NEXUS: Tüdrukutebändi liikmed (vasakult) Helen, Merlyn ja Janne hoiavad kätel oma produtsenti ja lauludeloojat Peter Rossi.Foto: Tiina Kõrtsini (arhiiv)
Inimesed
5. jaanuar 2005, 00:00

«Genka peksis põhiliselt näkku!» (1)

Pühapäevane Raadio 2 aastahiti gala klubis Parlament tipnes skandaaliga lava taga – Toe Tagi räppar Genka andis Nexuse produtsendile Peter Rossile vastu vahtimist ning tõukas viimase lavatagusest ruumist koos uksega välja.

Suur oli aastahitt 2004 tiitli võitnud ansambli Nexus produtsendi ja hitimeistri Peter Rossi hämmastus, kui Parlamendi laval esineva aasta parimaks uustulnukaks tunnistatud ansambli Toe Tagi räppar Genka, kodanikunimega Henry Kõrvits äkitselt Nexuse plaadi haaras, seda rahvale näitas, siis oma jalge ette viskas, sellel trampis ning katkise helikandja jalaga publiku sekka lennutas.

Rossi sõnul ei tekitanud seik publikus erilist furoori, kuid temal ajas hinge täis küll. «Võib-olla olid nad millegi mõju all, keegi isegi pärast küsis mu käest, et huvitav, kas nad olid midagi tarbinud – päris kaine peaga ju sellist asja ei teeks,» arutleb Ross.

«Ja siis läks Genka talle kallale...»

Pärast Toe Tagi etteastet läks Ross koos Nexuse laulja Heleniga lava taha – väikesesse ruumi klubi fuajee ja saali vahel –, et tegijalt veel enne, kui bänd lavale tagasi lisalugu esitama siirdub, aru pärida. Peter pani Genkale käe õlale. «Küsisin talt, mida sa kujutad endale ette, mida sa teed? Aga ta ei hakanudki midagi vastama, muutus kohe hästi agressiivseks, hakkas nügima,» räägib Peter Ross.

Helen meenutab, et küsimise peale tõukas Genka Rossi õlale pandud käe eemale, mispeale Peter omakorda Genkat tõukas. «Ja siis läks Genka talle kallale. Pani rusikaga mitu hoopi, Peter oli nurgas kägaras maas. Genka pani hästi kõvasti ja hästi palju järjest – tuhh-tuhh-tuhh-tuhh, põhiliselt näkku,» tunnistab tütarlaps.

Ross ütleb, et siis tulid juba teised vahele ja hakkasid kaklejaid lahutama: «Vastu anda polnudki võimalik, kogu see lugu kestis vaid sekundeid.»

Viskas Rossi koos uksega välja

Ometi polnud lugu sellega läbi. «Genka oli nii närvis, ja tal on nii palju jõudu ka, et ta lõi, õigemini praktiliselt tõstis fuajeed ja lavatagust ruumi ühendava ukse hingedelt ning lükkas Peteri välja,» räägib Helen, arutledes, miks seda veel teha vaja oli.

«Siis vaatas Genka mulle otsa ja küsis, kes see mees oli,» jätkab Helen. «Ütlesin, et Peter Ross, Nexuse produtsent. «Aga miks ta mulle kallale tuli?» küsis ta edasi. Vastasin, et ei tulnud ju, sina alustasid, sina hakkasid teda peksma, sina läksid talle kallale! Seepeale kostis, et misasja sa valetad... Ütlesin, et ma ei valeta, ma nägin kõike kõrvalt pealt! Genka näitas oma kella: «Ta lõhkus mu kella ära!» Usun, et see läks pigem tänu ta enda kätetööle puruks, kui ta seal nii palju vehkis ja märatses...» räägib Helen.

Turvamehed tõstnud ukse hingedele tagasi. Helen kinnitab, et pärast juhtunut olid nad Peteriga mõlemad, aga ka Nexuse liikmed Merlyn ja Janne mõnda aega šokis. Politseisse avaldust kirjutama minna ei tulnud neil siiski mõttessegi.

Lihtsalt üks väike improvisatsioon

«Täiesti ebaeetiline,» hindab Ross juhtunut tagantjärele. «Eminem teeb kah sellist nalja, aga neil on väheke teine formaat, iga sellise nalja eest kaevatakse kohtusse ja iga selline nali maksab. Eesti muusikaturg on aga liialt väike, et nõnda nõmetseda ja viha kiskuda. Väga inetu!»

Heleni arvates võib olla lavalise vihapurske põhjuseks lihtsalt see, et Toe Tag ja Nexus on muusikaliselt kaks äärmust. «Nad ei austa meie muusikat ja tahtsid seda välja näidata,» oli tema meelest plaadil trampimise põhjus. Järgnenu suhtes aga kahtlustab ta üht teist seika: «Kui käisime Raadio 2s aastahiti tiitli saamise puhul intervjuud andmas, ütles Peter Ross eetris, et temale see Toe Tagi «Legendaarne» ei meeldi. Ma ei tea, kas nad kuulsid seda. Samas ei suuda ma uskuda, et kogu see möll toimus ainult selle lause pärast. Ja – võimalik, et ta tõesti ei teadnud, et tegu oli Peter Rossiga... Aga isegi kui tema asemel olnuks suvaline mees, kes tuleb lava taha rääkima, pole ju normaalne, kui minnakse rusikatega kallale!»

Kuigi Ross on Toe Tagi mäned˛eri Priit Kalaga (tema telefon jäi eile tummaks – toim.) juhtunust kõnelnud, olevat räpparid jäänud oma arvamusele kindlaks. «Et nemad on täiesti puhtad, paipoisid, pole mitte midagi halvasti teinud,» on Ross löödud. «Et võtame teise inimese töö, mõnitame seda avalikult teiste ees ja oleme ise cool`id. See olnud lihtsalt üks väike improvisatsioon. Huvitav küll – teiste terve aasta töö on nende jaoks pooleminutine improvisatsioon!»

Nexus pühendas auhinna Toe Tagile

Peter Rossi meelest võiks Toe Tag Nexuse ees vabandust paluda. «Sest see oli väga ebaprofessionaalne käitumine. Kuid ega me pole enne suhelnud – pole põhjust olnud –, ja loodetavasti ei puutu ka edaspidi kokku. Oma lõpukõnes tegime väikese spiigi, mis võttis kindlasti kõigil Toe Tagi fännidel suu lahti. Pühendasime nimelt aastahiti auhinna, mille võitsime, Toe Tagile. Ja pärast aplausi vaibumist ütlesime, et andsime selle bändile, kes ei oska kaotada, kes meilt kotti said.»

Nexuse «Hingetuna» edestas aastahiti selgitamisel teiseks jäänud Toe Tagi «Legendaarset» 378 häälega.

Parlamendi programmijuht Kaido Vare ütleb, et lõhutud, katkiste hingedega uks («See ei püsi enam kinni...») tuleb klubil nüüd uue ja kindlasti ka tugevama vastu vahetada.

Genka: «Mingi noormees hakkas plõksima. Ma ei tea, kes ta oli.»

Genka, miks sa võtsid Nexuse plaadi ja hüppasid sellel?

«Mis siis on? Sõud tuleb teha ju!»

Mis juhtus edasi?

«Mis seal ikka juhtus, läksime lava taha, seal oli keegi noormees, kes hakkas – kuidas öeldagi – natuke plõksima. Ma ei tea, kes ta oli, noh, ma tõesti ei tea... Lavatagune on ju koht, mis mõeldud artistidele, muusikutele, see ei ole koht, kuhu kõik võivad tulla ja rääkida, mis nad tahavad.»

Mida ta ütles?

«See pole ehk nii tähtis. Siis me viskasime ta välja.»

Enne lendas ta vist pikali?

«Oled sa käinud Parlamendi lava taga? See on suhteliselt pime trepipealne ruum. Ega siin suurt vist polegi midagi rääkida.»

Ometi läks uks puruks?

«Seda ma ei oska öelda.»

Lõpuks said teada, et see oli Nexuse produtsent?

«Muidugi sain!» (Naerab.)

Mida sa siis mõtlesid?

«Mina ei mõelnud midagi, teised inimesed, avaliku elu tegelased, muusikud, kes seal olid, tulid kõik ja surusid mul kätt, et väga tore, varem või hiljem oleks see juhtunud. Mingit isiklikku teemat mul ei olnud. Ja Nexuse ansambli tüdrukute vastu ammugi mitte. Olen nendega koos linnahallis taasiseseisvuspäeval isegi isamaalisi laule laulnud.

Toredad tüdrukud, aga nende noormees, see mäned˛er, kes neil on... Mina teda ei tunne. Lihtsalt käitusin vastavalt olukorrale. Mind rünnati verbaalselt, ja ta vist võttis isegi õlast kinni. Kuid, nagu ma ütlesin – lavatagune ei ole võõraste inimeste koht. Ja kui seal tullakse su kallal nokkima, siis hetkeemotsiooni ajel viskasin ta sealt välja.»

Uks lendas lausa hingedelt maha?

«Noo... ma ei tea... Ma viskasin ta uksest välja, noh. Võib-olla rabas ise ukse kaasa, mina ei tea... (Naerab.) Tema koht ei olnud ju seal. Kust ma tean, kes see vend on? Kurat, bändiliikmetel on seal isiklikud asjad, ja tuleb mingi vend, kes joob kokteili ja õiendab!»

Ise polnud sa midagi pruukinud?

«Alkoholi või? Natuke ju ikka enne lavaleminekut võetakse.»

Olid adekvaatne?

«Muidugi olin. Tegutsesin nagu tegutsema peab. Täiesti adekvaatselt.

Pärast mind veel tänati selle eest.»

Mida sulle tänuks öeldi?

«Öeldi, et nõme mees, varem või hiljem oleks keegi ta maha löönud! Mitte päris nii, aga põhimõte oli umbes nihuke. Pidi nõme mees olema, aga mina teda ei tunne, mul ei ole tema vastu midagi.»

Äkki peaks nüüd vabandust paluma?

«Ma ei ole ju milleski süüdi! Minu meelest, kui sa tahad midagi öelda, siis tuleb end kõigepealt tutvustada, öelda, milles on probleem, ja mitte lennata peale. Kamoon, misasja?!»

Aga kui Nexus oleks Toe Tagi plaadiga samamoodi teinud?

«Kamoon, siis oleksime ilmselt pärast küsinud, miks te nii tegite. Nemad nii ei tee, aga meie teeme – mis selles halba on, ma ei saa aru? See on ju show! Ja kui nad seda üle ei ela, ärgu enam tõmmelgu!»