Inimesed

Toompead rünnatakse! Kordan: Toompead rünnatakse! (18)

LISA KOMMENTAAR

Rahva usaldus15. mai 2005, 20:14
Olgem ausad ,Savi Ets tegi oma tood toona hasti! Kogu selle loo nostalgia seisneb selles,et
me peaksime oleme tanulikud saatusele,kuivord saime olla sellise perioodi tunnistajateks.
Mitte kunagi ei ole voimalik naha sellist yhtsustunnet Eesti rahva seas ja mitte kunagi ei seisa valitsus rahvale nii lahedal kui neil paevil.Alates Eestima laulust kuni nende maipaevadeni 1990-l.
Martsi keskpaigas toimunud miitingule jargnenult maletan vaikest gruppi inimesi ,kelle hulgas oli ka Savisaar seismas Toompea lossi ees lumesajus. Ja siis keegi kysis:"Edgar ,millal me selle lipu seal katusesl ara vahetame?" Kuu aega hiljem oli see tehtud! Tegu oli omariikluse symboolikaga,argem seda unustagem.
Trollijuhid panid trollid liinidel seisma ja jooksid Toompaea maest yles,inimesed jatsid tood -tegemised kus seda ja teist ja tottasid Toompeale. Kuulsin tudengeid venelastele karjumas "hui v nos!" ... Venelased lintshiti sel paeval ara just vaimselt...
Aasta kaks hiljem aga devalveerus see koik. Toompaea hakkasid ilma tegema Vahid ja muud erastajad-varastajad,keda huvitas vaid oma taskute taitmine. Savi Etsi kiituseks tahan oealda ,et see mees ei ole kunagi olnud korruptant..
Aga see lugu ei ole mitte Savi Estist vaid Eesti rahvast ja toob see lugu meid tanapaeva.
Ei usu mina,et tana keegi Toompeale jookseks. Milleks? Keda kaitsma? See seltskond seal on rahvast ammu eemaldunud ja tema omanduses ei ole rahva usaldust. Ka sendi eest mitte!
täpsustuseks15. mai 2005, 14:51
väiksel kogusel, alla 10 tulirelva oli siiski laiali jagatud, Savisaarel oli kasutada teenistusrelv. ei old nad paljakäsi ühti kõik.
Toho tonti15. mai 2005, 12:19
No on ikka ajad, mõni mees on rohkem Savisaar kui Savisaar ise, nad kohe täpselt mäletavad mida Savisaar mõtles. Põrguvärk, ja sellised kirjutavadki ajalugu.
joosep15. mai 2005, 11:46
Lugedes siin kommentaare on selgelt näha , milline jama on ajalugu. 15 aastat keset Tallinna toimunud sündmus on eestlastel meeles täiesti erinevana. Huvitav , et pole üles otsiyud mõnd intrite poolset osalejat - mida tema "mäletaks"? Kuidas me võime siis usaldusega suhtuda sündmustesse 1940-1945? Sellest ajast nagu üldse ajaloost mäletab igaüks seda , mis meeldib ja kasulik on.
evil14. mai 2005, 21:26
Huvitav kas nüüd ka rahvas läeks toompeale seda kampa kaitsma või?
eesti naine14. mai 2005, 17:56
üks äge kommija väga hästi eksis,kui eksis üldse,umbes nagu (e)etsi rahvas-eesti rahvas! hea leid!mul on ikkagi tänutunne nii etsi kui kõigi nende vaprate eesti meelsete vastu,kes ei kartnud,vaid hakkasid paljakäsi maailma võimsamale tuuma ja sõjaroimarriigile - okupandile vastu!!!tehke järgi või võtke müts maha!savisaare jt.eesti rahva tegijate ees!
TARANTEL14. mai 2005, 15:31
Kuigi mu väärikus kannatab praegu seda kommentaari kirjutades ei saa ma ometi ütlemata jätta seda, et kõik kirjutavad, kuid keegi pole osutanud tekkinud probleemi põhjusele. Küsimus oli lipu heiskamises Toompeale, mida toonast olukorda hinnates polnud eriti mõistlik veel teha. Diskussioon oli pikk ja hoiatati Savisaart, et see toob venelased välja... Paraku seda just vaja oligi. See kamp kommijaid ongi süüdi selles, et mei just täna oleme olukorras, kus inimene on teisejärguline ja rahval puudub eneseväärikus... Ja Savisaare kiitjatele tagas soovitada pausi panna, sest muidu ei jää Savisaare "kindralile" Öövelile kiidusõnu... Tahaks ropult öelda teile, kuid kardan, et olete oma MINA ja auga sealmail, et teile enam midagi ei mõika isegi mitte faktid elust endalt. Aga sellegipärast jõudu teile!
nugis14. mai 2005, 13:26
Oma raamatus kirjutab Savisaar, et Nugis olla öelnud, et massile tuleks tuli peale tõmmata. Kuidas sellega, härrased? Sõber Nugis ajab muidugi vastu, et Savisaar valetab.
Ultra14. mai 2005, 10:16
Tarantel on tüüpiline ajaloovõltsija. Savisaare valitsus oli kahtlemata märksa eestimeelsem ja tegusam kui enamik hilisemaid nn Eesti Vabariigi valitsusi. eestis olid tolleks ajaks vaid okupatsioonirezhiimi riismed ning tegelikult kujutas suurimat ohtu Eesti taasiseseisvumisele vaid rahvusäärmuslastest ja endistest kagebee kaastöölistets seltskond, ke süritas igal kombel provotseerida Eestis avalikku konflikti. Ka Toompea ründamine oli suuresti provokatsioon, millele õhutas Eesti Komitee tegevus. Tihtilugu olen tagais mõelnud tollal toimunule ja jõudnud järeldusele, et Eesti Vabariik (taas)iseseisvus mitte tänu rahvuslastele, vaid nende kiuste. Savisaare üleskutse ja rahva kutse osutasid, mida eetsi rahavs tegelikult mõtles ja tundis. Hoolimata Edgari probleemsetest isikuomadustest on ta ka täna suveräänselt populaarseim Eesti juht, ja seda kogu selelst sopast hoolimata, mida tema pihta on visatud. Eesti poleks kunagi saanud iseseisvaks, kui pöördelistel aegadel poleks olnud Savisaare sugust juhti, kes julges võtta vastutuse endale.
Tarantelile teadmiseks, et värava avas venemeelne lossi komandant. Lõssenkoga võisid katusel küll olla vaid erspeelased, aga mitte savisaarlased, ehkki vaevalt usutav, et keegi neist oleks julgenud nii kõrgele ronida.
TARANTEL14. mai 2005, 09:33
Ja ongi Savisaar oma tahtmise saanud... Pole midagi teha, kui rahvas arvab, et see ongi tõde, mida talle serveeritakse, samas võib ja pean ütlema neile, kes praegult minu kommentaari maha tegid seda, et Teie närvid kulla kommijad ei kannataks tõde kõigest välja, Teil tekiks lämbumistunne ja tahaksite siit maal kohe minema minna... Mõelge nüüd igaüks oma peaga, mida ma öelda tahan... Tulevikus soovitan sündmusi jälgida ilma tumedate prillideta ja estada küsimus: "Kellele see või too sündmus(tõlgendus) kasulik on?
kännuämblik14. mai 2005, 09:29
"Vene seltskond, kes seal lärmas(nagu neil üldiselt kombeks on), poleks teinud muud, kui Toompea tubades väheke ringi tuianud, sõimelnud, otsinud viina....ja siis rahulikult koju läinud ja mingit võimuvahetust poleks..."
Kui Sa seda kõike teadsid, siis miks läksid sinna? Et verd saaks? Ja ei saanud - Savisaar süüdi?
seymour14. mai 2005, 09:15
Savisaar käitus tegelikult ääretult vastutustundetult.
Vene seltskond, kes seal lärmas(nagu neil üldiselt kombeks on), poleks teinud muud, kui Toompea tubades väheke ringi tuianud, sõimelnud, otsinud viina....ja siis rahulikult koju läinud ja mingit võimuvahetust poleks toimunud.
Valitsuse ja parlamendi liikmed oleks järgmisel hommikul taas väsinult tööpostile kõndinud(siis polnud veel kalleid mersusid perse all).
Mingisugust füüsilist arveteõiendamist ei valitsuse liikmete ega parlamendisaadikutega poleks loomulikult toimunud.
See, et paljudel "praegustel kangelastel" tol korral püksi tuli, pole mingi ime, kui vaadata seda punapugejate seltskonda. Eriti veel siis, kui seal oli endine EKP nomenklaturtsik ja ENSV Plaanikomitee esimees Savisaar provotseerivalt hüsteeritsemas.
Kutsuda aga inimesi riigi ringhäälingu abil massiliselt kogunema Toompeale, ilma mingisuguse võimaluseta juhtida protsessi, oli just see, mida ootasid vene väeosad ja Moskva...VERD.
Õnneks seda ei tulnud....ja seda mitte tänu Savisaarele.
Ehkki Savisaar seda NIIVÄGA lootis.
PS.Olin ka ise seal ja mäletan kõike vägagi täpselt.
Kardinal R.14. mai 2005, 09:07
Tarantel paneb ikka puusse. Kuulaku Keskpäevatunni algust, seal ütleb Savisaar: "Kordan, Toompead rünnatakse!" Ja Laar ütleb: "Mul on väga kahju ja ma vabandan."
kännuämblik14. mai 2005, 09:01
Tarantel, katsu aru saada, et ega koolis loetud Mart Laari juturaamatud pole ajalugu. Muinasaegadest võib ju igasugu iba räakida ja doktoritöösid kah kaitsta, aga sellest "aktsioonist" on ka päris hea videomaterjal järgi. Nii et siiski martlaarlased laulavad oma mantrat.
oo jaa14. mai 2005, 08:45
Ma pole elu sees nii palju sülitanud kui tol päeval Toompeal. Kui Toompead rünnanud interrindlased tulid õuelt läbi vihase rahvamassi, siis nad nõrgusid süljest, mis neile oli näkku sülitatud. Sel hetkel tundis iga Toompeal olnud eestlane, et asi on tehtud ja tagasiteed olla ei saa ja seda tundsid ka interid. Ja ei maksa Savisaart maha teha - enamus eestlasi ju mäletab, et ta oli iga asja juures, mis oli otsustav riigi loomisel.
väike põrsake14. mai 2005, 08:28
Tarantel
Kaitseliit oli juba olemas ja kaitseliitlased jälgisid seda savisaarlaste "riigikukatamist"...
Minu arust on sellega kõik öeldud. Lisaks sellele Kaitseliidu koosoleku protokollist loetud Valgamaa Kaitseliidu ülema sõnad:
"Kui Savisaar teaks, mis me siin räägime, lööks ta meid kohe laiali, vähemalt mina küll teeks niimoodi." Tegelikult neid protokolle tasuks igal eestlasel lugeda.
Palju on räägitud intrate rünnakust Toompeale, kuid meie Isamaalaste taustaga riigipöördekatsest ei taheta nagu eriti rääkida - tegelikult polegi suurt rääkida, sest kukkus haledasti juba algstaadiumis läbi. Samuti on siiani lahti harutamata Pullapää relvastatud jõugu tagamaad, ehk jällegi nende seotus isamaalastega.
Tarantel toob näite sellest, et Toompea katusel olid kaitsjad paigas, mis nad tegema pidid, kas lõssenko lipumehe katuselt alla tõukama ja tõeliseks veresaunaks põhjuse andma.
Minu jaoks jäigi tollest perioodist Kaitseliidust sitt arvamus, need mõned korrad, kui nende abi oli vaja, siis lihtliikmed küll kaitsesid Eesti iseseisvust, kuid juhtkond jagas juba olematud pirukat. Nende poolest oli vene võim parem kui Savisaare üleminekuvalitsus.
Leida14. mai 2005, 07:15
Mäletan seda päeva väga hästi. Tarantel ilmselt mitte. Või on tema kommentaar "tellimustöö".
TARANTEL14. mai 2005, 06:35
See kutsung pole päris täpne hr. Savisaar. Oli kutsung - riiki ja valitsust kukutatakse. Selline oli Savisaarekese karje. Mis aga tegelikult juhtus, sellest savisaarlased rääkida ei taha. Ei taha rääkida sellest, et neil ei soovitatud Toompeale heisata sini-musta-valget, teiseks polnudki veel riiki, mida kukutada ja kolmandaks olemaolev valitsus oli Moskvameelne nukuvalitsus ja eestlastel polnud sellega midagi ühist, kui ehk mõni kollaborant kuulus sellesse valitsusse. Samas on ka teada, et väravad avati võtmega. Nii et savisaarlased paljundavad järjekordset valet ja ikka selleks, et ajalukku pääseda. Venelaste tuleku kaadreid näidates oli ilusti näha, et Savisaare mehed ootasid juba katusel lõssenkolasi, millest võib järeldada vaid üht, see oli savisaarlaste pesuehtne provokatsioon, mis läks liiale nõndavõrd, et võttid Savisaarel põlved nõrgaks... Kuid Savisaar sai, mida tahtis, ta sai rohelise tee oma armee loomiseks , mida nimetati Kodukaitseks, kuigi Kaitseliit oli juba olemas ja kaitseliitlased jälgisid seda savisaarlaste "riigikukatamist"...