VÄRVI ROHKEM – KÕIKE ROHKEM! Südantsoojendav lihavõttepühade kaunistus Ugala vestibüülis: fuksiaroosa näitlev ümarvorm Merle Palmiste koos Draamateatri truppi juhtiva tõelise kuldmuna Kadri Tikerpuuga. Sellise ilu taustal on isegi teatri lage kandev sammas õide puhkenud!Foto: Aldo Luud
Inimesed
29. märts 2004, 00:00

«Meie pidu tuleb pikk, sest auhindu on palju – kokku 46!»

Teatriauhinnad on selleks korraks jagatud. 46 erinevat preemiat – rekordarv. «Iga 38. teatriliidu liige saab täna premeeritud,» kõlas laupäevasel teatripeol õhtujuht Maria Soometsa suust kõnekas fakt. Pärgamiseks kulus tunde.

Kõnekaid kilde kukkus lavalt vastu 2003. aasta teatripreemiate jagamist publikusse teisigi. Et eesti kutselist teatrit käis aasta jooksul vaatamas 1 057 880 inimest, mis on muidugi mõista tinginimeste hulk, sest on leidunud koguni selliseid, kes käisid teatris mitu korda. Naer saalis. Või siis fakt, et uuslavastusi tuli Eesti teatreis mullu välja 118 ja kõige enam rikastas eesti teatrikultuuri kolme tsehhiga Vanemuine – 14 uuslavastust. Ugala, ühe tsehhiga teater, pani vastu 13 uut nimetust. Veel elavam naer saalis. Eriti pingevaba auhinnagala.

Muie püsis saalisviibinuil näol ka siis, kui kultuuriminister Urmas Paet teatriinimesi paljusõnaliselt tervitas. Miks muie? Meie kultuuriministri kõnepruugis pole just sageli kohta väljendeil «lavastus» või «etendus». Paet pajatas oma teatripäevakõnes «tükkidest» – et oleks ikka rohkem tükke ja paremaid tükke ja et inimesed ikka tükke vaatamas käiksid. Teatrinõunik Tõnu Lensmendil tasuks ehk ministrile veidi henryhigginslikku keelekoolitust teha. Saaks parem.

Parem saaks ka siis, kui pikk auhinnalaud veel pikemaks veniks. Kas või komöödianäitleja preemia võrra – eriline ˛anr, aga sõnalavastuste üldnimestikus kandideerides ei saa nad muidu eales ühtegi aumärki rinda. Ning miks ei võiks muusikal preemiate määramise aegu pääseda ooperiga ühes purgis olekust? See, et rahvusooper Estonia ja rahvaooper Vanemuine ooperi ja balleti puhul omavahel konkureerivad, on selge, aga muusikale toodavad siin teisedki. Nukuteater näiteks. Vanalinnastuudio näiteks. Ja teisedki.

Kuid lisaks teatrioskaritele võinuks laupäeva õhtul välja jagada ka stiilioskarid ning SL Õhtuleht seda moedisainer Lee Reinula abiga teebki. «Teatriinimesed riietuvad väga vabameelselt ja trenditeadlikult a la Tiina Mälberg või ilmutavad ülimat stiilitundlikkust a la Viktoria Bogomjakova,» hindas laupäevaõhtust teatrioskarite galat Lee. «Või siis on neil täiesti ükskõik, mida nad parajasti selga panevad. Teatriballi näol on tegu Oscari-galaliku ettevõtmisega. Punasel vaibal käivad ka seal väga erineva stiilitundega inimesed.» Lee siinkohal stiilinumbreid ei anna, aga hitid tõstab esile küll.

Teatriauhinnad 2003
Sõnalavastused

Lavastajaauhind

Lembit Peterson – «Hamlet», Theatrum

Naisnäitleja auhind

Kersti Kreismann – Helene Alving, «Kummitused», Draamateater

Meesnäitleja auhind

Mait Malmsten – Konferansjee, «Cabaret», Vanalinnastuudio; Max, «Bent», Vanalinnastuudio; Padraic, «Inishmore’i leitnant», Draamateater

Naiskõrvalosa auhind

Merle Jääger – Mercy Lott, «Mesimees», Vanemuine

Meeskõrvalosa auhind

Tõnu Aav – Boss Mangan, «Südamete murdumise maja», Draamateater

Kunstnikuauhind

Pille Jänes – kujundus lavastusele «Tšapajev ja Pustota», Linnateater

Eriauhind

Peeter Jalakas, Saša Pepeljajev ja Von Krahli trupp – «Luikede järv», «Lumi», «Stiil»

Muusikalavastused

Roland Liiv – Max, «Nõidkütt» ja Clem, «Väike korstnapühkija», Estonia

Aivar Tommingas – Fagin, «Oliver», Vanalinnastuudio & Smithbridge Production

Georg Malvius – eripreemia, «Oliver»

Tantsulavastused

Duett Sergei Upkin, Luana Georg – «Romeo ja Julia» nimiosad, Estonia

Mart Kangro – «Mart on stage»

Salme Reegi nimeline auhind

Aivar Tommingas

Aleksander Kurtna nimeline tõlkeauhind

Anne Lange

Priit Põldroosi nimeline preemia

Inna Taarna

Ants Lauteri nimeline preemia

Hilje Murel ja Riho Kütsar

Georg Otsa nimeline auhind

Jassi Zahharov

Kristallkingakese auhind

Argo Aadli ja Priit Võigemast

Näitlejate Liidu preemia

Raine Loo

Raadioteatri auhind

Liina Olmaru

Eesti Teatriliidu kriitiku auhind

Sven Karja

Eesti Autorite Ühingu auhind

Olav Ehala ja Andres Dvinjaninov

Eesti Näitemänguagentuuri auhind

Andrus Kivirähk