Maailm
15. aprill 2004, 00:00

Johnny Deppi uus roll sündis Beach Boysi muusiku abil

Mängides mereröövlite pealikku Jack Sparrow’d, võttis Johnny Depp eeskuju oma sõbra, Rolling Stonesi kitarristi Keith Richardsi pöörasest välimusest ja ˛estidest. Oma uues filmis «Salajane aken», mis jõuab homme Eestis linale, kehastab Depp üksindusse tõmbunud menukirjanikku. Prototüübi leidis ta sellekski rolliks.

Stephen Kingi jutustusel põhineva «Salajase akna» peategelane on menukas kirjanik Mort Rainey, keda piinarikka abielulahutuse järel vaevab loominguline kriis. Nii jorutabki Rainey suurema osa päevast oma järveäärses majakeses lihtsalt maha. Ent tõelised piinad algavad alles siis, kui kirjaniku ukse taha ilmub ähvardav võõras John Shooter (John Turturro), kes süüdistab Raineyt ühe oma kirjatüki varastamises.

Õõvale vaatamata leidub re˛issöör David Koeppi psühholoogilises põnevikus naljakaid hetki, mille autor on Depp ise. «Jabur – see on hea,» seletab lavastaja ajalehes New York Post. «Leppisimegi kokku, et kõik kentsakad asjad lähevad sisse. Johnny oskab leida nalja ka sellistes asjades, mis algul naljakad ei tundu.» Napakat postkontoristseeni filmides ei suutnud Koepp kaamera taga naeru hoida.

Mort Rainey istub päevade viisi oma hütis, seljas võidunud hommikumantel ja juuksed pulstis. Tema esituses on isegi lõunauinak ja võileiva söömine ilmekad. Deppi kauane pressiesindaja Robert Garlock väidab, et selles tegelaskujus on ohtralt Johnnyt ennast. Samuti tõmbas tema sõnul Deppi Rainey osa poole võimalus olla pikka aega üksinda ekraanil.

Inspiratsioon: kuulus üksiklane Brian Wilson

Näitleja ise ütleb, et ammutas rolliks inspiratsiooni Beach Boysi liikmest Brian Wilsonist, kes eelistas elada üksindussetõmbunult. «Mäletan, kuidas kuulsin temast lugusid, mis võisid ka olla müüdid, et ta ei lahkunud majast hetkekski ning lasi elutoa põranda katta liivaga. Siis ta pani sinna klaveri ja kirjutas oma suurepärased hitid. Just sellist eraklikkuse taset ma taotlesingi.»

«Paanikatoa» stsenaristina tuntud re˛issöör Koepp tunnistab, et Deppi nägu kangastus talle juba poole käsikirja peal. Ent produtsente tuli kõvasti töödelda, enne kui need nõustusid Johnnyt «Salajase akna» peaossa võtma. 40aastase näitleja filmograafias on rida linateoseid, mida leebelt öeldes pole saatnud eriline kommertsedu. «Johnnyt austatakse suurepärase karakternäitlejana, aga tema juba kassat ei tee.» Õnneks jõudis kohe linale «Kariibi mere piraadid», mida rahvas tormas ummisjalu vaatama ja mis on tänaseks sisse toonud üle 300 miljoni USA dollari. «Meist said kohe stuudio lemmikud,» muigab Koepp. Ühtäkki ei läinudki «Salajane aken» väga kulukaks ja me tohtisime peaossa kutsuda suure staari.»

«Piraadid» saavad järje

Depp toonitab, et ta ei kahetse ühtki filmi. «Ma pole kunagi juhindunud kommertsedust.» «Kariibi mere piraatidega» kaasnenud sumin ning Oscari nominatsioon lõid ta pahviks. «Ma pole ju mingi staar!» Kuid mereröövlipealikuna ta ka jätkab – «Piraatidele» tuleb 2006. aastal järg. Praegu on Deppil käsil XVII sajandi luuletaja ja elupõletaja John Wilmoti roll filmis «The Libertine».

Pärast seda tuleb taas kannapööre. Depp lööb uuesti kampa «Edward Käärkäe» re˛issööri Tim Burtoniga, et vändata Roald Dahli lasteraamatu põhjal «Charlie ja šokolaadivabrik». «Johnny ei mahu ühegi alajaotuse alla,» lausub Burton U-Daily Newsi intervjuus. «Selles peitubki tolle mehe ilu.»