Inimesed
20. jaanuar 2005, 00:00

Filmiguru Peter Greenaway: kino on surnud!

Veel õhtuni viibib Eestis legendaarne filmire˛issöör Peter Greenaway, kes tutvustab siin oma suurejoonelist multimeediaprojekti «Tulse Luperi kohvrid». Eile avas 1942. aastal Walesis sündinud Greenaway Tallinna Kunstihoone galeriis ka oma joonistuste näituse, mis jääb avatuks 30. jaanuarini.

Vastuoluline filmilooja, kes ei pea tabuks ühtegi teemat ja kes arvab, et enamik tänapäeva filmitegijad pole nüüdisaja suurkunstnikud, vaid kõigest 19. sajandi romaanikirjanike traditsiooni järgijad, ütleb, et kino on ammu surnud. «See juhtus 1983. aastal, kui maailmale tutvustati televiisoripulti,» leiab end oma teostega «Uppumised järgemööda«, «Varas kokk, tema naine ja armuke», «Padjaraamat» ning «8 ½ naist» filmiajalukku kirjutanud kunstnik. «Kuigi kino on surnud, võib mind siiski re˛issööriks kutsuda,» naerab Greenaway, kelle sõnul on multimeediakunstnik lihtsalt liiga pikk ja lohisev.

Oma filmides mitme eri nurga alt seksuaalsust kujutanud kunstnikuharidusega filmitegija, kes ütleb, et tema lemmikajaviited on «sleeping and fucking», peab kinoajaloo väärikaimaks esindajaks Vene kino suurmeistrit Sergei Eisensteini ja ütleb resoluutselt, et sellised nimed nagu Tarantino, Stone ja Scorsese ei vaimusta teda karvavõrdki. Popkorni negatiivselt suhtuv Greenaway sõnab, et filmikunsti võiks pidada sama keeruliseks ja sürrealistlikuks kui unenägusid. Oma filmide kriitikale reageerib kino suhtes kriitiline kunstnik huumoriga ja loodab, et kunagi jõuavad ka suuremad massid tema mitmekihilisele filmikeelele ja sõnumile järele.

Filmilavastaja Greenaway, keda on PÖFFi korraldaja Tiina Loki sõnul Eestisse oodatud juba pikka aega, on sündinud Inglismaal Walesis, kuid töötab juba aastaid Hollandis. Ta ei pea võimatuks, et võtab Eestiski mõne projekti ette. «Näiteks mõne ajaloolise projekti,» sõnab Greenaway ja viitab Radisson hotelli 24. korruse konverentsiruumist Tallinna vanalinnale. «Mu järgmine film ongi ajalooline, see räägib armastusest ja ihast hobusesadulas. Pärast seda tuleb Rembrandti projekt ja pärast seda üks pornograafiaprojekt. Kas siin oleks inimesi, kes oleks nõus koos minuga selle kallal töötama?» esitab Greenaway omakorda humoorika küsimuse. Täna kell 21, kui Sõpruse kinos linastub filmi «Tulse Luperi kohvrid» kolmas osa, saavad oma küsimustele vastuseid otsida ka need, kes Greenaway filmide vastu huvi tunnevad.