest flirti pole ette tulnud – kui sind pannakse täiesti tundmatus kohas vette hüppama, siis on see vähetõenäoline.»

Matiiseni sõnul oli sel aastal kandideerivate peredega palju lihtsam suhelda: «Nad teadsid täpselt, kuhu nad tulevad ja mis juhtuma hakkab. Selles mõttes ei olnud mingeid komplikatsioone. Eelmisel hooajal arvati, et sari on lavastatud, et osaleda tuleb mingis teleseriaalis või näitemängus.»

Saates osalemise eest palka ei saa

Raha osalistele ei maksta, küll aga kompenseeritakse kõik kulud, mis saate tõttu tekivad – kui nad peavad töölt ära olema vms. Sellel on oma mõte sees: «Kui raha makstakse, siis inimene ikka küsib, mis ma pean tegema ja kuidas käituma. Meie saade on teistsugune, inimesi jälgitakse nende loomulikus olekus ja reaktsioonides.»

Võtted alles kestavad ja perede vahetusi alles kombineeritakse. «Tegelikult võib veel praegugi saatesse kandideerida, sest huvitavatest peredest oleme ikka huvitatud,» ütleb Matiisen.