KULTUSSARI: Vana-aastaõhtul võib taas kohtuda totra Kinga perekonnaga ja tema lahutamatu peretuttava onu Unoga. Sellel paarikümne aasta tagusel mustvalgel fotol üritab keevitajakostüümis Uno Kinga pere nääripuul küünlaid süüdata.
Eesti uudised
19. november 2003, 00:00

«Kitsas king» saab jälle kokku

Vana-aastaõhtu köitvamaks saateks tõotab saada «Tähed muusikas», kus 17 aasta järel saab kokku perekond King ja nende peretuttav onu Uno, kes pakkusid absurdihuumorit Nõukogude ajal kultussaates «Kitsas king».

«Usun, et tuleb päris lõbus saade!» loodab «Tähed muusikas» tegevprodutsent Eve Viilup. Tema oli see, kes kaheksakümnendatel ETV ekraanil absurdihuumorit pakkunud «Kitsa kinga» tegelaskonna 17aastase vaheaja järel taas teleekraanile meelitas.

Viilup ütleb, et nii perekond King (pereisa Ervin – Andrus Vaarik, pereema Eevi – Anu Lamp ja poeg Villi – Peeter Oja) kui ka nende peretuttav onu Uno (Harry Kõrvits) andsid oma jaa-sõna. «Kui see idee sündis, siis rääkisin sellest kõigepealt Ojaga. Ta ütles lihtsalt: teeme ära!» räägib Viilup, kelle sõnul tuli näitlejate seltskonnast kõige kauem veenda Vaarikut, kellel on palju tööd.

King – totter perekond

Paarikümne aasta eest oli «Kitsas king» vana-aastaõhtu lahutamatu osa, seda peeti kultussarjaks. Näiteks leidus seal nalju, kus Ervin tuli komandeeringust varem koju ja leidis kapist poolpalja onu Uno, kes väitis: ta tuli Eevile näärivana mängima, eksis aga uksega. Või kuidas Ervin tahtis pojakesele näärivana teha, kuid pani kogemata selga jänesekostüümi.

«Kitsa kinga» lahutamatu osa oli ka muusika. Näiteks tegid Vaarik-Oja meisterlikult järele tolleaegset menubändi Modern Talking.

Sarja pärlite hulka kuulub tsenseerijate tähelepanuta jäänud lõik, kuidas põlvpükstes Vaarik luges pakaselisel Vabaduse platsil näärivanale «Kalevipoega», lõpetades rahvuseepose sõnadega:...kui siis Kalev koju jõuab, Eesti rahval õnne tooma, Eesti elu uueks looma! «Saate fenomen ei saa olla midagi muud kui nostalgia,» sõnab üks menusaate stsenariste ja lavastajaid Hardi Volmer. Tema sõnul oli perekond Kinga näol tegemist lihtsalt totra seltskonnaga. Perekonna pähkel oli vaimukustega hiilanud Villi (Oja), kes kandis traksidega pükse ja lohistas enda järel rohelist mänguvedurit, mille põhjal oli kiri Made in England. Krutskite pärast sai ta isa käest pidevalt vastu pead. «Loll oli, sellepärast,» põhjendab Volmer.

Äratundmisrõõmuks ajab perekond King «Tähed muusikas» saateks selga samad riided, millega nad teleekraanil särasid. «See oli nende endi soov,» täpsustab Viilup. Seega tuli ETV kostüümilaost lagedale otsida Villi traksidega püksid ja Eevi kostüüm, mis oli seljas ka Leida Rammol filmis «Noor pensionär».

Kui Anu Lambile sobib kostüüm nüüdki suurepäraselt, tuleb Oja traksipüksid laiemaks õmmelda. «Oja arvas, et salvestuseni jääb natuke liiga vähe aega, et end samasse vormi tagasi ajada,» ütleb Viilup.

Tekitab vastakaid tundeid

Näitleja Anu Lamp jäi perekond Kinga kokkusaamise peale mõeldes tükiks ajaks mõttesse. See tekitavat temas vastakaid tundeid. «Mul tekib juba kramp saatega seoses, niisugune vastutus!» pabistab ta.

Andrus Vaarik: «Ma ei tea midagi. Läbirääkimised on alles pooleli ja me ei tea, kas teeme seda või mitte. Vaatame, mis sellest saab,» ütleb ta.

Harry Kõrvits peab normaalseks, et inimesed üle hulga aja kokku saavad, kuid mingeid erilisi tundeid taaskohtumine temas ei tekitavat. Kurdab hoopiski, et elevant on talle kõrva peale astunud ning seetõttu jääb tal laulusaates üle vaid jöriseda. «Aga naljaviskamisega on nii, et kui tuleb midagi, siis tuleb, vägisi ei tee ühtki nalja.»

«Tähed muusikas» erisaade võetakse linti 1. detsembril, televaatajani jõuab see vana-aastaõhtul Kanal 2 kaudu.