Inimesed
21. veebruar 2004, 00:00

Kunksmoor paneb homme oma nõiapaja keema Draamateatris

«Olete nüüd kõik oma kohvi ära joonud?» kiirustab kolleege takka sorakil punase juuksepahmakaga Ita Ever. Kohe-kohe on algamas lavastuse «Kunksmoor ja Kapten Trumm» eelviimane proov.

Homme esietendub vastavatud Eesti Draamateatris esimene uuslavastus «Kunksmoor ja Kapten Trumm», peaosades teatri raskekahurväelased Ita Ever ja Tõnu Kark.

Kunksmoori paruka ja riietega Ever käib proovi algust oodates vaikides mööda lava ja ootab kannatlikult, kui noored kolleegid kohvitamisega ühele poole saavad.

Tormine meri ja aurav nõiakatel

Tõnu Kark, bakenbardidega paksuke merekaru Kapten Trumm, seisab kalamehesaabastes keset lava ja kordab tekstiraamatusse piiludes sõnu. Kargule teevad muret alla vajuvad püksid. Ja siis palub ta saaliukse kinni panna. Saalis on mõni inimene, esimeses reas istub väike patsidega tüdruk. Algab proov.

Kostub vali tormivilin, vihma sajab, müristab. Ulgumerel püüab laeva päästa möirgav Kapten Trumm.

«Nüüd on sul pidupäev...» jõuab Kunksmoor öelda ja kähedalt irvitada. Silme ette tuleb omaaegne nukufilm, milles Ever Kunksmoorile oma hääle andis.

Esimeses reas istuv tirts naerab aeg ajalt üle saali, Kunksmoor ja Trumm on hoos. Ain Prosa lavastuses jagub efekte küllaga: kord kallab «taevast» vihma, kord auravad ja keevad nõiapajad, Trumm seilab mässaval merel ja Kunksmoor teeb õhulende.

Ita Everile mõeldud tükk

Lavastaja Prosa tunnistab pärast läbimängu, et ehkki uute võimalustega laval on nad jõudnud proove teha vaid kaks nädalat, võib öelda, et tükk on peaaegu valmis. Prosa lisab, et etendus võeti mängukavva just Ita Everit silmas pidades.

«See tükk on meil Ita Everile tehtud. Kuskilt seostub meile kõigile, et Kunksmoor on Ita Ever. Kas siis multifilmiga või ilma,» ütleb Prosa. Ja et oli olemas Aino Perviku võimas lasteraamat, siis ei pidanud kaugelt otsima. Aprillis 73aastaseks saav Ever sehkendab laval särtsakalt kui kooliplika. Ehkki Everil ja Kargil on päriselus vanusevahet 16 aastat, kaob rollides see vahe.

«Hea küll, Emmeliine, ma siis kallistan sind,» ütleb Trumm ja surub Emmeliinele etenduse lõpus sõrmuse sõrme. Kallistab nii tugevasti, et pühib silmi. Tõnu Kark ei tihka enne etendust midagi rääkida, kuid möönab hiljem: «Vanusevahe on meil Itaga päris kadunud.»

Kolmanda näitlejana on laval Anti Reinthal, kes mängib mitut rolli. Kunstnikutöö on teinud Marge Martin – temale on see Draamateatris debüütlavastus. Etenduse helilooja ja muusikaline kujundaja on Ardo Ran Varres.

Homme kell 12 ja 19 esietenduv Kunksmoor ei ole mõeldud ainult lastele, vaid ka täiskasvanutele.