KEELATUD ARMASTUS: 35aastaselt seitsmeks aastaks vangi mõistetud Mary Kay LeTourneau ütleb, et tahab oma endise õpilase Vili Fualaauga pere luua ja temaga abielluda. Keelatud suhtest on neil ka kaks last: viie- ja seitsmeaastane tütar.Foto: Corbis/Scanpix
Maailm
13. detsember 2004, 00:00

Alaealisega armuvahekorras olnud õpetaja soovib oma õpilasega abielluda

Neljapäeval mõisteti Inglismaal aastaks ajaks vangi naisõpetaja, kellel oli suhe oma kooli 15aastase tüdrukuga. Üht teist 25aastast Inglismaa õpetajannat süüdistatakse romaanis 15aastase poisiga. Ameerikas aga vabanes augustis seitse ja pool aastat vangis istunud õpetaja Mary Kay LeTourneau, kellel oli suhe 12aastase koolipoisi Vili Fualaauga.

Neid juhtumeid vaadates tundub, et armastus ei tunne piire. Nii vähemalt väidavad alaealistega suhetes olnud ning selle eest süüdi mõistetud õpetajad ise – Mary Kay LeTourneau ja Inglismaa õpetaja Justine Rowe mõlemad kinnitavad, et nende vahekord tähendas mõlemapoolset armastust. Kuid nagu Rootsi re˛issööri Bo Widerbergi filmis «Noorus on ilus aeg,» kus 30ndates kooliõpetaja võrgutab oma 15aastase õpilase, ei lõpe ka päriselus sellised lood hästi. 12aastase õpilasega suhet alustanud tol ajal 34aastasele Ameerika õpetajale LeTourneau’le mõisteti 1997. aastal seitsmeaastane vanglakaristus. Kolm aastat tagasi 15aastase tüdrukuga lesbisuhtes olnud 34aastane Rowe peab vanglas olema aasta ega tohi enam kunagi lastega töötada, teatab Daily Mirror.

Kuid mis saab neist, kes kinni mõistetakse, pärast vanglat? Kas on võimalik, et õpetaja ja õpilase keelatud suhe muutub õpilase täisealiseks saades aktsepteeritavaks? LeTourneau ja Fualaau juhtum näitab, et nii võib minna küll.

«Ta ütles, et kui ma õigesti vastan, teeb ta striptiisi!»

LeTourneau ja tema kuuenda klassi õpilase Vili Fualaau suhe algas 1996. aastal, kui Vili oli vaid 12aastane. Õpetaja oli sel ajal abielus, tal on neli last, kuid abielus olid suured probleemid. 12aastane Vili vajas aga ajaloos järeleaitamistunde ja nii need kaks eluga jännis inimest kohtusidki.

«Ta oli tõeliselt kuum,» tunnistas Fualaau 2002. aastal. «Oh, ta ütles mulle, et kui ma küsimustele õigesti vastan, siis ta teeb mulle striptiisi,» meenutab Vili, kuidas romaan õpetajaga algas.

LeTourneau räägib, et Vili kiindumus temasse ei jäänud talle märkamatuks ning et poisi flirt erines tunduvalt teiste laste omast, kes oma õpetajast lihtsalt sisse on võetud. «Ta tuli minu juurde ja küsis otse: kas te tahaksite minuga vahekorras olla?» meenutas LeTourneau käesoleva aasta septembris Barbara Waltersi telesaates oma keelatud suhte algust.

«Ära vaata talle silma, ära vaata talle silma,» korrutas ta samal ajal endale, teades, et mõlemapoolne huvi võib viia katastroofiliste tagajärgedeni. «Ma olin täiesti kindel, et ta ei suuda mind kuidagi veenda endaga intiimsuhtesse astuma,» meenutab LeTourneau. Kuid süütust flirdist ja mõlemapoolsest kiindumusest arenes peagi seksuaalne suhe ning siis LeTourneau enam ei mõelnud. 1996. aasta teisel poolel seksisid nad juba kõikjal – õpetaja kodus, kui tema abikaasa ja lapsed magasid, klassitoas ning isegi õpetaja autos. Seejuures unustasid nad kõik ohud – ka võimaluse rasestuda.

Ka keeld ei hoidnud teineteisest eemal

Peagi saabus aga päev, kui LeTourneau abikaasa avastas hooletuks muutunud ja kontrolli kaotanud õpetaja kirjutatud armastuskirja Fualaaule ning poiss tunnistas üles, et tal on naisega suhe. Õpetaja, kes ootas varaküpselt teismeliselt juba last, mõisteti kuueks kuuks vangi ning tal keelati poisiga läbikäimine. Kohtuarstid väitsid, et LeTourneaul on psüühikahäire, ning kui laps sündis, anti beebi hooldusõigus Fualaau emale.

Lähenemiskeelust hoolimata ei suutnud õpetaja oma noorest armukesest eemal olla ning pärast vanglast vabanemist tabas politsei LeTourneau ja Fualaau õpetaja autos taas armatsemas. Asi lõppes juba teise raseduse ning seitsmeaastase vanglakaristusega.

Vili oli siis 14aastane. Järgmised seitse aastat ta oma õpetajat ei näinud – kuni selle aasta septembrini, kui LeTourneau vanglast vabanes, ning nüüd juba 21aastane noormees esitas kohtunikele palvekirja, et lähenemiskeeld tühistataks ning nad võiksid edasi suhelda. LeTourneau kahe tütre isa kinnitas, et armastab oma õpetajat endiselt. Ka kohus otsustas, et kuna Vili on täiskasvanu, võib ta elada oma endise õpetajaga just sellist elu, nagu tahab.

Kurjategijast tavaliseks pereemaks?

Vastupidiselt Humbert Humbertile (Vladimir Nabokovi romaani «Lolita» meespeategelane – toim.), kelle «armastus» Lolita vastu viimase suureks saades lahtus, kinnitab nüüdseks 43aastane LeTourneau, et tema armastab Vilit endiselt. Ta loodab koos oma armsamaga hakata elama perena, kus kasvavad 5- ja 7aastane tütar.

«Ma ei suuda elu ilma Vilita ette kujutada,» sõnab noormehest 22 aastat vanem LeTourneau. «Tahan temaga koos olla ja teda kõiges toetada, mis ta iganes teha ei tahaks.» Oktoobris ütles endine õpetaja Larry Kingi saates, et tema ja Vili on alati tundnud hingelist ühtekuuluvust. Samuti väitis naine, et tunneb, kuidas elu on teda soosinud. «Ma olen terve, mu lapsed on terved ja mu ema on veel elus. Mul on armastav pere. Ja mul on Vili.»

Paar kuud tagasi teatas armastajapaar, et nad on kihlatud ning kavatsevad lähitulevikus abielluda. Samuti tahavad nad laste hooldusõiguse Vili emalt kohtu kaudu endale saada.

Siiski jäävad mitmed küsimused selle juhtumi juures endiselt õhku. Kas on võimalik, et psühhiaatrilist ravi saanud endine õpetaja ning tema keskkoolist välja kukkunud ja töötu kallim suudavad oma lastele tagada normaalse perekonna? Kas LeTourneau mainet emana ei kahjusta see, et tema neli last on tema vanglas oleku ajal pidanud kasvama emast eemal koos oma Alaskal elava isaga? Ja kui LeTourneaul ja Fualaaul õnnestubki perekond rajada, kuidas suhtuksid siis sellesse ühiskond ja ümberkaudsed inimesed?

Õpetajad ja nende alaealised armukesed
Nicola Prentice, 25aastane õpetaja Nottinghamshire’st

süüdistus: oli 2001. aasta jaanuarist 2002. aasta juulini 15aastase poisiga armusuhtes

kinnitas, et pole süüdi poisi suudlemises ja tema puudutamises

vabastati kautsjoni vastu, astub järgmise aasta aprillis uuesti kohtu ette

Justine Rowe, 34aastane inglise keele ja ajaloo õpetaja

süüdistus: oli 2001.–2003. aastani suhtes 15aastase tüdrukuga, kes õppis tema koolis; Rowe määrati aastaks ajaks vanglasse ning ta ei tohi enam kunagi töötada lasteasutustes.

Rowe tunnistas, et tal oli oma 15aastase õpilasega vahekord. Samas väitis ta, et seksuaalsuhteid polnud neil enne, kui tüdruk sai 16aastaseks.

Rowe ütles, et ta ei suutnud oma tunnetega võidelda ning et ta kahetseb juhtunut, kuid hoolib endiselt oma õpilasest.

Koolitüdruk ise tunnistas, et tal oli suhte üle hea meel.

2003. aastal, kui tüdruku suhe õpetajaga lõppes, rääkis ta sellest oma vanematele ning viimased informeerisid kooli ja politseid. «Me ei pane kogu süüd õpetajale, kuid me ei taha, et see ühegi teise õpilasega juhtuks,» ütlesid tüdruku vanemad.

Allikas: Daily Mirror