Inimesed
29. aprill 2005, 00:00

Muldrikud saavad teatrit täis : piiblilugudest seto ooperini

Et suveteatri päriskoht on tiigi ääres või saunaplatsil, on justkui aamen kirikus. Ning see aamen on sel suvel mõistagi vägagi mitu korda ja vägagi mitmes mängupaigas öeldud. Vaataja valida jääb, kas sõita põhja või lõunasse, kas vaadata pärimust või klassikat. Lihtlabast laadajanti sel suvel õnneks oodata ei ole.

«Seitse samuraid»

Korraldaja NO99

Tegijad Lavastaja on Tiit Ojasoo, kunstnik Ene-Liis Semper. Osades Tambet Tuisk, Gert Raudsep, Kristjan Sarv, Jaak Prints jt.

Mängupaik Vanades Kadrioru ujumisbasseinides, mis pärast etendusi lammutatakse.

Mänguaeg ja -korrad Esietendus on 11. augustil, kuni 28. augustini antakse 15 etendust. Mõnel hommikul antakse lasteetendusi.

Pileti hind Täispilet 150 krooni, sooduspilet (ISIC- ja ITIC-kaardiga ja pensionäridele) 110 krooni. Mais ja juunis on eelmüügipiletid soodushinnas vastavalt 130 ja 90 krooni. Lasteetenduse pääse maksab 65 krooni, perepilet neljale 200 krooni. Mais ja juunis eelmüügist soodushinnaga lasteetenduse pääsme hind 50 krooni ja perepilet 175 krooni. Iga 20. kollektiivtellimuse pilet tasuta.

Kangelastegu trummidega ehk lugu seitsmest mehest, kes valmis tühise tasu eest kaitsma väikest ja vaest küla röövlite eest. Lavastus põhineb Akira Kurosawa samanimelisel ja legendaarsel filmil (1954). Filmi on nimetatud üheks puhtamaks seiklusfilmiks, mis kunagi tehtud, ja mõõdupuuks, mille järgi kõiki teisi põnevusfilme hinnata. NO99 pakub ühe nime all vaatajaile kaht erinevat lavastust sama koosseisu ja sama tekstiga: õhtused etendused on täiskasvanutele, hommikused lastele.

«Loomade farm»

Korraldaja Tallinna Linnateater

Tegijad George Orwelli «Loomade farmi» lavastab Mart Koldits, kujundab Iir Hermeliin, mängivad muusikaakadeemia kõrgema lavakunstikooli tudengid.

Mängukoht Lavaauk

Mänguaeg ja -korrad Revolutsioonilist etendust saab juunis näha 13 korda. Etendused: 3., 4., 7., 8. (reserveeritud), 9. (reserveeritud), 10., 13., 15., 16., 17., 20., 21. ja 22. juunil.

Pileti hind 150 krooni, (üli)õpilaste, pensionäride ja riigikoguliikmete sooduspilet on 100 krooni. Piletilevist ja Piletimaailmast ostes on pilet 15 krooni kallim.

Lavastaja sõnul võiks selle lavastuse žanrimääratluseks olla võimumäng: «Võim on ju alati mäng. Isegi siis, kui tulemus on – laibad. Iseasi on muidugi see, millal see mäng on millegi saavutamise vahend, millal eesmärk omaette. Elu aga näitab, et seda vahet on mängijatel väga raske teha.» Pole mõtet Kolditsa sõnades kahelda. Jääb vaid üle lugeda, mitu riigikoguliiget teatrisse tuiskab.

«Rosencrantz ja Guildenstern on jälle surnud»

Korraldaja Rakvere teater

Tegijad Hendrik Toompere juuniori lavastuses astuvad lavale Üllar Saaremäe ja Marko Matvere ning kogu Rakvere teatri trupp. Lavastuse kunstnik on Ene-Liis Semper.

Mängupaik Padise klooster

Mänguaeg -ja korrad Etendust mängitakse 16 korda, 7. juunist 17. juulini.

Pileti hind Eelmüügist kuni 14. maini 200 krooni, kuni 7. juunini 250 krooni, hiljem 300 krooni. Eelmüügist ostetud sooduspiletid (õpilased, tudengid, pensionärid) maksavad 200 krooni.

Tom Stoppardi «Rosencrantz ja Guildenstern on jälle surnud» ehk siis rakverlaste uus suvelavastus on inspireeritud «Hamleti» loost. Taani prints on kohal koos oma tragöödiaskonnaga: lesk-vastabiellunu ema, õnnelik onu, kaunis armastatu. Kohal on ka Marko Matvere – millal viimati teda nägime, kui reisisaateid mitte arvestada?

«Vastutuulelaev»

Korraldaja Nargen Opera

Tegijad Jaan Krossi «Vastutuulelaev» jõuab lavale rühmatööna Aleksander Eelmaa juhatusel. Kunstnikud on Ann Lumiste ja Jule Käen. Mängivad Erik Ruus, Riina Maidre, Ülle Kaljuste, Taavi Teplenkov, Aarne Üksküla ja Aleksander Eelmaa.

Mängupaik Naissaarel Lõuna külas Omari küünis.

Mänguaeg 31. juulil ning 1., 2., 3., 4., 6. ja 7. augustil.

Pileti hind täpsustub lähitulevikus.

Nargen Opera, kes mullu tõi vaataja ette napi ja stiilse «Laterna», võtab sel suvel ette uue projekti. See on Kross. Kui eesti tipud asuvad Krossi kallale, siis loodetavasti on tulemus sama elegantne kui on «Wikmani poiste» televariant. Meistriklass: sõna ilu ja sisu sügavus. Sedapuhku Naissaarel.

«Soolaev»

Korraldaja Pärimusteater Loomine

Tegijad Lavastab Raivo Trass, kunstnik

Kristiina Münd. Mängivad Katariina Lauk-Tamm, Ivo Uukkivi, Helene Vannari, Ene Järvis, Raivo Rüütel, Hellar Bergmann, Iivi Lepik, Veikko Täär jt. Osalevad rahvamuusikud.

Mängupaik Soontagana maalinnus Koonga vallas Pärnumaal

Mänguaeg 9., 15., 21. ja 23. juuli.

Pileti hind Eelmüügist kuni 10. juunini 120 ja 170 krooni, hiljem 150 ja 200 krooni.

Idee on alguse saanud Soontakite suguvõsa põlvnemisloost, nende juured ulatuvad 22 inimpõlve tagasi. Teoses kohtuvad eri ajastute inimesed. Lugu nüüdisinimese mõttemaailmast, seostest pärimuse, legendide, traditsioonidega. Näidendi tegelaskujud Hirmus Ants (metsavend), Järve Jaan (prohvet), Läti Henrik (oletatakse, et kirjutas Soontaganas olles valmis Liivimaa kroonika), Soontagana maavanem jt. on reaalselt Soontaganal ja lähiümbruses elanud või viibinud isikud. Kuidas pärimused ja ajalugu meid tänapäeval oma otsuste tegemisel mõjutavad. Eesti mees ja tema sugu, tema valikud. Eesti naised kui elu edasikandjad.

«Piibel kahe tunniga»

Korraldaja Endla teater

Tegijad Lavastaja Tiit Palu, kunstnik Silver Vahtre, valguskunstnik Margus Vaigur ja muusikaline kujundaja Feliks Kütt. Jutlustavad Sepo Seeman, Raivo E. Tamm (külalisena) ja Indrek Taalmaa (külalisena).

Mängupaik Reiu-Paikuse vabaõhulaval Jordani jõe kaldal.

Mänguaeg ja -korrad 12., 13., 14., 15., 16. ja 17. juulil, kuus mängukorda.

Pileti hind Kuni jaanipäevani 100 krooni, õpilaste ja pensionäride sooduspilet 60 krooni. Pärast jaanipäeva pilet kallineb.

Maailm sai loodud kuue päevaga, Endlal kulub kaks tundi. Kümneteks tegelasteks kehastudes esitavad kolm suveräänset näitlejat Vana ja Uue Testamendi tähtsamad lood. Alguses pole midagi. Kahe tunniga luuakse tegelikkus, milles praegu elame. Kaubakeskused, arvutid, popmuusika ja seebiseriaalid – kõik sai alguse, kui Aadam ja Eeva olid paradiisist välja aetud. Lõbustav lugu on õhtumaise mõtteviisi arengust metsikus looduses ja tänapäevas. Ainult huumoritundlikele inimestele.

«Lemminkäinen»

Korraldaja Pärimusteater Loomine

Tegijad Lavastab Jaan Tooming, kujundab Liina Tepand, mängivad Anne Türnpu, Kristjan Sarv jt. Külalisena osaleb saami joiguja Ingor Antte Ailu Gaup Norra saami teatrist.

Mängupaik Tartu Sadamateater ja Rocca al Mare vabaõhumuuseum.

Mänguaeg 28., 29. ja 31. juuli ning 2., 4., 13. ja 20. august.

Pileti hind 80 ja 150 krooni.

Kui juba Tooming lavastab, siis on asi ette selge. Soome-ugri maailmapilti tutvustav lavastus põhineb soomlaste eeposel «Kalevala». Mõistagi kõlab palju rahvamuusikat – karjala lauludest saami loitsude ja joigudeni.

«Sanatoorium»

Korraldaja Comedy Productions

Tegijad Kolm meest ja kolm naist, viimased on kindlad: Merle Palmiste, Liina Tennosaar ja Kadri Adamson. Kunstnik on Silver Vahtre.

Mängupaik Ringreisikomöödia – Tallinna, Tartu ja Pärnu lavad.

Mänguaeg 25. juunist–27. juulini.

Pileti hind 60–125 krooni.

Klassikaline komöödia, tegevuspaik on sanatoorium. Loos on hädavalede ja vääritimõistmiste jada, sellest tuleb naljakate segaduste virvarr. Ahjaa, tegelikult ei olegi see lihtsalt sanatoorium, vaid üks teine asutus. Bordell nimelt.

«Suvi»

Korraldaja Ugala teater

Tegijad Peeter Tammearu lavastuse kandvates rollides on Karol Kuntsel, Meelis Rämmeld, Maria Soomets, Janek Vadi, Priit Võigemast, Tanel Ingi, Raini Kukk, Kadri Lepp, Aarne Soro, Peeter Jürgens. Lavastuse kunstnik on Jaak Vaus, muusikajuht Peeter Konovalov ja liikumisjuht Oleg Titov.

Mängupaik Ugala ees tiigi kaldal.

Mänguaeg ja -korrad esietendub 10. juunil, mängitakse juuni ja juuli nädalavahetustel kümme korda 16. juulini.

Pileti hind 120, alates 10. juunist 150 krooni.

«Suvi» on rahvatükk selle sõna parimas tähenduses: Lutsu tegelaskujud on värvikad ja üdini elusad, keel lopsakas ja vaimukas. Ja hoolimata sellest, et kõik nagu tunneksid seda teost läbi ja lõhki, pole see sugugi nii. Või nagu ütleb Tammearu – palju neid inimesi ikka on, kes peale «Suve» filmi vaatamise ka raamatu läbi on lugenud. Ja lõppeks – keda ei huvitaks näha, kuidas väikeste tüdrukute unelmate mees Priit Võigemast maamehelikuks Tõnissoniks kehastub?

«Põrgu värk»

Korraldaja MTÜ Ühendus R.A.A.A.M.

Tegijad: Dramaturg Mart Kivastik, lavastaja Hendrik Toompere juunior, kunstnik Ervin Õunapuu, näitlejad Mait Malmsten, Sulev

Teppart, Jan Uuspõld, Raimo Pass, Tiit Sukk,

Harriet Toompere, Hendrik Toompere jr jt.

Mängupaik Viinistu kunstimuuseumi maal vanas katlamajas. Siseruum – nii et mängitakse iga ilmaga.

Mängukorrad ja -aeg Esietendus on 9. juulil, mängitakse 14 korda: 10., 16., 17., 23., 24., 27., 28., 29., 30. juulil ja 4., 5., 6., 7. augustil.

Pileti hind Tavapilet 200 krooni, sooduspilet (õpilased, pensionärid, tudengid) 145 krooni. Pileti hinna sees Viiralti näitus ja Viinistu kunsti-muuseumi püsinäitus.

Lugu Eduard Viiraltist, kes on kahtlemata 20. sajandi esimese poole tuntuim ja silmapaistvaim eesti graafik. Nagu ka mitu varasemat MTÜ R.A.A.A.M. projekti, ületab plaanitav suveetendus traditsioonilise kunstiliikide piiri. Etendus on ühendatud Viiralti näituse vaatamisega.

«Jälle need naksitrallid»

Korraldaja Nukuteater

Tegijad Reeda Tootsi lavastusele on nukud loonud kunstnikud Rosita Raud, Sirly Oder ja Marion Undusk, helilooja on Tõnu Raadik ning osalevad peaaegu kõik nukuteatri näitlejad ja teatri noortestuudio õpilased.

Mängupaik Suveõu ja Eesti paigad.

Mänguaeg ja -korrad Esietendub Tallinnas suveõuel 1. juunil, tuur algab 7. juunil Raplas ja lõpeb 7. augustil Orissaare Illiku laiul. Pärast seda on etendused Tallinnas suveõuel kuni 18. septembrini. Kokku on Tallinna ja tuurietendustega 36 mängukorda.

Pileti hind 40 krooni.

Lastekaitsepäeval hakkab naksitrallikolmik trallitama nukuteatri suveõues, seejärel annavad Muhv, Kingpool ja Sammalhabe furgoonile täiskäigu sisse ja põrutavad suveringreisile Eestisse. Tegu saab nukuteatri lubaduste järgi olema hiidlavastusega: mängus on tohutu suured mitmemeetrised nukud, piiritu arv rotte, kasse, Daam kotiga, Krae ja palju teisi värvikaid kujusid.

«Suveöö unenägu»

Korraldaja MTÜ Ludus Rusticus ja Võru teatriateljee

Tegijad Tõnu Lensmendi ja Taago Tubina la-vastatud etenduses osalevad Ain Lutsepp, Guido Kangur, Laine Mägi, Hilje Murel, Tõnu Oja, Viire Valdma, Peeter Volkonski, Evald Aavik ja Ines Aru ning Võru teatriateljee näitlejad. Kunstnik on

Liina Tepand ning muusika autor Aivar Tõnso.

Mängupaik Leigo järvel

Mänguaeg Kuus mängukorda – 27., 28., 29. juulil ning 3., 4., 5. augustil.

Pileti hind Täispilet 200 ja sooduspilet 130 krooni. Koos edasi-tagasi bussipiletiga Leigole olenevalt lähtepaigast (Tallinn, Tartu, Valga) maksab täispilet 180–380 krooni.

Etendus algab õhtul kell 20 ja lõpeb koidu eel – nii lubavad korraldajad. Lubavad sedagi, et üllatusi saab olema rohkem, kui kallis külaline oodata oskab. «Suveöö unenägu» on peetud üheks Shakespeare’i poeetilisemaks, maagilisemaks näidendiks, mis on täis koomikat ja fantaasiat. Näidendi põhitegevus toimub kesksuvel öises metsas, kus kõik on võimalik ja miski pole võimatu. Lavastust mängitakse Valgamaal Lutikese külas Leigo talus vanal Leigo järvel. Teatrikunstist seni puutumata paik.

«Taarka»

Korraldaja Vanemuise teater

Tegijad Setokeelse ooperi nimiosas Merle Jääger, lavastab Ain Mäeots ja kunstnikutöö teeb Iir Hermeliin, kaasa lööb suur hulk ehtsaid setosid. Vaheajal peetakse kirmaskit, tutvustatakse setode kombeid, käsitööd jms.

Mängupaik Lõuna-Eestis Obinitsas.

Mänguaeg ja -korrad Mängitakse seto keeles 4.–18.augustini kümme korda.

Pileti hind Pilet maksab eelmüügist 150 krooni, kohapeal on kallim.

Kauksi Ülle kirjutatud «Taarka» on operetisugemetega seto laule ja tantse sisaldav ja tõsielul põhinev tragikoomiline näitemäng setode elust Vene alamatena, Eesti vabariiki sattumisest ja eestistamisest. Loo peategelane Hilana Taarka oli rikkas seto peres kasvanud lauluandekas neiu, kes täiskasvanuks sirgudes sattus olukorda, kus polnud anda kaasavara ja seto kommete järgi pidanuks ta jääma venna majja vanatüdrukust teenijaks. Taarka temperament sellise saatusega ei leppinud: ta sünnitas vallaslapsi ja püüdis neid elatada lauldes ja kerjates. Taarka lauluande avastas soome folklorist Armas Otto Väisänen, kes kirjutas Taarkast essee ning viis ta Soome presidendile laulma. Taarkast sai tuntud rahvalaulik, kes oma elu lõpul elas katkise suitsusauna asemel korstnaga majakeses.

«Hulkur Rasmus»

Korraldaja Emajõe Suveteater

Tegijad Urmas Lennuki Lindgreni-ainelises lavaloos mängib Rasmust Rasmus Kaljujärv ja Oskarit Hannes Kaljujärv. Kaasa teevad Taavi Tõnisson, Marika Barabanštšikova, Karin Tammaru jpt. Lavastab Suveteatri juht Andres Dvinjaninov. Muusikalise kujunduse loob Tauno Aints.

Mängupaik Tartu Jaama tänav 14 pargis.

Mänguaeg ja -korrad 21. juulist–13. augustini, 20 mängukorda.

Pileti hind Täispilet 125 krooni, pensionäride-üliõpilastepilet 95 krooni, laste oma 75 krooni.

Lastekodu viieöörine sirgete juustega poiss Rasmus. Seda Astrid Lindgreni lugu teavad kõik. Seda Rasmuse lugu, mille Emajõe Suveteater lavale toob, aga veel ei tea. Sest sedapuhku võib Oskar olla suisa Rasmuse isa? Sõnaga, see on Rasmuse-Oskari soe suvelugu. Mäng kõige paremas mõttes, suvine laste-«Nipernaadi».

Vaba õhk vaba rahvalikust jandist

Päike, õhk ja vesi – need me sõbrad kolmekesi. See reipa kretiini kuldlause iseloomustab mõneti ka suveteatrit – hoolimata kõikvõimalikest ilmariskidest jagub suvelavastusi nii puie alla kui ka mere äärde, nii muldrikele kui ka tiigi servale. Eks see ole ka õige, sest kogemused näitavad, et eesti publik ja eesti näitlejad kannatavad kõik välja. Sadagu taevast või koeri ja kasse, etendus toimub ja kõik on õnnelikud.

Mida aga sel suvel kuskilt ei paista, on aastat kümme tagasi suveteatri kohustuslikuks lisandiks olnud loomnäitlejad. Eelkõige hobused. Sel aastal ei paista ühegi lavastuse puhul olevat põhjust süütut looma lavale sundida. Mis aga paistab, on piirist piirini pilt. On folkloori – seto ooperist saami joigudeni. On mitut mõõtu klassikat – William Shakespeare’ist Akira Kurosawani. On Eno Rauda, Oskar Lutsu ja Jaan Krossi.

Siinkohal on kaunis keeruline selle suve tippe ennustama hakata. Selge on see, et lõunaeestimeelne lavastaja Ain Mäeots astub «Taarkaga» oma kõige õigematesse sussidesse. Selge on see, et NO99 «Seite samuraid» tuleb tugev. Selge on ka see, et Emajõe Suveteatri «Hulur Rasmus» ja nukuteatri naksitrallid saavad laste ja lapsemeelse publiku peibutajaiks. Selge on ka see, et nii Viljandi kui ka Pärnu löövad pompoossete publikuhulkadega.

Sõnaga, tegelikult pole veel miski selge. Kui vaid see, et uusi mängupaiku tuleb igal aastal juurde. Kõik muldrikud polegi veel läbiteaterdatud. Ja seegi, et teatrifriikidel seisavad sel suvel ees õige pikad rännakud.