ÜLEKÜLLUS: «Võib tunduda, et plaadiäri läheb jube hästi, aga tegelikult ei müü ükski projekt väga edukalt, erinevaid tooteid on turul niivõrd palju,» nendib Laseringi juhataja Hiie Nurme.Foto: Arno Saar
Inimesed
18. detsember 2004, 00:00

Plaadifirmade jõulukuu kullaproov: Smilers, Ines ja Hannah

Eesti suuremad plaadifirmad annavad aasta lõpul välja sama palju plaate kui ülejäänud aasta jooksul kokku. Muusikaärimeeste hinnangul on jõulukuul muusikat lettidel 4–8 korda tavalisest rohkem.

«Selleks aastalõpuks on meil kaheksa projekti ehk veidi vähem kui mullu,» ütleb plaadifirma Topten tegevjuht Toomas Viilo, tänu kellele ootavad Eesti muusikapoodides jõulukingituste otsijaid Vanilla Ninja, Nexuse, Wismari poiste ja Dynamindi plaadid. Viimasele ennustab Viilo muide tänavuste jõulude üheks suuremaks müügihitiks saamist.

Topteni kogemused näitavad, et head plaati on võimalik jõulukuul müüa kuni 5000 eksemplari. Oktoobrist detsembrini laseb firma välja 50% aasta kogutoodangust.

Pelgalt jõulumuusika ei müü

Plaadimüügi jõulubuumi mõningat tagasitõmbumist on täheldanud ka plaadifirmade Records2000 ja Guttenberg Records omanik ning Topteni osanik Peeter Kaljuste.

«Varem lasin jõuludeks välja kümme plaati, aga sellel ei ole mõtet, sest kõike ei suuda müüa,» seletab ta. Tänavu detsembris keskendub Kaljuste ainult Cardinalsi kolmandale albumile ja selle kontserdi ettevalmistamisele. Cardinalsi esimest plaati müüdi 15 000, teist on seni müüdud 4000.

«Võib tunduda, et plaadiäri läheb praegu jube hästi, aga tegelikult ei müü ükski projekt väga edukalt, sest erinevaid tooteid on turul niivõrd palju,» nendib Laseringi juhataja Hiie Nurme. «Liiatigi on raske trügida turule, kus domineerivad välismaised artistid, kuigi tänavu ei ole sellega asi nii hull.»

Jõuluajal müüvad ainult hitid

Tõeline jõulumöll käis plaadipoodides muusikaärimeeste sõnul 3–4 aastat tagasi, kui jõuluhittidega CDd läksid nagu soojad saiad.

«Möödunud aastal ei ostetud neid üldse, tänavu on teatud elavnemist märgata, aga seda on raske prognoosida,» räägib Kaljuste. Nurme sõnul on tõde selles, et rahvas on jõulumuusika juba koju ära ostnud ja ajab sellega läbi varusid uuendamata.

«Jõuludeks tuleb teha võimalikult erinevaid projekte erinevatele sihtgruppidele,» selgitab Viilo Topteni strateegiat. «Probleem on selles, et jõuluajal müüvad ainult hitt-tooted ja ülejäänud kaup jääb nende varju.»

Aasta tagasi olid Topteni müügihittideks Nexus ning paaniflööti mängiv moldaavlane Gicu Rau. Tänavu on panus tehtud Dynamindile, Vanilla Ninjale. Miaule, Rein Laaneorule ja Presidendile ning kogumikule «Talvehitt 2005», kus peal ka näiteks Baari-Paavo ja Baari-Liisi verivärske lugu.

Mõnedki artistid on detsembris jõudsalt turule tunginud väiksemate firmade all.

Näiteks ansambli Sõpruse Puiestee uus album «XX sajandi lapsed» (Inglikala Grupp 2004) läheb kuuldavasti väga hästi. Samuti üllitas värske albumi «Reboot» Metro Luminal (hyper.records). Müügitabeli tipus pendeldava Hannahi uue albumi «Ballaadid 2», mille reklaamikampaania oli Eesti läbi aegade kalleim, andis välja lauljatari abikaasa Ander Ildi firma UP Music Production.

Hitibuldooser teeb panuse tuntud nägudele

Omaette toimetavad kodumaisel plaaditurul üksiküritajad, kes on muusikaärimeeste sõnul vaikselt koondumas plaadifirmade alla. Meie Mees on tänavu täiesti tagaplaanil. «Ju siis on hullustus möödas,» pakub Viilo. «Ka Terminaatorist on vähem kuulda, mistõttu neil ei ole samuti erilist müüki.»

Hitivabriku bossile Aarne Valmisele, kelle teine firma Bulldozer OÜ andis äsja välja Smilersi kogumikplaadi ja Inese albumi «15 magamata ööd», arvudest rääkida ei meeldi. «Ma eriti ei viitsi sel teemal mullitada,» puikleb Valmis ning lisab irooniliselt: «Oleks tobe võtta sõna selliste meeste kõrval, kes udujuttu ajavad. No võtke see, mida ütleb Kaljuste, ja pange üks null otsa.»

Enda sõnul Valmis jõuludeks erilisi ettevalmistusi ei tee ja suuri plaadivirnu tal laos ei ole. Inese albumi esimesed 5000 eksemplari müüdi läbi kahe nädalaga. Uus sama suur tellimus on sisse antud. «Ja kui see otsa saab, laseme jälle juurde teha.»

Kuigi Topten endal konkurente eriti ei näe, peab selle tegevjuht Viilo tõdema, et Valmis on tänavu detsembris oma plaatidega lausa jõuliselt turule tulnud. Ka Laseringi juhataja Nurme ei saa jätta märkimata, et Bulldozeril läheb praegu väga hästi.

Möödunud aasta jõulukuul oli Hitivabriku nõutuim toode «Raimond Valgre – Eesti kullafond», millel Valgre laule esitasid Georg Ots, Karavan, Modern Fox, Sulev Luik jt. Müüginumbreid ei taha Valmis öelda. Tänavu panustab ta lisaks Inesele ja Smilersile sellistele teada-tuntud muusikutele nagu Heli Lääts, Karl Madis, Mait Maltis ja Raivo Tafenau. Uus üllataja on Bonzo albumiga «Teistpidi tegelikkus».

«Kõik plaadid, mida müüme üle viie tuhande, on meie jaoks suur saavutus,» ütleb Valmis. Teatavasti saab artist 5000 müüdud plaadi eest kuldplaadi. Plaatinaplaadi taks on kaks korda suurem.