Inimesed
17. aprill 2004, 00:00

Seitse korda mõtle järele, üks kord tee kehaehte jaoks oma nahka auk

Kõrva-, naba- ja kulmurõngad on peaaegu iga teise kaunitari kohustusliku iluarsenali hulka arvatud. Omaenda naha perforeerimine võib aga kutsumuseks saada ning üha enam küsitakse ilusalongides nina- ja huulerõngaste paigutamise järele. Sageli ei peeta paljuks augustada ka intiimsemaid ja tundlikumaid kehapiirkondi - kõik ilu, mis minu küljes, on ka minu oma.

Selle kevade kõige nõutum kehaehe on keelekaunistus. Meile meeldiks mõelda, et keele augustamise traditsioon pärineb Kesk-Ameerika indiaanihõimudelt. Tegelikult pole mõtet sellele pärimusele viidata: keele augustamine hakkas läänemaailmas tasapisi sõpru võitma pungiliikumise ajal ning on nüüdseks ülimalt populaarne ka korralike, eneseteadlike pubekate hulgas.

Uusim moelaine – keeleehe

«Kõige rohkem soovitatakse praegu paigaldada keeleehteid,» räägib Helen Piir Pretty Ilusalongist. Kui veel paar aastat tagasi tahtsid kõik nabarõngast, siis praegu küsib praktiliselt viiest salongi poole pöördunust neli infot keeleaugu tegemise kohta. Keeleehte ihaldajad on ka kõige nooremad, tavaliselt 13–14aastased. «Kuid me teeme auke ikkagi peamiselt täiskasvanuile, või ainult neile noortele, kes tulevad siia koos vanematega.»

Niisiis kannavad keelerõngast eeskätt need, kellele meeldib šokeerida ja ulakalt keelt näidata.

Keeleehte paigaldamisel tasub meeles pidada, et ehkki keel on pärast augustamist mitu päeva paistes, paraneb see tavaliselt kiiresti ning mingeid kõrvalmõjusid maitsemeelele ega suu tundlikkusele ehtel ei ole, kui paranemise vältel kainetest eluviisidest ja hügieenist kinni peetakse.

Asjatundjad rõhutavad küll seda, et metalne ehe keele küljes lõhub ajapikku hambaid. Mis parata, ilu nõuab ohvreid.

Rinnanibud vähem augustatud

Nibude kaunistamine kuulub siinmail suhteliselt spetsiifiliste soovide hulka. Paistab, et ajalooliselt on nibusid rõngastanud peamiselt mehed – siinkohal viidatakse mehistele rooma sõdalastele —, tänapäeval ehivad ennast mõistagi ka naised.

Nibuehte puhul on kõige tähtsam õige paigaldus, ehte kaal ja kuju, et see ehteaugu paranemise ajal õrna nahakudet ei kahjustaks. Ehe tuleb kinnitada täpselt õigesse kohta nibu ja ümbritseva pigmenteerunud naha vahele. Kui ehe kinnitada liiga sügavale, võib armistumine olla liialt komplitseeritud. Kui ehte kinnitus on liiga pindmine, võib see aja jooksul välja kasvada.

Rinnaehete kandjad leiavad neile vägagi mitmeid põhjendusi. Kui ehe on korralikult kinnitatud, aitab see rinnanibul kaunilt kikkis seista. Õnnelike harrastajate kinnituse kohaselt ei vähenda see ka tundlikkust, pigem vastupidi.

Kas rinnanibude ehted takistavad naistel näiteks imetamist? Ei, imetamise perioodiks võetakse need ära. Keegi pole kaevanud, et rinnaga toita ei saa. Samas ei kasva korralikult paranenud augud ka kinni, nii et hiljem võib taas nibuehteid kanda.

Genitaalide ehtimine tekitab huvi

Hiljutine uudis USAst kinnitab, et Georgia osariigis on naistel keelatud oma suguorganeid augustada ja rõngastega ehtida. Tõsi küll, keelu ajendiks olid tüdrukute ümberlõikamise juhtumid, kuid ootamatult keelati koos viimasega ära ka vabatahtlik genitaalide kaunistamine. Uus seadus ei puuduta mehi.

Keelata või mitte, laiemalt kontrollida on sellist ehtimisviisi üsna raske. Sest ilmselt on genitaalide külge kaunistuste riputamine suhteliselt väheste inimeste maitse-eelistus.

Ka professionaalsed augustajad puutuvad tegelikult genitaalide augustamisega väga harva kokku. «Neid soovivad tavaliselt ikka oma ala friigid, kes ilmselt paigaldavadki need ise,» ütleb Helen.

Salongi Scorpion Sting body piercing’u tegija Viivika kinnitab aga, et huvi nii meeste kui naiste genitaalide augustamise ja ehtimise vastu on vägagi suur: «Selle kohta küsitakse hästi palju.»

Peamiselt võetakse siiski aega järelemõtlemiseks ja info seedimiseks.

Kui mitmeid bizarre-kaunistusi (nagu nahasse istutatud rõngaid vms.) kasutatakse erootilistes sõudes, siis genitaaliehted on ometi sellised, mida keegi ei näe? «Vastupidi, striptiisietendustes võivad need kaunistused efektselt mõjuda,» arvab Viivika. Kuna genitaalide augustamise teenust pakutakse veel ülimalt vähe, siis peavad erialainimesed, kelle elukutse niisuguste ehete kandmist eeldab, neid ka ise omal riisikol paigaldama.

Kuid enamasti on küsijad kõige tavalisemad perekonnainimesed. «Ilmselt on kaunistused, millest vaid partner osa saab, väga isikliku tähendusega.» Nõnda võib soovi korral teha kingituse kallimale kas enda või partneri nahal, näiteks mõne ühise tähtpäeva puhul.

Kõige suurem ametialane mure puudutab fakti, et genitaalide augustamist praegu Eestis ei õpetata. «Koolitatakse küll kõrva-, kulmu- ja nabaperforeerijaid, kuid intiimpiirkonnad on siiski nii spetsiifiline ala, et läheb tarvis paremaid meditsiinilisi oskusi.»

Viivika täiendab oma teadmisi nii günekoloogi kui meestearsti juures. Esialgu on õpe olnud küll teoreetilist laadi, sest praktikas pole ta veel kellegi õrnu piirkondi augustanud.

Põhimõtteliselt on võimalik inimnahka igalt poolt perforeerida. Asjahuvilistele leidub internetiski hulgaliselt soovitusi ja lehekülgi. Ent ka manitsusi täpselt järele mõelda, mille kallale asutakse.

Augustamine peabki valus olema

Kuni sul veel pole nahaalust ehet, võib vabalt ette kujutada, kuidas nõel ihukudesid läbistab... Brrrr!

Augu koht joonistatakse nahale. Augutegemise varustus meenutab kirurgiriistu. «Vanasti tegime auke just selliste nõeltega, mis kätte juhtusid. Praegu on olemas spetsiaalsed ühekordsed kanüülnõelad,» ütleb Viivika. Et augustatavat nahavolti paremini paigal hoida, kasutatakse erilisi tange (need steriliseeritakse alati kliendi silme all).

Valu kuulub augustamise juurde. «Vahel küsitakse: kas tuimastust ei saagi? Mina küll arvan, et kui keegi juba endasse auku teha laseb, siis kuulub ka valu asja juurde,» põrutab Helen. See on nagu isiklik rituaal – perforatsioon ja väike kibe tunne. Tahad erilist ehet, siis tasub kannatada.

Põhimõtteliselt kasutatakse nt. naba või rindade tuimastamisel erilist spray’d, mis tekitab nahas jääkülma tunde ja pärsib valuaistingut.

Viivika arvab, et tuimastust pole üldse tarviski: «Ükski torge pole tegelikult valusam kui tavaline süst. Spray tuimastab ainult pindmist nahakihti ning sügavamates kudedes pole sellest niikuinii abi.» Koguni genitaalidesse kaunistuste kinnitamine tekitavat eeldatavast sootuks vähem valu ning õigesti tehtud haavad paranevad väga kiiresti.

Küll aga tasub teada, et kord juba armistunud auk nahas hiljem tunda ei anna ning ka ehetega mängimine erilist piina ei põhjusta.

Kui võrrelda ehete kinnitamist intiimpiirkondadesse ja näole, siis näib, et viimased võivad valulikumadki olla. Näiteks nina ja ülahuule vahel olev kolmnurkne ala on suhteliselt tundlik. Medusa-nimeline paigaldus, kus ehe torgatakse ülahuulde otse nina alla, on keskmisest ikka tunduvalt valulikum. Põrgulikult valus on ka Bridge — ninajuurele kulmude vahele ehte kinnitamine. Seevastu viimase aja hitt, Madonna- või Monroe-nimeline «ilutäpp» (kuulike läbi ülahuule välimise nurga) on suhteliselt kergem välja kannatada.

Ehtekunstnikule pole intiimehted väljakutse

Ehtekunstnik Kristjan Pahcman manitseb, et õrnades kehapiirkondades tuleks kanda ikka ja ainult väärismetalli: «Esimesed ehted võivad olla küll meditsiinilisest terasest, sest auk peab kinni kasvama. Paranemise käigus saab ka selgeks, milline metall kõige paremini sobib. Kuld on tavaliselt kõige puhtam. Kõik tsingi- ja niklilisandid võivad allergiat tekitada.» Kui kõrvarõngaid juba kantakse, siis on näha, mida inimene kannatab ja mida mitte.

Kristjan ise inimkeha ei perforeeri: «Kui mu kliendid tahavad õrnematesse kehaosadesse auke teha, siis juhatan nad spetsialistide juurde edasi. Iidolid on pärit ju välismaalt ja noored tahavad endale ka igasuguseid jubinaid külge riputada, aga ei tea, kuidas.»

Kristjanilt on kõige rohkem tellitud nabarõngaid. «Tegelikult pole ehtekunstniku seisukohalt vahet, kuhu need pärast riputatakse.»

Kord telliti ka meeste genitaaliehe. «Tegelikult ei julgenud tellija ise kohalegi tulla, saatis oma esindaja. Kui sain mõõdud, taipasin, et ei lähe see sõrme ega kõrva. Küsisin ainult professionaalsest huvist, kuhu see ehe minema peaks, sest intiimsel ehtel ei tohi olla teravaid servi ega nurki. Siis mulle öeldi, kuhu see läheb.»

Kunstnikule ei ole selline töö huvitav. «Soovitakse vaid sellist kaupa, mis juba kataloogides olemas. Eestis pole mitte ehete tegijate, vaid tellijate puudus. Minu arvates on piercing’u-kultuur niivõrd spetsiifiline ja madal, et minu enda fantaasia sellega küll kaasa ei lähe. Kui minult tellitakse ainult kivikesega kuulike, siis ehtekunstnikuna ei ole mul seda huvitav teha.»

Augustatud naha hooldus ja paranemine

Suurim risk naha augustamise juures on infektsioon, mis võib kaasa tuua kõige hullemaid tagajärgi. Oma keha tuleb jälgida piinliku hoolega ja vajadusel kohe tohtri poole pöörduda. Kõige olulisem on värskete ehteaukude hooldus. Neid soovitatakse puhastada puhta seebivee ja meresoolalahusega vähemalt kaks korda päevas. Vältida tuleks tugevatoimelisi desinfitseerivaid vahendeid ja alkoholi. Vahetult pärast augustamist on kasulik loobuda õlle ja veini joomisest ning suitsetamisest.

Aukude tegemiseks nahasse, saati siis veel intiimpiirkondadesse, pole mingit meditsiinilist näidustust ning üsna ilmselt hoiatab arst nende tegemise eest. Seda hoiatust tasub ka surmtõsiselt võtta ja vähemalt sada korda enne järele mõelda, kui kaunistamise eesmärgil endasse auke tegema hakata.

Ehteaukude ligilähedane paranemisaeg

Kõrvalest - 6–8 nädalat

Põsk - 10–12 nädalat

Keel - 4–6 nädalat

Huul - 8–10 nädalat

Kulm - 6–8 nädalat

Naba - 6 kuud kuni 1aasta

Rinnanibu naistel - 4–6 kuud

Rinnanibu meestel - 2–4 kuud

Nina - 6–12 nädalat