ÕNNELIK NOORPAAR: Kolmapäeval registreeriti lähimate sõprade juuresolekul ajakirjanik Kärt Karpa ja Politseikolled˛i direktori Andres Anvelti abielu.Foto: Erakogu
Inimesed
28. jaanuar 2005, 00:00

Kärt Karpa ja Andres Anvelt abiellusid

Pärast ligemale neljakuist kooselu sidusid Politseikolled˛i direktor Andres Anvelt ja ajakirjanik Kärt Karpa kolmapäeval südamed ametlikult. Jah-sõna anti perekonnaseisuametis ainult pereliikmete ning paari lähedase sõbra silme all.

«Ei ole enam Kärt Karpat, on Anvelt. Ma olen jumala rahul,» oli Eesti Päevalehe uudistejuht Kärt, uue nimega Anvelt eile päeval silmanähtavalt õnnelik.

Seisis ta ju kolmapäeval kell 16.30, valge roosikimp käes, Tallinna perekonnaseisuametis, et öelda jah-sõna oma peigmehele Andres Anveltile (35). Tähtsa hetke tunnistajateks olid vaid pruudi ja peiu vanemad, õed ja vennad ning lähimad sõbrad.

«Oli suhteliselt vaikne registreerimine,» annab Kärt (31) mõista, et nii oligi mõeldud. Suurem pidu kõigile ülejäänud tuttavatele ja sõpradele tuleb sügisel, kui Kärt ja Andres oma abielu ka kiriklikult laulatavad. Kärt rahustab, et seal on siis kõik nagu pulmas ikka: kingitused, valge kleit ja loor. Eile ilmus noorpaar paaripanija Harri Kingo ette vähem pidulikult.

«Väga ilusti luges, väga-väga ilusti,» jäi pruut Kingo «jutlusega» rahule. Kärt tunnistab, et pisarat vana tuttav Kingo temalt välja ei pressinud, küll aga värisesid tal käed, kui Andres talle sõrmuse sõrme pani.

Armastus lahvatas hetkega

Et Kärt oma perekonnanime Anvelti vastu vahetas, on tema meelest igati õige tegu. «Kunagi mõtlesin küll niimoodi, et mina ei loobu ealeski oma nimest, aga see tuleb kuidagi iseenesest. Kui sa kunagi õige inimese leiad, siis see on nii loomulik,» selgitab Kärt uue perekonnanime valimist.

Perekonnaseisuametist mindi peredega edasi restorani õhtusöögile. Sealt läks noorpaar juba kahekesi ööklubisse Bonnie & Clyde. Kuid kuna Kärt on haiguselehel, siis suurt pidutsemist ei olnud.

Armastus Andrese ja Kärdi vahel lahvatas täpselt 2. oktoobril möödunud aastal. Tööpostil.

«Läksin temaga kokku saama, oli vaja arutada paari tööasja, ja kohe hakkasimegi koos elama. Täpselt nii oligi. See oli armastus esimesest silmapilgust,» naerab Kärt, kellel see on siiski teine abielu. Tõsi, esimene liit lagunes varsti. Kuus aastat elas Kärt koos telere˛issöör Villem Tarvasega, see armulugu lõppes 2003. aasta lõpus. Aasta nautis Kärt üksindust ega tundnud vajadust suhte järele. Vastupidi, ta seadis uusi sihte, kavatses mõneks ajaks isegi Eestist ära kolida. «Õppisin Egiptuses sukelduma ja tegin sukeldumisõpetaja abilise paberid. Aga elu läks teistmoodi,» on Kärt rahul.

Ehkki Andres oli kohtumise hetkel veel abielus, ei tunne Kärt end abielulõhkujana. «Andres lahutas abielu kohe, aga see ei olenenud minust. Me kihlusime kaks nädalat hiljem,» selgitab ta ja lisab, et nad on Andresega tema Viimsi korteris koos elanud täpselt kolm kuud ja kolm nädalat. Siiski ei arva Kärt ega Andres kumbki, et abiellumisega peab võimalikult kaua ootama.

«See on vist mingi müüt, et sa pead oma inimest proovima ja katsetama, aasta, kaks, kolm koos olema. Minu meelest see on jama – kui sa tunned, et inimene on õige, siis ole õnnelik,» teab Kärt.

Meheleminekuga seoses on tal ka uus siht – laps. «Ma tahaks, et ta kohe tuleks. Tahan ühel hetkel avastada, et kõik karjäär ja töö on täiesti ükskõik,» naerab Kärt, kes esimest päeva abielunaisena sõnastab oma hetkeseisundi: «Kui sa õudselt armastad, mis sul saabki muud olla kui hästi ilusa elu ootused ja lootused. Ma olen siiralt õnnelik.»

Andres Anvelt on pruudist rääkides sama õnnelik: «Maailm on minu jaoks ilusam 2. oktoobrist. See, mis meiega toimus, oli formaal-juriidiline akt lihtsalt. Minu maailma ilu sellest ei muutunud, kuna ta oli ilus juba mitu-mitu kuud. Nüüd on see ilu fikseeritud,» annab Andres mõista, et abiellumine on talle hästi mõjunud.

Andres tunnistab, et temale ei tähendanud kohtumine Kärdiga siiski armastust esimesest silmapilgust. «Tegelikult oli nii, et mul jäi üks tunne kripeldama juba aastate eest. Lihtsalt võtsin end 2. oktoobril kokku ja rääkisin sellest tundest Kärdile. Ja see tunne oli vastastikune,» räägib Andres ja vihjab, et Kärdist ta palju enne seda ei teadnudki. Näiteks ei olnud ta midagi kuulnud Kärdi laulmisest Abba libabändis All Stars.

Kardab Kärdi pärast

Tähtis on vastsele abielumehele ka teadmine, et tema 12aastase tütre ema ja esimene abikaasa ei ole tema vihavaenlane: «Tegelikult on selles mõttes kõik korras, et eelmise abikaasaga saame väga hästi läbi ja tütar oli ka meie registreerimisel. Ja ega 35aastasel mehel saagi alati esimese katsega happy end olla,» ütleb Andres.

Mõne nädala pärast lendab noorpaar pooleks aastaks Jordaaniasse, kus Andres Anvelt hakkab Iraagi politseinikke koolitama. Ta ei häbene tunnistada, et kardab pisut naise pärast: «Nojah, tumedad mehed oliivikarva naha ja tumedate silmadega… Aga mind rahustab maha, et pole hullu, pooled härrad on oma abikaasadega. Ainult et kõiki abikaasasid vaevab seal igavus,» ütleb värske abielumees Andres Anvelt.