OSTA KUUSEPUU EHTSALT JÕULUMEHELT: Jõuluvana Johannese juures saab iga ostja oma kuuse ise ära mõõta.Foto: Mati Hiis
Inimesed
20. detsember 2003, 00:00

«Peremees, palju jõulukuusk maksab?»

«Eestimaised jõulukuused on nii ilusad, et hakkavad juba otsa saama. Ise imestame ka, et nii usinasti ostetakse,» ütleb Järve Selveri juures kuuskedega kaupleva OÜ Nordgarden müügijuht Kristian Kalgan.

Kristjani müügipunktis on kuuski ja nulgusid tõepoolest igale maitsele ja rahakotile. «Müüme meetrikaupa, nagu kõik teisedki kuusekaupmehed.100 krooni jooksev meeter, selline harju keskmine hind. Keskmine jõulukuusk maksab 200–220 krooni. Pakume nii taani kui eesti kuuski. Meie suur eelis on see, et kuused on kõik kuusekasvandustest – ühesugused ilusad, kaharad. Esimest korda on ostjatel tänavu võimalik osta Eesti oma jõulukuusekasvandusest pärit kuuski. Need on «taanlastest» veidi pisemad ning hindki soodsam: «eestlase» saab kätte 80 krooniga,» seletab Kristjan. «Aga üldiselt on Eesti jõulupuud nii ilusad, et meie teist müügiartiklit, nulgu (150 krooni jooksev meeter), eriti ei ostetagi. Teistes müügipaikades on just vastupidi – nulg on kuusest vaat et populaarsemgi,» muigab Kristjan.

Neile, kes tahavad eriti pikaealist jõulupuud, pakub Kristjan võimalust osta jõulupuu koos potiga. «Potijõulupuul jääb osa juurestikust alles, kui talle osta siitsamast lisaks pott (45 krooni) ja mulda (15 krooni kott) ning kasta, peab toasoojas mitu nädalat vastu.» Siinsamas saab kuusele ka võrgu ümber panna.

Hästi meeldivaks on kuuseostmine tehtud ka Harkujärvel Cerese aianduskeskuse kuusekaubamajas, mis töötab 24. detsembrini ja kella kaheksani õhtul. Valik on tohutu, saab teha saanisõitu ja maitsta glögi.

Nõmmel kuuski igale rahakotile

«Noh, teeme saja krooniga,» ütleb Nõmme turu kuusekaupmees parajasti, kui SL Õhtuleht kohale jõuab, ning ilus kahar jõulukuusk vahetabki omanikku.

Nõmme turul müüb kuuski terve perekond, lapselapsest vanaisani. «Meil on väga head soodsad hinnad, igale rahakotile leiame midagi. Kuuse hind algab 50 kroonist jooksev meeter, suuremad kuused maksavad seega 125–150 krooni,aga väike kauplemisruum jääb alati,» ütleb peremees. «Ja päris pisikesi kuuski on meil suures valikus, nende hinnad on päris olematud.» Ilusad suured kuuseoksad maksavad 25 krooni, väiksemad saab kätte 15 krooniga tükist.

Hea on kuusevalik ka Magistrali keskuse juures, päris okastega riidepuid siin ei müüdagi. «Olen jah, eelvaliku teinud, kõik kuused kõlbavad omalgi tuppa viia, «muigab muhe kuusemüüja ning ütleb kuusepuu hinnaks Tallinna keskmise – 100 krooni jooksev meeter.

Tallinna lahedaim kuusemüüja

«Ei tea jah, miks Lasnamäel kuusemüük ei lähe, mina müün siin neljandat päeva ja olen läbimüügiga rahul,» imestab Sikupilli Prisma juures kauplev jõuluvana Johannes.

Ka Johannese juures saab kuuse kilesse pakkida, 60kroonise lisatasu eest toob mees väljavalitud kuuse koju kohalegi. «Just üks ostja kiitis mu kilet, ütles, et nüüd saab kuuse trammis koju viia,» ütleb Johannes. Taksid on siin sentimeetri pealt selged. «95 krooni on jooksev meeter, kuusemõõdik on seina peal, igaüks saab oma kuuse ise ära mõõta ja veenduda, kui mitu raha maksab. Päris kuuseladva eest ma raha ei võtagi,» ütleb mees ja pakub parajasti sisseastunud perekonna pesamunale taskust kommi.

«Oi, mulle nii meeldib see töö – kuuski müüa ja jõuluvana mängida. Minu poolest võiksid jõulud terve aasta kesta,» muigab Johannes, kes sama koha peal kuuski müünud juba kolm aastat. Tal on müügipunktid ka Stockmanni kaubamajas ning Lasnamäe Centrumis. «Hind on igal pool sama ja kuusemüüjatele andsin karmi käsu – kommid peavad kõigil lastele pakkumiseks taskus olema,» naerab mees.

Keskturu valik võtab silmad kirjuks

Neile kuusehuvilistele, kes enne ostu võimalikult palju kuuski tahaksid läbi soputada, on parim paik Tallinna keskturg. Juba eile lõuna ajal oli siin avatud neli kuusekaubamaja mitme suure autokoormaga. Hinnad on seinast seina- rääbakamad maksavad alla 100 krooni, aga siin on ka imeilusaid kaharaid jõulupuid hinnaga 250–280 krooni tükist. «100-150 krooniga saab juba ühe ilusa ja kobeda puu kätte», arvab kuusemüüja Aivar. Lähipäevil peab ta kõvasti vaeva nägema ja hullupööra tingima, sest jõulukuuseäri on armutu – kestab täpipealt 24. detsembrini ja müümata jäänud kuuskede üle ei tunne rõõmu keegi.

Nulg – trendikas jõulupuu

Jõuluajal toob eestlane tuppa enamasti kahara kuusekese. Kesk-Euroopas on armastatuim jõulupuu aga hoopis nulg, mida kasvatatakse spetsiaalsetes istandustes.

Väliselt sarnaneb nulg kuusega, asjatundmatu inimene võib nad kergesti segi ajada.

Nulu ja kuuse erinevus on siiski selgelt märgatav. Nulu koor on tavaliselt hallikas ja sile, kuusel pruunikas ja kare. Nulu okkad on pehmed ja tömbitipulised, kuusel jäigad ja teravatipulised. Nulu käbid on okstel püsti nagu küünlad, kuusel alati rippuvad. Nulul on eriline magus lõhn. Võrreldes kuusega vajab ta palju vähem vett. Teine eelis on nulul veel: ta ei poeta toasoojas seistes okkaid.

Ilusa koheva hind algab 290 kroonist.

Kuusepuule kaalikast jalg?

Väiksem kuusk säilib toas värskena ka kaalikast või kõrvitsast tehtud kuusejalas.

Kui oled puuga ilusti koju jõudnud, kuid ei plaani teda kohe ehtida, hoia teda jahedas, näiteks rõdul või garaa˛is, et soojus ei jõuaks kuuske kahjustada enne ehtima asumist, soovitab RMK.

Kuusk vajab värskuse säilitamiseks vett. Kuusetüvi peab olema kogu aeg vees, sest kuivale jäädes moodustub kuuse alla kuivanud mahlast kork ning puu ei võta enam vett sisse ka siis, kui veenõu uuesti veega täita. Sellisel juhul peab võtma puu jala seest välja ja tollijagu tüve lühemaks lõikama.

Kui esimesel ööpäeval kulub vähemalt 2 liitrit vett, siis igal järgmisel neelab puu vähemalt liitrijagu. Kuusejalast ei tohi vesi kordagi otsa lõppeda. Keskküttega soojas ruumis vajab suurem kuusk «esimeseks januks» kuni 3 liitrit vett, hiljem piisab liitrist.

Keskküttega ruumis säilitatava jõulukuuse jalg peab mahutama vähemalt liitri vett. Seevastu jahedamas ruumis säilib kuusk hästi ka kaalikast või kõrvitsast tehtud kuusejalas.

Puu kõige esimesse veeportsjonisse võib lisada supilusikatäie suhkrut, samuti lusikatäie lõikelillede universaalset toitelahust. Okaste enneaegse pudenemise vastu aitab seegi, kui veele lisada 2 supilusikatäit glütseriini või supilusikatäis suhkrut.

Ka värskelt koju toodud kuusetüvele võiks teha uue lõikepinna. Kuuse tüve otsast saetakse maha mõne sentimeetri paksune tükk või kastetakse tüvi korraks kuuma vette. Seejärel võib kuuse kinnitada kuusejalga.

Kuusk säilib kauem, kui seda veega piserdada. Vaid elektriküünlad tuleb piserdamise ajaks kindlasti välja lülitada. Niisamuti saab jõulupuu eluiga pikendada, kui seda enne tuppa viimist vannitoas külma dušiga üle lasta.