OMA KÄTEGA TEHTUD VÕLUMAAILM: Vildist õmmeldud muinasjututegelased ärkavad lapse käes ellu.Foto: Kalev Lilleorg
Inimesed
6. detsember 2003, 00:00

Nukunäitlejad juhatavad lapsed muinasjutumaailma (2)

«Kui teete oma lemmikmuinasjutu tegelastest nukud, saate koos sõprade või vanematega terve etenduse maha mängida,» julgustab kunagi peaaegu igas multifilmis mõnele tegelasele oma hääle andnud legendaarne näitleja Harry Gustavson.

Koos nukunäitlejast abikaasa Lully Gustavsoniga õpetab Harry Lastemuuseumisse kogunenud põnne näpunukke meisterdama. «Vanasti tuldi talveõhtutel ikka kokku, et käsitööd teha,» räägib Lully Gustavson. «Vahel jutustas keegi taustaks mõnd muinaslugu, kuid enamasti käisid näpud vaikselt. Nii sai töö kiiremini valmis.»

Sel päeval, kui SL Õhtuleht muuseumis külas käis, valmistasid lapsed Lully ja Harry Gustavsoni õpetuste järgi nõiatüdruk Lapi-Leenit. Vaid Kopli kunstikoolist pärit Valter tegi Reinuvader Rebase.

Näpunuku algmudel on selline, millest lapsel annab meisterdada talle kõige rohkem meeldiv muinasjututegelane. Kokku on lepitud vaid üks kindel kuupäev, 11. detsember, siis näitab nukunäitlejatest abielupaar lastele, kuidas jõulupäkapikku valmistada.

Lully Gustavsoni juhatusel on näpunuku valmistamine väga lihtne.

Selleks tuleb varuda erinevat värvi käsitöövilti. Rebasele sobib punane või oran˛, nõianeiu puhul on märksa vabam värvivalik.

Nõia näo jaoks läheb vaja roosat käsitöövilti, kleidi kaunistamiseks erivärvilisi vilditükke. Juusteks sobib lõng.

Rebase tegemiseks tuleb varuda ka valget käsitöövilti. Mõlemale nukule nägemise andmiseks tuleb läbi astuda Vunderist või Tiimarist, kus müüakse liikuvaid silmi. Nuku püsti sättimiseks sobib tualettpaberirulli südamik.