KAANEPALL: Punase õhupalli kirjaga «õnnelikku lendu» kinkis Inga Raitarile kirjastuse W toimetaja ja korrektor Inge Mehide. Kaanel olev õhupall sümboliseerib unistusi.Foto: Mihkel-Markus Mikk
Inimesed
20. detsember 2003, 00:00

Inga Raitar andis välja teise raamatu

Kolmapäeval esitles edukate ajakirja Hai peatoimetaja Inga Raitar oma teist romaani «Sõltuvussõltumatus.» «Eelmisele raamatule heideti ette, et tugev sisu jääb nõrga vormi varju. Püüdsin sel korral paremini teha,» räägib Inga Raitar oma kõvade kaante vahele saanud üllitisest.

«See ongi nagu sõnamäng,» selgitab autor pealkirja valikut. «Seda võib võtta kui sõltuvust sõltumatusest, sõltuvusest sõltumatust ja variante on veelgi.»

Raamatut kirjutas Raitar kaks kuud järjest ligi 16 tundi päevas. «Kolme aasta jooksul olen kokku puutunud mitmete elulugudega. Märkasin, et teatud motiivid hakkasid korduma,» räägib Raitar. Seega ei ole raamatu peategelase prototüüp üks kindel tegelane. «Pidin selle, mis minusse on talletunud, lihtsalt endast välja saama.»

Romaan jutustab loo edukast naisterahvast, kes on üles ehitanud panga, lapsendanud väikse tüdruku, kuid ometi on tema elust midagi puudu. «Ta peab tegema kolm olulist valikut: armastus, emadus ja surm,» võtab Raitar teose kokku.

Kirjastus W, kes «Sõltuvussõltumatuse» välja andis, moodustus spetsiaalselt selle raamatu välja andmiseks ning koosneb peamiselt Raitari tuttavatest. Enamik neist viibis ka raamatu esitlusel kohal. «Paljud, kes on lubanud tulla, viibivad kahjuks Toompeal riigieelarve kinnitamisel,» kahetses Raitar.

Esitlus toimus Meistrite hoovi saalis lihtsates tingimustes ja raamatu tutvustamiseks olid Raitari tuttavad näitlejad Liina Olmaru ja Indrek Sammul valmistanud videoinstallatsiooni.