Inimesed
28. oktoober 2004, 00:00

Ettevaatust, täiskuu!

«Kui Kuu külgetõmbejõud suudab liigutada isegi ookeane, siis põhimõtteliselt – miks see ei võiks liigutada ka inimese ajuvedelikku ühest otsast teise,» arutleb psühhiaater Arvo Haug. Ehkki täiskuu mõju inimesele on vähe uuritud, kinnitavad eri allikad, et eirata seda ei saa.

Pikka aega Tallinna psühhiaatriahaigla peaarstina töötanud Arvo Haug ütleb, et hoolimata suurest hulgast juttudest täiskuu mõju kohta ei märganud ta oma praktikas mingisugust sidet Kuu faaside ja inimese tervise vahel. «Sellist sidet, mis võiks olla usutav,» rõhutab ta. Pealegi on täiskuu mõju inimesele sügavuti uurimata. «See aga ei tähenda, et seda olemas pole,» möönab doktor Haug.

Täiskuu mõjutab eeskätt naisi

Põhja-Eesti regionaalhaigla psühhiaatriakliiniku ambulatoorses vastuvõtus töötav doktor Ülo Kallassalu soovitab antud küsimuses helistada vastuvõtutuppa. «Seal küll räägivad, et täiskuu ajal hospitaliseeritakse rohkem inimesi, et töökoormus on suurem. Eriti naistel pidi sel ajal esinema haiguse ägenemisi, see on juba vanade arstide tähelepanek. Mõni psüühikahäire, nagu meeleoluhäired, ongi hooaegne, ega me loodusjõudude vastu saa. Teaduslikku põhjendust sellele aga ei ole.»

Vastuvõtutoast öeldakse, et haigete elavnemine täiskuu ajal on vee pealt ütlemine. Keegi ei ole sellega otseselt tegelnud.

Et aga nähtusele läbi sõrmede vaadata ei saa, kinnitab Põhja politseiprefektuuri juhtimiskeskuse ülemkomissar Valdo Põder, kelle sõnul aktiveerub teatud, ütleme inimkonna erksama närvisüsteemiga osa just paar päeva enne ja paar päeva pärast täiskuufaasi. «Rääkisin oma töötajatega ja kõik tunnistasid, et kindlat sorti kodanikud muutuvad siis tunduvalt aktiivsemaks,» ütleb Põder.

Valeväljakutsete arvu, mis tehtud huligaansetel ajenditel, pole täiskuu ajal täheldatud, küll aga teist sorti kõnesid, mille kohta äsja tööle tulnud arvavat, et keegi tahab neid proovile panna. Nii see siiski ei ole. «Eks algul kuulatakse huviga, saab naeru kihistada, aga lõpuks tüütavad need kõned ära,» teab Põder.

Aidake, keegi tõstab asju toas ümber!

«Näiteks helistatakse ja kinnitatakse, et naaber lülitab pidevalt tema koduseid elektriseadmeid sisse – televiisori, tolmuimeja, kohvimasina –, käib ja vajutab nuppe.» Põder ütleb, et tema alluvate ülesanne on tegelikult sellised kõned kiiresti lõpetada – antud juhul kõlas soovituseks helistajale, et tõmmake siis juhtmed seinast välja, siis ei saa naaber neid sisse lülitada.

Naabreid süüdistab ka helistaja, kes kahtlustab üleaedseid soovis teda mürgitada. «Küll lastakse talle tuppa gaasi, küll muud,» räägib Põder. «Vanasti helistas naine, kellele tundus, et asju paigutatakse salaja korteris ümber. Paneb raamatu lauale – natukese aja pärast seda seal enam pole, juba kööki viidud.»

Üks täiskuu ajal elavnev naine hakkab juhtimiskeskuse töötajaile värskest ajalehest lõike või tsitaate ette lugema. Eriti George Bushist ja Saddam Husseinist. Ning õpetab siis, kuidas nende kahe mehe puhul politsei tegutsema peab.

Naisterahvas Harjumaalt seevastu sõimab politseitöötajaid, et nood on rikkunud tema elu. On süüdi lahutuses, selles, et temalt vanemlikud õigused võeti.

«Üks markantne näide oli taas naisterahva kohta. Tervitas ja ütles, et tal on politsei abi vaja. Nimelt on tal televiisor kõrvas. Töötaja jagas ära, kellega tegu ja et liini vabastada, ütles, et see on meditsiiniline probleem, politsei aidata ei saa. Naine vastas, et tema arste ei taha, soovis, et just politsei võtaks tal selle kõrvast. Täitsa uskumatuid lugusid tuleb vahel ette!» ohkab Põder. «Üks teine naine hoiab aga politseid pidevalt kursis, mida ta teeb ja kuhu ta läheb. Turule, poodi, suvilasse... Meie inimesed siis rahustavad teda, et olge rahulik, teie suvilat juba valvatakse.»

Juhtimiskeskuse ülemkomissari sõnul on helistajad peamiselt samad. Juhul kui järjekordse täiskuu ajal kõnesid ei tule, ei ole neil järelikult ajutiselt võimalik helistada.

Sama kinnitab ka SL Õhtulehe peatoimetaja abi Triinu: kummalised kõned saabuvad hooti, aga vahel kaovad sootuks. «Tippaeg on kolm päeva enne ja kolm päeva pärast täiskuud, enamik helistajaid on naised. Kui naised otsivad abi, siis eelistavad mehed sõimamist ja on agressiivsed,» kinnitab ta. «Kuid on selge, et probleemide põhjus on tegelikult helistajate peas,» usub Triinu.

«Põhikiusajad on minu kogemuse põhjal naabrid. Helistajad on neis asjus ka politsei poole pöördunud, pole sealt abi saanud ja helistavad viimases hädas SL Õhtulehte. Üks naine näiteks räägib mulle tihti oma verehaigusest ja kuidas teda psühhoneuroloogiahaiglas taga kiusatakse, sest seal ravitakse psüühilist seisundit, mitte vereringet. Aga tulnukatest on mulle vaid üks kord kõneldud,» meenutab Triinu muiates. «Et radiaatori taga on stammkundedena rohelised mehikesed, kes lülitavad pidevalt teleri välja.»

Taltsutada aitab ülim viisakus

On neidki, kes kohale tulevad. «Vahepeal käis üks vanatädi, kes rääkis, kuidas minia teda kiusab. Minia isa töötavat aga ühes politseiprefektuuris. Tema käis seal kaebusi esitamas, aga neid keegi ei arvestanud. Ja vahepeal, rääkis vanatädi, kadus tal ära torude puhastamiseks mõeldud vaakumpump... Minia oli selle ilmselt varastanud.»

Aastaid kultuuri-, siis majandusministeeriumi sekretärina töötanud Regina räägib, et enamik täiskuumõjude all kannatajaid olid hoopis mehed, kes elavnesid eeskätt kevadel ja sügisel. Ta mäletab vaid üht naist, see süüdistas Reginat oma mehega seksimises. Just siis, kui jutt mehe nimeni jõudis, virutas naine toru hargile. Kui kultuuriministeeriumis käisid lõbusa joonega loomeinimesed, siis majandusministeeriumis kurjad mehed, kes ähvardasid isegi tappa.

Regina räägib, et tema ajal oli kultuuriministri abi Peeter Vähi, kuulsa helilooja nimekaim. Üks interpreet, õigemini isehakanud meloodiameister tahtis talle väga oma loomingut tutvustada. Kuna Regina teatas aga alati, et seltsimees Vähit hetkel pole, ehkki too korduvalt muiates mööda jalutas, tuli tal endal mehe loomega tutvuda. «Ta laulis mulle kitarri saatel. Lasin sellel rahulikult toimuda, sest ega neist muidu lahti saa – taltsutamiseks aitab vaid ülim viisakus, sest siis hakkavad nad sind jäljendama,» kõneleb Regina elukogenult. «Mul tuli avaldada arvamust laulude pealkirjade kohta ja kuulata ta elulugu. Mees lahkus alati rahunenult.»

Kuu alguses pakkidena laekunud kaebe- ja anonüümkirjad ministeeriumis küll registreeriti, kuid pandi siis kausta nimega Prügikast.

Pole väga silmatorkav nähtus

Majandusministeeriumis tekitas furoori mees, kes kirjutas kaebekirju isegi Rootsi kuningale. «Probleemi ma ei mäleta, aga ilmselt saadeti talle kuningakantseleist kombekohane vastuskiri, mida mees tõlgendas küllakutsena. Teekond kuninga juurde jäi aga lühikeseks, sest mees hakanud laevas märatsema ega jõudnud arestikambrist kaugemale,» teab Regina.

Ainult kord ehmatas sekretär tõsiselt, kui skandaalitsema saabus tema enda sugulase abikaasa. «Mees esitas kirja, milles iga sõna järele oli pannud koma. Sisu oli aga intiimne – kahtlustas, et mu sugulane oma ülemusega kurameerib ja kuidas nad üksmeelselt korteri seintelt tapeeti maha rebivad.» Kuna Regina oli mehe pulmas lilleneiu, konutas ta tema külaskäikude ajal igaks juhuks kantseleis.

Doktor Arvo Haug: «See, et me paljusid asju ei oska seletada, ei tähenda, et neid nähtusi olemas ei ole. Ja mida seletada ei osata, sellest räägitakse palju. Tõde on nendes juttudes aga vähe,» peab ta silmas veidruste seost täiskuuga.

«Seega, kui täiskuu mõju inimestele oleks väga silmatorkav, oleks seda juba ammu sügavuti uuritud.» Otseselt, ütleb Haug, mõjutab täiskuu ehk üht või veel vähem inimest miljonist. «Seda haigust nimetatakse somnambulismiks, mis tähendab uneskõndijat, kes võib uneskõndimisel jõuda oma seisundi tõttu ohtlikesse kohtadesse. Aga kui teda keegi ei sega, ületab ta näiteks katuseharju igasuguste raskusteta. Hirm on see, mis alla pillab ja tasakaalu röövib,» räägib Haug.

Astroloog Edda Paukson on aga veendunud: «Täiskuu mõjutab peaaegu kõiki inimesi, eriti hüperaktiivseid. Mis sel ajal nende peas täpselt toimub, ei oska siiski öelda. Igal juhul on täiskuu mõju inimesele üks tugevamaid mõjusid üldse.»

Edda Paukson: «Ohtlik on terve tänane päev.»

Astroloog Edda Paukson seletab, et tema telefon oli emotsionaalsemate inimeste kõnedest eriti punane Eesti iseseisvusaja algul. Nüüd on neid pisut vähem. «Kuid mul on üks tuttav kiirabis, ja kui ma talle ütlen, et tuleb täiskuuöö, ohkab ta ja nendib, et see tuleb siis üks raske öö.»

Pauksoni sõnul on täiskuu kõige tugevam mõju pluss-miinus kuus tundi kõrgfaasist, mis oli täna hommikul kell 6.08. «Kuid ohtlik on terve tänane päev.»

«Täiskuu ajal suureneb igasuguste õnnetuste, aga ka kuritegude hulk. Ettevaatlik tuleks olla terariistadega. Samuti süveneb mõni haigus, näiteks südamehaigus, paljudel valutab pea. Lapsi tuleb väga hoida, nad võivad vehkat teha või mida vaid... Suur oht on minna riidu töökaaslaste ja ülemustega. Täiskuupäeval sündivad loomad on aga väga tugevad.»

Astroloog rõhutab, et täiskuu ajal võib paljudel ette tulla unehäireid. Kel on väikesed lapsed, võiksid sellega arvestada. Samuti ilmnevad ohud liikluses, sest juhid kipuvad kiirustama.

Pauksoni sõnul mõjutab praegune täiskuufaas eeskätt Skorpioni ja Sõnni tähemärkide esindajaid. «Nendega võib kergesti riidu minna,» teab ta. «Võib-olla olekski õigem täna kodus istuda ja lugeda või musitseerida, tegelda rahuliku hobiga.» Jäärasid ja Vähke ähvardab täna liigne tujukus.

Kuuvarjutus

Kuuvarjutus saab olla ainult täiskuu ajal.

Maksimaalselt saab kuuvarjutus kesta 3 tundi ja 40 minutit. Täielikus varjus seisab Kuu kõige kauem tund ja 40 minutit.

Kuuvarjutust näeb poolel maakeral.

Päikesevarjutus

Päikesevarjutus saab olla ainult uue Kuu ajal.

Päikesevarjutus tekib alati kaks nädalat enne või pärast kuuvarjutust.

Täielik päikesevarjutus saab olla maksimaalselt 7 minutit ja 40 sekundit.

Päikesevarjutus on näha kitsas piirkonnas.