Eesti uudised
16. aprill 2004, 00:00

Toivo Kurmeti viimase loomingu tutvustus (1)

Täna õhtul esitleb Jüri Lina Toivo Kurmeti loominguga laserplaati «Kaastunde dimensioonid». Sellele on jäädvustatud kümme Rootsis, Saksamaal ja Eestis valminud teost – viimane neist, «Reekviem», valmis läinud aasta märtsis. Mõni kuu hiljem, 13. juulil, varises Kurmet manalasse.

Raske haigus oli takistanud Kurmetil heliplaati lõpetada. CD salvestamise viis Göteborgis lõpule Rootsi klahvpillimängija Attila Publik.

Briti muusikaasjatundja George Steven on «Kaastunde dimensioonide» kohta öelnud: «Toivo Kurmeti muusika mõjub värske tuulepuhanguna. Tema muusika on moodne, kuid sugugi mitte disharmooniline. See haarab kohe kaasa ja jääb kauaks meelde.»

Jüri Lina tutvustab Toivo Kurmeti kolme sügavamat teost «Angelique», «Igavik» ja «Reekviem» nädalavahetusel peale Tallinna ka Pärnus ja Tartus. Tallinnas algab esitlus kell 7 õhtul Rävala pst. 8 suures saalis, Pärnus laupäeval kell 5 õhtul hotellis Viking ja Tartus pühapäeval samuti kell 5 Tiigi Seltsi majas.

Toivo Kurmeti mitmesajast muusikateosest on kahjuks säilinud vaid umbes kolmandik. Tema huvitavamad laulud ilmuvad varsti heliplaadil Rootsi poplauljate esituses.