Kahekroonine Hennesi & Mauritzi kostüüm: Kroon seeliku ja kroon jaki eest. Haiseb kohutavalt ja on plekiline, kuid mõnusast linase-viskoosisegu kangast.
Inimesed
29. jaanuar 2005, 00:00

Mida saab krooni eest?

Kas saab ühe krooni eest ka hingelt ilusamaks, ihu puhtamaks ja välimuselt kaunimaks? SL Õhtulehe ringkäik Tallinna kauplustes kinnitas, et saab küll.

Idee järgi võiks ühe krooni eest saada ühe piisa lõhnaõli. Aga kuna krooniga on mage parfüümiärisse minna, siis on parimates lõhnakauplustes parfüümitestrid tasuta letil. Surtsuta lemmikaroome nii palju kui kulub (loe: kuni müüja sind kahtlustava näoga vaatama hakkab). Õnnelikult võib läbi käia ka kõik ülejäänud kosmeetikatestrid ja endale täiesti tasuta uue näo pähe meikida.

Ühe krooniga pole kosmeetikakaupluses midagi peale hakata. Vannisoolagi ei müüda kaalu järgi ning vannipärlite hind algab mitmest kroonist.

Neil säästureil, kes eriti pesemisvahendite peale kulutada ei raatsi, tasuks minna Realiseerimiskeskuste kauplustesse. Ühe krooni eest saab kas väikese seebi, šampooni- või dušigeelipudeli, mis Provobis Hotelsi hotelliketi külastajaist üle jäänud. NB! Need maskuliinsete lõhnadega ihuharimisvahendid sobivad rohkem meestele.

Rinnahoidja kinnis ja meeter musta püksikummi

Kui šoppamiseks leidub vaba raha vaid üks kroon, sobib Abakhani kauplustekett sisseostu tegemiseks igati. Näiteks võib täiendada kodust paeltetagavara. Lihtsat puuvillast paela saab krooni eest 20–30 cm, uhkemaid veidi vähem. Kõige odavam on must püksikumm – seda saab krooni eest terve meetri. Haaknõel, millega kumm pükstesse ajada, maksab 70 senti. Lõpmatult suur on ühekrooniste nööpide valik. Kahjuks saadaval vaid ühekaupa.

Kõige soodsama kangameetri hind on 4,5 krooni, kahjuks müüakse nii väärt kraami vaid kümne meetri kaupa. Odavaim meetrikaupa müüdav kangas on valge võrguriie – kuus krooni meeter. Ühekroonise riidetüki ostmisega tekib parajalt segadust. «Kümme sentimeetrit maksab kuuskümmend senti, viisteist sentimeetrit on üheksakümmend senti,» arvutavad müüjad kooris. Kõik teised kangad on kallimad ning ühekroonine tükk neist meenutab pigem paelajuppi.

Kui pilk juba pesule läks, võiks kriitilise pilguga üle vaadata ka oma rinnahoidja. Kas praegune kinnis ikka peab vastu? Ohu korral saab siitsamast krooni eest uue kinnise. Korsetihaagidki maksavad vaid krooni. Lihtsa «nupu» oma jope nööri otsa saab ka krooni eest, valida võib lausa isamaaliste värvitoonide vahel.

Kui rinnahoidjale juba uued haagid muretsetud, võiks seda ka pisut värvikamaks muuta. Võib-olla õmmelda dekolteesse mõned tutid? Värvivalik on suur, tuttide hinnaks vaid kroon. Konservatiivsema meelelaadiga inimesed võivad tutid siiski viia koju lastele. Meisterdamiseks saab krooni eest lisaks osta jupi värvilist šenilltraati.

Krooni eest uus kampsun – Balti jaama turult

Krooni eest saab vähemalt käed kaunimaks ka Balti jaama turul. Pikk järjekord on leti ees, kus müüakse 50sendist Arko kätekreemi ja neljakroonist kehakreemi. Vanakraamikaupmehed tunnistavad ühekroonist münti küll. Selle eest saaks vana napsuklaasi, kõrvata kruusi (ärakukkunud kruusikõrva ja õpetuse, kuidas seda tagasi liimida, saab pealekauba), kaks mutrit ja kaks seibi.

Üsna sisukalt võib ühekroonisega aega veeta aga turu tagaosas second-hand’i kärudes sobrades. Siin on nigelam kraam eraldi kärudesse kuhja aetud ning kärude juures suured teibad nagu keskaegsel võllamäel. Teivastel on sildid 1, 3 ja 5. Sildi 1 all on hunnik niiskeid puntraid. Uudistajaid on kroonise kaltsukoorma ümber murdu. Kahjuks leidubki siin enamasti vaid kaltsu. Kui aga suruda alla vastumeelsus ebamäärase surnulõhna ees ja kartus koolnurasva küünte alla saada, siis usinalt kaevates võib teha üllatuslikke avastusi. Näiteks leida viis täiesti tervet ja kasutuskõlblikku d˛emprit, igaühe hinnaks vaid kroon. Või naiste kontorikostüüm. Kahjuks on jakil suured huulepulgaplekid, keemiline puhastus mõnisada meetrit eemal asuvas Telliskivi kaubakeskuses maksab aga kostüümist täpselt 100 korda rohkem. Õhtul kodus levitab kostüüm sellist haisu, et tuleb koduste nõudel rõdule tõsta. Arvata võib, et ka kampsunite pesemisele-puhastamisele kuluv vesi, pesupulber ja elekter maksavad hilpudest mitmeid kordi rohkem.