PATTUDE LINNA TÜDRUK: Jessica Alba kehastab Rodrigueze filmis «Sin City» strippar Nancyt.Foto: www.outnow.ch
Inimesed
26. mai 2005, 00:00

Sin City – kurjategijate ja iluduste urgas (4)

Reedel jõuab kobarkinno ja Ekraani Robert Rodrigueze uus meistriteos «Sin City»: Frank Milleri kultuskoomiksitel põhinev film, mis kubiseb staaridest ja vägivallast. Kriitikutele, kes filmi brutaalsuse pärast nahutavad, ütlevad selle tegijad, et muretseda ei tasuks, sest filmivägivald on vaid kunstiline.

«Kummaline, et see sõna tänapäeval sellist kära tekitab,» imestas filmi üks autoritest Frank Miller Cannes’i filmifestivalil antud pressikonverentsil. «Arvestades seda, et enamik kirjandusteoseid pärast «Iliast» ja juba enne seda on olnud väga vägivaldsed, sest läbi selle on inimesed alati probleeme lahendanud, on see kriitika pisut naeruväärne. Mina lihtsalt ei usu sellesse «ahv näeb, ahv teeb» teooriasse,» sõnab 1970. aastatel USA koomiksitööstuses alustanud Miller.

«Ka jaapanlaste filmid ja kirjandus sisaldavad ohtrasti vägivalda, kuid ometi on kuritegevuse näitajad nende ühiskonnas ühed maailma madalaimad,» on Miller kindel, et kunst inimesi kuritegudele ei suuna.

Film kui koomiks

Filmitegijate sõnul on «Sin City» verevalamised ja julmus klassikaline film noir’i element, mille inspiratsiooniallikaks on Milleri koomiksid ning mis teenib filmis ainult kunstilisi eesmärke. Rodrigueze ja Milleri sõnul peabki nende film välja nägema nagu koomiks, mitte nagu päriselu. Tõepoolest, filmi must-valged ja kohati värvilaikudega vürtsitatud kaadrid sarnanevad hämmastavalt koomiksiraamatule ning sellest efektist on vaimustuses ka filmistaarid ise. «Kui ma filmi esmakordselt valmiskujul nägin, olin ma täiesti rabatud,» rääkis «Sin City’s» Dwighti kehastanud Clive Owen BBCle.

Rodrigueze ja Milleri film, mille tegemisel aitas konsultandina kaasa ka Quentin Tarantino, olevat koguni nii pulp, et kinost väljudes on vaataja ikka veel mõnda aega kogu selle hulluse mõju all. Igatahes tuleks vaatajal ennast ette valmistada karmide meeste, lõbutüdrukute, alastuse, kuritegevuse ja korruptsiooni jaoks, sest kõike seda filmis leidub.

Rourke: Marv on nagu mina

Samuti leidub «Sin City» filmis hulgaliselt staare – linateoses astuvad vaataja ette maskuliinse poole pealt Bruce Willis, Mickey Rourke, Benicio Del Toro, Clive Owen, Michael Madsen, Eliah Wood ning isegi Frank Miller ise, kes teeb väikerolli preestri osas. «Sin City» feminiinne pool aga toob ekraanile Jessica Alba, Brittany Murphy, Rosario Dawsoni, Jaime Kingi, eksootilise Devon Aoki ja «Gilmore’i tüdrukutest» tuttava «hea tüdruku» mainega Alexis Bledeli näitlejatööd.

Tüüpiline filmikurikael ja kunagine poksija Mickey Rourke, kes mängib filmis kättemaksuhimulist endist poksijat, on oma filmikarakteri kohta koguni öelnud, et suutis Marviga väga hästi samastuda, sest ka tema on oma seesmisest «põrgust» läbi käinud, vahendab femalefirst.com. Rourke meenutas, et on oma elus narkootikumide ja alkoholisõltuvuse tõttu päris raskeid aegu üle elanud ning et ta ei oleks praegu siin, kui ta poleks abi otsinud ja teraapiasse läinud.

«Ma ei saa endale enam lubada neidsamu vigu, mis mu kümneks aastaks tööta jätsid. Kuid samas ma tean, et asjad, mis mind selleni viisid, on ikka veel osa minust,» tunnistas 48aastane Rourke. «Ma ei saanud aru, et minuga midagi valesti on, ja sama lugu on Marviga – ka tema ei tunnista, et midagi valesti oleks.»

Seda, kuidas Bruce Willise politseinik Hartigan pattude linnas omadega puntras Marviga võitlema hakkab ja milliseks patulinna tegelaste saatus täpselt kujuneb, selgub aga alates homsest, kui koomiksifilm Eestisse jõuab.