BURATINOST SAAB FILM? Estinfilmi stuudios valmiv film «Buratino ja päike» toob telest tuttavad tegelased Buratino, Pierrot’, Artemoni ja Malvina suurele ekraanile.Foto: ETV fotoarhiiv
Inimesed
2. juuli 2005, 00:00

Buratino jõuab kinno? (1)

Kui kõik hästi ja plaanipäraselt läheb, jõuab laste lemmik Buratino järgmise aasta kevadel suurele ekraanile. Praegu käib töö filmi «Buratino ja päike» stsenaariumi kallal ja otsus, kas telesarjast tuttavad Buratino, Pierrot, Malvina ja Artemon ka suurele ekraanile jõuavad, tehakse hilissügisel.

Filmi lavastaja René Vilbre sõnul hakkavad projekti käiku minnes filmi peategelasi mängima lastele juba telest armsaks ja tuttavaks saanud Priit Võigemast, Anti Reinthal, Karol Kuntsel ja Maria Soomets.

SL Õhtuleht uuris Buratino filmi lavastajalt René Vilbrelt, mis Buratino nii populaarseks teeb ning millised on esialgsed filmiplaanid.

Buratino tundub olevat kangelane, kes ikka ja jälle uutele põlvkondadele peale läheb. Mis on see, mis Buratino nii populaarseks on teinud?

Tegelased on tõesti ülipopulaarsed ja tõenäoliselt on see pika ninaga tüüp ja tema sõbrad läbi aegade pakkunud huvi nii kirjutajatele kui ka lastele. Tõsi ju, et juba kolm kirjanikku on võtnud vaevaks sest nukukambast oma versiooni kirjutada. Collodi, Tolstoi ja nüüd ka Wimberg. Kõik on andnud tegelaskujudele oma vaatenurga ja tegemised.

Ma usun, et Wimbergi Buratino on seepärast nõnda populaarne, et tema tegelased räägivad lastega üht keelt, ära unustamata ka vanemaid. Rõõmsat absurdi, hoogsat nalja segi mõnusa didaktikaga, mida muud soovidagi. Muidugi on suur osa populaarsusel ka väga headel näitlejatel ja nende suurepärasel improviseerimisvõimel.

Kas nüüdis-Buratino on ka kuidagi muutunud? Näiteks breigib, räpib, rulatab, või siis teeb endale rate.ee’s kontot? Või siis ajab ikkagi rohkem selliseid üldisi headuse-õigluse asju?

Ta oli nüüdisajastatud juba televersioonis. Filmivariandis ei ole ta samuti vanamoodsam, pigem vastupidi. Filmiversioonis on neil küll ajada üks suurem ja märksa müstilisem asi kui teles ajada oli. Mis täpselt, see jäägu veel esialgu saladuseks. Seiklust ja põnevust on küllaga.

Kas lastefilmi tegemine on keerulisem/erilisem kui täiskasvanute oma tegemine?

Lapsed on vahest nõudlikum ja ausam publik. Muidu filmitegemine nagu ikka. Just lõpetasin kunstilise tantsufilmi tegemise ARTEle, ei ütleks, et seda kergem või raskem teha oli kui lastefilmi. Igal filmitööl on oma spetsiifilised eripärad.

«Röövlirahnu Martin» tõi eesti publiku ette uued lapsstaarid. Kas ka Buratino filmi otsitakse laste hulgast uusi talente?

Ei, seekord peaosadesse lapsi ei võta. Peaosalised ju kõik teada ja mul on nende üle äärmiselt hää meel.

Pärast «Röövlirahnu Martini» edu tundub, et lastefilmidele tasuks Eestis keskenduda küll. Kas nüüd on lootust, et multikabuumi kõrval hakkab kinodesse tulema üha rohkem uusi laste- ja noortefilme?

Usun küll, et pärast «Röövlirahnu Martini» edu – suutsime ju lüüa nii Hollywoodi laste- kui ka täiskasvanute filme – mõtleb Eesti Filmi Sihtasutus ka rohkem lastefilmide peale. Selgi suvel läheb käiku Katrin Lauri mängufilm «Ruudi» ja ma väga loodan, et sealt tuleb õige ilus film. Kõik eeldused on olemas. Üks kodumaine lastemängufilm aastas oleks küllalt, et kasvatada eesti filmile vääriline vaataja ja ka vääriline tegija.