ANDROLOOG JA TEMA PALVEHELMED: Doktor Margus Punab keerutab näppude vahel imelikku keed, orhidomeetrit, mehe munade mõõdikut, ja seletab: pirakamad kui kastanimuna-suurused on head, kreegi-suurustega saab ehk hakkama, aga kirsi-mõõtu munadega kaasnevad probleemid.Foto: Aldo Luud
Inimesed
17. jaanuar 2004, 00:00

Euroliidu viljakamad ja suuremate munadega mehed elavad Eestis

Euroliidus võib ju olla palju seksikaid mehi – nagu meeliskles referendumi eel üks partei –, kuid Euroopa kõige viljakamad ja kõige suuremate munadega mehed elavad Eestis, teab meestearst Margus Punab. Samas – arvestades keskkonna muutumist, ei pruugi see pidu kaua kesta.

Androloog Margus Punab, mismoodi eesti mehel va seemnega lood on?

Kui me nüüd võrdleme oma naabritega, siis on seis hea.

Tähendab, eesti mees on viljakas?

Just!

Aga kui me vaatame, kuidas olid soomlastel spermatosoididega lood 20 aastat tagasi, siis on meie seis halb. Näiteks soome meestel oli veel kümmekonna aasta eest spermatosoide kaks korda rohkem kui meil praegu.

Kas on mingi tunnus, mille puhul võib mees või tema paariline kahtlustada, et ilmselt on mehel munades midagi valesti?

Sperma peab olema valkjashallikas, aga kui on kollane, on suure tõenäosusega tegemist põletikuga – peab arsti juurde tulema ja ravima.

Teine asi, mis näitab, et on probleeme, on see, kui sperma on punane või pruun.

Aga mingid anatoomilised tunnused, et vaatad peale ja taipad – nüüd on midagi juhtunud.

Kui munandis on tekkinud ükskõik missugune muutus, siis seda peab alati arstile näitama. Eriti noortel on probleemiks munandivähk ja seda kiputakse meil maha magama.

Kuidas see ära tunda?

Valu, ebamugavustunne, tihe tükk munandis – need on kõik kahtlased näitajad, mille puhul peaks visiteerima arsti.

Ja muidugi – mida on kaugelt juba näha – vaatad paljast meest ja hindad, mis on tema munandi maht. See on tegelikult kõige alus!

Doktor Punab näitab imelikku keed, milles on eri mõõtu kuulikesed – oa-suurusest hakates ja tubli kastanimuna omaga lõpetades. – R.K.

See on orhidomeeter – androloogi põhiline töövahend.

Mida suurem on munandi maht, seda viljakam mees on.

Mis rahvuse meestel on kõige suuremad munad?

Euroopas eestlastel ja soomlastel! Meil oli uuring Euroopa meeste seas ja orhidomeeter (ikka seesama kee – R.K.) oli kõikjal samasugune. Ning selgus, et Eestis ja Soomes on palju mehi, kelle munamaht on suurem kui 25 milliliitrit (kõige suurem muna kees – R.K.). Eestis on päris palju mehi, kelle munandimaht on isegi 35–40 milliliitrit. Taanis leiad mõne üksiku, kel on 25 või rohkem. Selles mõttes on selge vahe olemas. Hiinlaste keskmine munandimaht on 12–15 milliliitrit.

Millised on suuremad legendid või hirmud, millega oma töös kokku puutute?

Hirmud ei jõua minuni. Hirmunud mehed käivad kuskil nurga taga, tugevad mehed lahendavad oma probleemid! Mis mõttega sa istud kodus kolm-viis-kümme aastat ja jooksutad naist – kes käib võibolla iga kahe kuu tagant günekoloogi juures ja kulutab suuri summasid –, kui sa ise pole ennast ravinud.

Mul on üks patsient, kes on lahutanud kolm perekonda. Põhjus oli see, et naised ei saanud lapsi. Neljas naine tõi mehe vägisi arsti juurde ja selgus, et tal ei olnud spermatosoide.

Sai ta abi?

Neil on nüüd laps!

Kõigepealt süüdistatakse ju naist, eks ole, et naine on viljatu. Aga tegelikult me kõik teame, et naine üksinda on paari lastetuse põhjuseks kolmandikul juhtudel, ülejäänud juhtudel on kas mõlema või mehe probleemid.

Tüüpilisi väärarusaamu, millega kokku puutute?

Tüüpiline väärarusaam on see, et kui mul ikka tõuseb, siis järelikult on kõik korras – miks ma peaksin arsti juurde tulema? Samas on mul olnud ka patsiente, kellel munandid täiesti puuduvad, aga kellel on seksuaalselt kõik väga hästi - kõik töötab!

Ejakulatsioon ka toimub?

Just, sest sperma on ju olemas. Sest põhiline osa spermast ei tule mitte munanditest, sealt tuleb vaid viis protsenti. Enamus spermast pärineb eesnäärmest ja seemnepõitest.

Seksuaalse võimekuse ja sperma kvaliteedi vahel ei ole mingisugust seost?

Absoluutselt!

Mida tähendab sperma kvaliteet?

Et on piisavalt palju hea kvaliteediga spermatosoide. Ideaalne on üle 40 miljoni milliliitris. Kindlasti peaks olema üle 20 miljoni milliliitris, sealt allapoole on rasestumise tõenäosus suhteliselt väike.

Spermatosoidid peavad hästi liikuma, olema normaalse kujuga. Spermatosoidi roll on ikkagi anda seda mehepoolset geniaalsust munarakku edasi. aga selleks peab DNA olema sinna hästi pakitud ja spermatosoid peab olema n.-ö. aktiive. Ta peab suutma ennast sinna munarakku sisse suruda.

Kuidas seda kvaliteeti parandada. Kui on näiteks plaanis hakata aasta-poole pärast lapsesaamisega tegelema?

Võiks välistada äärmused: mitte kurnata oma organismi, vältida kiiritus-keemiaravi, mitte tarvitada ülemääraselt alkoholi. Kolm-neli kuud on kriitiline periood, mil võiks paremat, harmoonilisemat elu elada.

Palju on räägitud sauna halvast mõjust spermale...

Enne eestlaste andmete esitamist teati Euroopas, et soomlastel on kõige parem sperma, aga Soome on ju kõige suurem saunamaa! Arvatakse, et kui mees käib iga päev saunas, siis ehk võivad tekkida probleemid, aga nii nagu meie sauna kasutame – pole probleeme!

Kui töö juures on stabiilselt temperatuur üle 40 kraadi, siis on probleem.

Aga taksojuht – istub päev otsa istmesoojenduse peal...

Me kõik istume siin enamik aega oma mune laiaks, pole vahet, oled sa autojuht või valgekraeline, munandites temperatuur ikka tõuseb.

See on töö iseloom, miks viljakus on hakanud Euroopas muutuma. Veel sada aastat tagasi töötas enamik mehi püsti! Me oleme muutnud oma eluviise niivõrd, et organism ei kohane sellega hästi.

Me joonistasime Euroopa meeste viljakuse languse graafikut, pikendasime seda ja selgus, et aastal 2060 on keskmine prantsuse mees viljatu!

Eurooplase sperma kvaliteet halveneb, kuna mehed istuvad oma mune laiaks?

See on üks selge põhjus, jah!

Sperma koosneb:

50-60% seemnepõiekeste sekreeti

30-40% eesnäärme sekreeti

1-5% spermatosoide ja munandimanuse sekreeti

Normaalne sperma:

Sperma maht >2 ml

Spermatosoide >40 milj/ml

Edasiliikuvaid >50%

Ideaalse kujuga rakke >5%