Inimesed
1. aprill 2005, 00:00

Päikeseprillide moes valitsevad retrostiil ja glamuurne klassika

Logomaania on nii prilli- kui ka rõivamoes taandumas, selle asemel püüavad pilku värvilised, sageli ka kirjud raamid. Samas pakutakse palju plastikklaasist nn. maskiprille.

«Kaasaegne staarimaailm määrabki suures osas, milliseid prille ja kuidas hakkavad kandma massid. Mida rohkem Gwyneth Paltrow end paparatsode ja teiste uudishimulike pilkude eest varjata püüab, seda suuremate ja tumedamate klaasidega prillid popiks muutuvad. Mida edevamaks aga läheb Paris Hilton, seda roosamaks muutuvad raamid ja kalliskivisemaks prillid ka paljudel noortel daamidel tänavapildis,» ütleb stilist ja moetoimetaja Anu Lensment. Samas võib tema sõnul päikeseprillide juures endiselt märgata kustumatut mõju, mida on avaldanud kunagised stiili-ikoonid Sophia Loren, Brigitte Bardot, Audrey Hepburn ja Catherine Deneuve.

Valged või roosad raamid

«Raamid on tihti värvilised, mustrilised ja kirjud, klaasid aga rohkem vaoshoitud tonaalsuses kui eelmisel hooajal. Eriti moekad on praegu suviste rõivasuundadega hästi haakuvad valged ja roosad raamid,» ütleb Anu Lensment, rõhutades samas, et see ei vähenda aga sugugi klassikalise musta ja pruuni tähtsust. Viimastest on tõelised trenditoonid koorekohvi ja caffe latte värvi raamid. Endiselt on omal kohal kontrastid, näiteks must-valge, must-punane.

Klaasid on sageli toonitud sujuvate üleminekutega tumedamast heledamaks, värvidest domineerib pruun. Raamid on peamiselt plastikust või metallist, seejuures tihti värvitud metallist.

Rohkem kui mitmel eelneval hooajal loeb päikeseprillimoes Anu Lensmendi sõnul praegu suurus: «Eriti noortemoes kehtib reegel – mida suuremat osa näost prillid varjavad, seda moodsam on.» Raamid on valdavalt ovaalsed või ümarad, samas pakuvad moeloojad endiselt kõikvõimalikes suurustes, kuid veidi kumeramaks disainitud kandilisi vorme.

Eklektiline üldmulje

Praegune prillimood on äärmiselt silmasõbralik: kumera disainiga prillid kaitsevad silma külgedelt tulevate UV-kiirte eest ning suured klaasid ei lase silma ka otse ülevalt tulevaid päikesekiiri.

Logomaania on nii prilli- kui ka rõivamoes taandumas. «Efektsete kirjade asemel on sangadel pigem põnev ornament, kuid kõige olulisemateks kaunistuselementideks on sel hooajal väikesed Swarovski kristallid ja metallnaastud, mis katavad lisaks sangadele ka klaasiservasid,» soovitab Anu Lensment kanda glamuurseid raame koos sportliku rõivastusega ning sportlikke prille koos šiki kostüümi või miks ka mitte pidulike rõivastega. Kuigi päikeseprillide sobitamise oluliseks põhimõtteks on just eklektika, on Anu Lensmendi sõnul peamine siiski leida oma stiil, et mitte muutuda moe ohvriks.

Kuidas mõjub klaaside värv

Kõige loomulikumana näitavad värve hallid klaasid.

Kõige paremini parandab nägemisteravust pruun filter.

Merevaiguvärvi klaasid parandavad nägemisteravust, näidates maailma kontrastsemana. Ka vähendavad need päevavalguses rohkesti leiduvat sinist spektrit, sobides eriti autojuhtidele.

Valguse sinisust elimineerivad ja kontrastsust parandavad ka kollaste klaasidega prillid, sobides hästi sombuse ilmaga.

Seevastu siniste klaasidega prillid võivad halva nähtavuse korral lausa ohtlikuks osutuda, sest sinine klaas pehmendab kujutise äärejooni ja halvendab sel moel nägemist.

Punane värv teravdab kontraste, seepärast kasutavad punaste klaasidega prille paljud jalgratturid ja orienteerujad.

Klaaside tumedusastmeid väljendatakse protsentides. Heledamatel on see 15–20, keskmistel 25–30 ja hästi tumedatel 75–80%. Väga tumedad klaasid (üle 70 protsendi) autojuhile ei sobi. Autojuhile on kõige praktilisemad ülalt tumedamate ja alt heledamate klaasidega prillid, mis võimaldavad hästi armatuurlauda näha, ja samas on silm kaitstud päikese eest.

Kes tegelevad aktiivselt spordiga, võiksid muretseda spetsiaalsed spordiprillid. Näiteks jalgratturitele, jooksjatele ja rulluisutajatele mõeldud prillide klaase saab vastavalt ilmaoludele vahetada.

Kuumad lenduriprillid

Et leida selle aasta popimaid päikeseprille, tuleb pilk suunata Jackie Onassisele või Howard Hughesile – selle kevade trend on suurte raamidega lenduristiilis prillid, mis peaaegu pool nägu ära varjavad. «Trendid kipuvad tulema filmidest ja sellel aastal viitab prillimood Oscarile kandideerinud filmile «Aviaator». Ja kuna Ameerika on juba kolmandat aastat sõjas, viitab mood ka sõjaväelenduritele,» sõnab Ameerika päikeseprillide assotsiatsiooni president Ken Frederick. Uut trendi järgivad loomulikult ka sellised Hollywoodi kuulsused nagu näiteks Brad Pitt. northjersey.com