PERENAINE: 28aastane Keit Pentus on Tallinna Kesklinna vanem. Ka kogu ta varasem töökogemus on poliitiline – riigikogu, justiitsministeerium, välisministeerium, parteikontor... Kesklinna elanikuna soovib ta üht-teist veel korda ajada, kuigi terve lõppeva nädala keskendus ta Edgar Savisaare murdmisele. Tallinna Balti jaama tunneli elu tunneb ta hästi ja teab täpselt, mil on seal melu ja millal mitte.Foto: Kalev Lilleorg
Inimesed
16. oktoober 2004, 00:00

Keit Pentus: mul ei ole piinlik sellepärast, kuidas me Edgar Savisaare maha võtsime (1)

Edgar Savisaare kukutaja Keit Pentus kinnitab, et Reformierakond ei kulutanud poliitiliste rivaalide mõjutamiseks miljoneid kroone.

Keit Pentus, olete korraldanud Eesti poliitikaajaloo kõige räpasema võimuvahetuse. On teil piinlik?

Mul on hea meel, sest äsja sõlmitud koalitsioonilepe on väga hea. Miks mul piinlik peaks olema?

Inimeste meelitamine teistesse parteidesse, kaaslaste üle maailma tagaajamine, koalitsiooni lõhkumiseks põhjuste otsimine jne.

Keskerakonnal tasuks enda sisse vaadata. Miks Toompeal ja Tallinnas koalitsioonid lagunevad? Ainult meelitamise pärast ei vaheta keegi poolt. See, et koalitsioon lagunes, pole ühe või kahe päeva tulemus. Olukord muutus üha keerulisemaks. Me ei pidanud heaks tavaks, et koalitsiooni siseelu tuuakse avalikkuse ette.

Aga kas te olite poliitiliselt kanapimedad, kui tegite Edgar Savisaarega koalitsiooni? Millised illusioonid said teil üldse olla?

Esimesed kaks aastat oli koostöö normaalne. Kõik, mis sai paika pandud, ka pidas. Lagunenud linnavõim polnud enam see koalitsioon, mille paar aastat tagasi lõime.

Aga te ikka mõistate inimesi, kes nimetavad Tallinna võimukukutamist inetuks ja räpaseks?

Probleemid, mis olid kahe partei vahel, polnud avalikud. Seetõttu ei teata ka seda, et võimuvahetuse põhjus polnud järsk, vaid Keskerakonna pika töö tulemus.

Tooge kõige ilmekam näide, kus Savisaar on käitunud inetult või kuritarvitanud Reformierakonna usaldust.

Linnavalitsus koosneb seitsmest liikmest. Võrdsete partnerite puhul oli selge, et seal ei toimu hääletusi, vaid otsused võetakse vastu konsensuslikult. Ja kui seda ei saavutata, ei võeta üldse otsuseid vastu. Hiljuti, täpset aega ma ei mäleta, hakkas linnapea siiski hääletusi korraldama. Aga kui linnavalitsuses on neli keskerakondlast, polnud tulemusi ju raske ennustada.

Mis juhtumiga oli tegu, kui hakati hääletama?

Ma ei mäleta enam.

Kas teil on vorm sisust tähtsam?

Nad on omavahel seotud.

Tallinna linnavalitsuse kukkumise ajendiks sai teie sõnul see, et Savisaar võttis Res Publicaga kontakti ja soovis luua nendega uut koalitsiooni. Oli see nii?

Keskerakond ei täitnud neid lubadusi, mida oli varem andnud.

Palun tooge näiteid!

Meie jaoks oli põhimõttelise tähtsusega eelnõu, kus Keskerakond tahtis enam kui poole võrra vähendada volikogu liikmete arvu. Meid isegi ei informeeritud sellest. Linnavalitsuse päevakord tekib nii, et abilinnapead esitavad ettepanekud ja linnapea kinnitab need.

Ühel hetkel, selle aasta alguses, Reformierakonna ettepanekud päevakorda enam ei jõudnud. Selle asemel kutsuti neid aina linnapea kabinetti aru andma. Kõik ettepanekud seisid, isegi kõige pisemad.

Savisaar on tuntud kui restoranide tagaruumis arutaja ja läbirääkija. Teid ta ei kutsunud neljasilmavestlusele, et koalitsioonitülid unustada?

Ma ei ole Savisaarega kahekesi restoranis käinud. Koalitsiooninõukogu on koht, kus me vähem ametlikus vormis asju arutasime. Aga ka seal polnud võimalik tülisid lahendada.

Savisaare kukutamine oli teil Res Publicaga hästi orkestreeritud. Näib, et kõige raskem oli leida usutav ajend tüliks Keskerakonnaga?

Kui see kõik oleks nii lihtne...

Kui palju te viimasel ajal olete pooltõdesid rääkinud või valetanud?

Üldse ei ole.

Kui Jüri Mõis oli Tallinna linnapea, siis oli menukamate volikoguliikmete ületuleku taks 500 000. Nüüd kasvas summa väidetavalt miljoni kroonini. Kas Keit Pentus võib panna käe südamele ja kinnitada, et uus koalitsioon pole kellelegi ületuleku eest raha maksnud?

Saan rääkida vaid Reformi-

erakonna eest ja öelda, et me pole maksnud.

Kas välistate, et Res Publica võis maksta?

Ma ei tea. Aga ma ei usu.

Teie enda meetodid on ju nagu Savisaarel. Toivo Ninnas julges ise mõelda ja te lõite ta minema. Kui õpetaja Matti Martinson oli vaja Madagaskarilt tagasi tuua, ei löönud te risti ette. Partei nimel olete kõigeks valmis?

Maret Maripuu vestles Ninnasega. Mina pole temaga üldse rääkinud. Madagaskaril käiku tuleb küsida Anders Tsahkna käest. Matti Martinson oleks volikogusse jõudnud ka Tsahknata.

Kuidas? Martinsoni turismi-

grupp oleks Tallinna jõudnud ju alles mitu tundi pärast volikogu istungi lõppu.

See tuleb mulle üllatusena. Üldiselt annavad riigikogu ja volikogude liikmed märku, mil neid pole. Martinson oli lubanud volikogu istungipäeval kohal olla.

Kas teid üllatas, et Tsahkna läks Madagaskarile?

Tsahkna on igasuguseid hulle tempe teinud. Seetõttu ka ei üllatanud.

Mis oli tal või parteil mängus, et ta läks tuhandete kilomeetrite taha savannidesse ühte häält tooma?

Arvan, et see päris nii pole, nagu te kirjeldate. Umbusalduse poolt oli ju 34 saadikut.

See on tagantjärele tarkus. Avalikkuse silmis oli Madagaskarile minek ju selge märk, et Reformierakonnal on suur mure.

Kordan, et Tsahkna ei käinud Madagaskaril Martinsoni ära toomas. Martinson oleks ka muidu Tallinna jõudnud.

Kas te mõtlesite ka sellele, et imagoloogiliselt nullite ühe koolijuhi maine? Või on see suure poliitika kõrval liiga väike seik?

See on asi, mida peab Tsahkna käest küsima.

On teil Martinsoni ees piinlik?

Miks peaks olema? Ta käis puhkamas ja ta on volikogu liige. Me pole küll teinud midagi, et peaks piinlik olema.

Kas mõtlesite uut koalitsiooni tehes ka Savisaare tervisele ja võimalikele tagajärgedele?

Jah, mõtlesime. Oleme sellele mõelnud ka varem. Sellest on räägitud ka koalitsiooninõukogus.

Mõtlesite ja jõudsite siis otsusele, et murrame teda edasi?

Koalitsiooni lagunemine on pikk protsess. Kui Savisaar oli haige ja linna juhtis Toomas Vitsut, siis... See on tegelikult Kesk-erakonna sisemine küsimus, kas nii tõsise terviserikke läbi elanud inimene ikka peaks sellise koormusega töötama.

Kas Savisaarelt oli midagi ka õppida?

Kindlasti oli. Savisaar on inimene, kes näeb suurt pilti, mitte vaid killukest.

Savisaar on suutnud suure osa enda kõrval olnud naistest nutma panna. Kuidas teil läks?

Ma pole isegi sellele lähedal olnud. Ta pole mind isiklikult solvanud või halvasti öelnud. Ta on siiski härrasmees.

Kes olid tegelikult võimuvahetuse arhitektid: Maripuu ja Pentus või Maripuu lapse isa Igor Gräzin ning teie elukaaslane Rain Rosimannus?

Koalitsiooni panid kokku inimesed, kes 4–5 päeva hommikust õhtuni laua taga istusid. Gräzinit ja Rosimannust seal polnud.

Suur osa reformierakondlastest tunnistab ka ise, et Gräzinil ja Rosimannusel oli võimuvahetusel roll.

Gräzin on volikogu liige, Rosimannus on aga riigikogus. Rain on mu elukaaslane ja loomulikult ka mu toetaja. Loomulikult oleme Tallinna küsimust arutanud nii kodus kui ka tööl.

Kas on raske rääkida 24 tundi ainult poliitikast?

Jutud ei kattu. Arutame kodus küll poliitikat ja vaidleme kõvasti, kuid räägime ka muust.

Kas Keit Pentus on Reformi-

erakonna toode?

Ma ei ole kellegi toode. Olen Keit Pentus.

Te näete tulevikku vaid poliitikas?

Praegu küll. Aga see ei peaks olema igavesti nii. Täna on veel palju asju, mida tahaks ära teha.

Teid ei hirmuta Maret Maripuu saatus? Ta on küll Tallinna volikogu esinaine, kuid partei sees hall keskmik.

Maret pole hall ja keskpärane tegija. Ja mind ei hirmuta selline väljavaade põrmugi. Kui inimene tahab olla esiplaanil ja midagi ära teha, siis on kõik võimalik.

Miks olete teie pere ambitsioonikam liige?

Ma ei eelista olla nähtavatel kohtadel, vaid mulle meeldib midagi ära teha. Rain armastab tegelda strateegiaga.

Kui palju on teil aega mõelda söögitegemisele, kudumisele, lilledele, koristamisele või on see kõik poliitika kõrval kuuendajärguline?

Mulle väga meeldib süüa teha, selleks on vaid vähe aega. Pesu peseb masin, nõusid peseb ka masin. Kõik muud toimetused teen loomulikult mina.

Millal siis sünnib teil ja Rosimannusel Eesti tõenäoliselt parimate poliitiliste geenidega laps?

Varsti. Kindlasti varsti. Kuupäeva ja aastat ma veel ei ütle.

Üks uue koalitsiooni etteheide eelmisele oli, et linnameedia on liialt politiseeritud. Kui kaua saavad kesklinna elanikud vaadata ja lugeda Keit Pentusest kesklinna ajalehes? Keskerakond halb, teised head?

Kui palju on Kesklinna Sõnumites Reformierakonna propagandat? Kõik, kes saadavad oma lood meile, need ka avaldatakse. Meile oli probleem linna avalike suhete juhi Allan Alaküla poolt tehtud räige parteipropaganda.

Keit Pentus, milline mulje võib lõppeva nädala jooksul inimestele poliitikast jääda?

Viimane nädal oli Tallinnale suhteliselt... keeruline.