POPID JA ÕNNELIKUD: Raadiopubliku toetus rõõmustab Nexuse tüdrukuid. Kui uskuda vanarahvast, et uus aasta tuleb selline, kuidas ta vastu võtad, loodavad (vasakult) Merlyn Uusküla, Janne Saar ja Helen Randmäe, et rõõmu, laulu ja tantsu saab senisest veelgi rohkem olema.Foto: Mihkel-Markus Mikk
Inimesed
5. jaanuar 2004, 00:00

Nexuse piigade kuum laul sulatas kuulajate südamed

Külma trotsiv lugu «Nii kuum» tüdrukutebändilt Nexus on raadiokuulajate lemmik. Nii selgus mitme raadiojaama hittlugude aastakokkuvõtetest. Lauljad Merlyn, Helen ja Janne on selle üle ülirõõmsad, sest võiduka tulemuseni jõudmiseks nähti palju vaeva ja valati pisaraidki.

Eesti suurimal muusikaküsitlusel Raadio 2 «Aastahitt 2003» selgus, et kuulajate arvates oli eelmisel aastal Eesti lauludest kõige parem tüdrukutebändi Nexus laul «Nii kuum». Aastahiti TOP 40sse mahtus veel kolm tüdrukutebändi lugu. Kuum laul sai ka raadiojaamas Sky Pluss aasta sooviloo tiitli. Uuno raadios tuli «Nii kuum» «Numero Uuno 2003» edetabelis kolmandaks.

«See on üllatavalt hea tulemus. Me lootsime, et Raadio 2 edetabelis saame oma looga ehk esikümnesse. Kui mulle helistati ja teatati, et peame produtsent Peter Rossiga «Aastahitt 2003» tiitlit vastu võtma minema, siis ma küll ei uskunud. Küsisin veel kord üle: «Meie saime või? Täitsa lõpp!» Mul oli nii hea meel, et pisar tuli silma,» pajatab nexuslanna Merlyn Uusküla (19) rõõmust särades.

«Alguses me ei teadnud, kas sellest laulust üldse tasub singlit teha. Toimus isegi väike sisemine hääletus,» räägib Merlyn. Helen Randmäe (17) lisab: «Mitte ainult, käisin ka DJde käest küsimas, millisest meie laulust – «Tantsijatar,» «Suveöös», «Elukool» või «Nii kuum» – singel teha. Esimesena ilmus «Suveöös», kuigi paljud soovitasid juba siis nüüd Raadio 2 aastahitiks saanud lugu.»

Loo «Nii kuum» autor, nagu ka kõigi teiste Nexuse lugude looja, on ansambli produtsent Peter Ross (21), kodanikunimega Vahur Valgmaa. Kuidas produtsendil sellised hitid sünnivad, ei oska neiud arvata. «Loodame, et need sünnivad tal meid vaadates,» kihistavad piigad naerda.

«Lugu «Tantsijatar» on minust tehtud, seda ma tean,» avaldab Helen. «Aga kui ma talle seda pool aastat hiljem meelde tuletasin, siis ta enam ei mäletanud. Unustas ise selle ära, aga mulle jäi meelde.»

Kuuma pealkirjaga laulu võit sobib tüdrukute meelest suurepäraselt puhanud ja Egiptuse päikesest pruunistunud produtsendi suvise jumega.

Merlyn, kes esitab loo meeltesse kummitama jäävat refrääni, tunnistab, et selle esituse lihvimisega oli tal üksjagu probleeme. «Ma laulsin selle küll ära, kuid produtsendil oli väga täpne ettekujutus, kuidas seda peab tegema. Näiteks see «nii kuum» – et see «uu» peab olema just nii pikk, lisaks veel need võnked... Selle lauluga on kõige rohkem vaeva nähtud,» tõdeb Merlyn.

«Produtsent on meil tõesti nõudlik,» teab ka Helen rääkida. «Minuga hakkas ta kord norima, sest mul ei tulnud üks koht hästi välja. Hakkasin nutma, läksin endast välja, ütlesin talle, et ma ei saa nii laulda, ma ei oska. Aga siis ta rahustas mu maha.»

Raadio 2st öeldi tüdrukutele, et nende lugudest sooviti hititabelisse koguni 13 lugu. «Olime Smilersi järel teisel kohal. Meilt pakuti 13 ehk kõiki meie lugusid. Täitsa lõpp ju,» naerab Merlyn. Nexuse piigad uskusid, et aasta võidukaima laulu esitaja võib olla Smilers («Käime katuseid mööda» on aastahiti edetabelis kolmas), Terminaator («Carmen» edetabelis neljas) või Genialistid («Leekiv armastus» edetabelis teine).

Nexuslannad arvavad, et rahva poolehoid kohustab neid veelgi enam tööd tegema. «Oleme alustanud uue plaadiga, see peaks ilmuma kevadel,» avaldavad tüdrukud.

Eurovisionile tüdrukud oma populaarsust ära kasutades esialgu ei kipu. «Minul on kooli lõpetamine ees, Janne on ka alles nii noor,» ütleb Helen justkui vabandades. «Meie aeg tuleb alles. Saame tugevamaks, targemaks, õpime üksteist laval paremini tundma ja arendame oma lauluhäält. Kui sellisele võistlusele lähed ja rahva ootusi ei õigusta, võib sellest saada edu langus,» arvab Merlyn.

Kas «Aastahitt 2003» edetabeli koostamisel võis Nexuse võitu ennustada?

Raadio 2 vastutav toimetaja, «Aastahitt 2003» saatejuht Heidy Purga: «Ma ei olnud sugugi veendunud, et Nexus tabeli kinni paneb. Genialistide ja Lea Liitmaa «Leekiv armastus» ja Smilersi «Käime katuseid mööda» olid nendega võrdsel astmel. Lea Liitmaa ja Genialistide laulule andis Radiolinja reklaam väga palju juurde ning aitas neid pidevalt meelde tuletades tippu tõusmisele kaasa. Kui vaadata Raadio 2 lugude mängitavuse tabelit, siis oli Smilers oma viimase albumiga mängitum kui Nexus.

Edetabeli lõpptulemus sõltus paljuski sellest, et lood on kõlanud vahetult enne hääletamise kampaaniat. On küll aastaringseid hitte, aga tabel võtab siiski rohkem aasta lõpus kõlanud muusikat kokku. Tegemist on ikkagi rahvahääletusega. Hääletajatest muusikasõprade arv oli märkimisväärne, arvamust avaldas 10 274 inimest. Enim, 7235 häält saadeti Everyday internetiportaali kaudu, e-posti teel hääletajaid oli kokku 2229, SMSi panid teele 455 inimest, laekus 354 postkaarti ja üks faks.»