ESIMENE MISS: Heli Mets krooniti Miss Estoniaks 12. novembril 1988. ETVs üle kantud õhtu juht oli toona Vahur Kersna, missiks pürgis 15 neidu, 1. printsess ja pressimiss oli Sigrid Sepp, 2. printsess Eha Urbsalu, hilisem Nõukogude Liidu supermodelli tiitli kandja. ˇürii aujuht oli 1931. aasta missikandidaat, saarlanna Ljuba Herman. Fotol on Heli Kraft koos tütarde Katharina ja Christina ning poeg Andreasega.
Inimesed
8. november 2003, 00:00

Kuidas elate, Eesti missid?

1988. aasta novembris valiti Eestis iluduskuninganna. Kuuele n.-ö. eestiaegsele kaunitarile lisandus Valeri Kirsi ettevõtmise seitsmendana Miss Estonia Heli Mets. SL Õhtuleht uuris, kuidas tänaseks 16 Miss Estonia tiitlit kandnud daami elavad ja kas tiitel on nende elu muutnud?
1988. Heli Kraft (Mets)

Esimene Miss Estonia valiti Valeri Kirsi korraldatud võistlusel 12. novembril 1988. aastal Sakala keskuses. Teatava üllatusena kroonis Soome miss Nina Björnström pika õhtu lõpul kõrge tiitli omanikuks Heli Krafti. «Läksin finaali laenatud pluusi ja keldripoest ostetud seelikuga,» meenutab Heli Kraft 15 aastat hiljem. 1988. aasta kevadel oli Heli kroonitud Tallinna missiks ning sealt algas asjatundjate kinnitusel tema tuntus. Krafti esikaunitari aeg oli kahjuks lühike, sest uus miss valiti juba kevadel. «Aga see-eest oli kogetu uus ja huvitav. Ma olin n.-ö. teenäitaja, sest enne polnud misse valitud,» tunnistab Heli. 15 aastat on ta püüdnud käituda tiitli vääriliselt.

Heli Kraft on lõpetanud TTÜ majandusteaduskonna, praegu täiendab end Tartu Ülikooli avatud ülikoolis. Septembris täitus 11 aastat abielu Gunnar Kraftiga, kes on Sangari nõukogu esimees. Gunnariga tutvus Heli, kui oli tööl Mainoris. Tartus elaval Heli Kraftil on kolm last: Andreas (11), Katharina (7) ja Christina (3).

1989. Cathy Tullkvist (Korju)

«Oi, see missivalimine oli piisavalt ammu,» ütleb Cathy. «Ma olin siis moemaja mannekeen ning laval juba esinenud.» Tänu tiitlile mäletatakse ja tuntakse teda tänaseni.

Pärast missiaastat läks Cathy tööle Kanadasse Torontosse, kus töötas modelliagentuuris. Pärast Kanadat elas ja töötas eksmiss Saksamaal, Eestisse tuli tagasi viie aasta eest. «Praegu tegelen pisut ettevõtlusega,» ütleb Cathy Tullkvist. Samuti teeb ta lepingulist modellitööd Klementi ning Ivo Nikkologa.

Cathyl on kaks last: poeg Patrick on seitsme- ja tütar Sophie Alexandra saab kohe kolmeaastaseks.

1990. Liis Tappo-(Treial)

Märtsis 1990 krooniti kolmandaks missiks blond Rapla neiu Liis Tappo. «Minu missiaasta oli eriliselt kiire ning rikas,» tunnistab ta praegu. «Äkki olin keset pro˛ektoritesära: kohtumised, intervjuud, vastuvõtud, avamised, reklaamid jne. Kõik oli tihtilugu väsitavgi.»

Tiitel tõi Liis Tappo-Treialile ka filmi- ning lavarolli. «Neis vanades armastuskirjades» mängis ta Valgre sõbratari. Tõnu Aava lavastatud «Iluduskuningannas» aga peaaegu iseennast. «Ka teletööd olen ma proovinud,» ütleb Liis «Juhtisin mõni aasta tagasi «Laulukarusselli» ja koos Lea Liitmaaga «Laulukarussellikest», 90ndate keskel oli eetris ka lastesaade «Mummuline hommik».

Liis on abielus omal ajal Eesti Ekspressis töötanud juristi, praeguse ärimehe Rene Treialiga. Peres on kolm tütart: Kirke (10), Krõõt (6) ja Katariina (4). «Üks laps võiks tegelikult veel olla, aga ehk on aega,» märgib Liis.

1991. Erika Bauer

Kolm blondi missi said Eesti iseseisvumis-aastal kaaslannaks Rakvere õpetajanna. «Õpetasin Kadrinas veel aastaid edasi. Amet meeldib siiani väga ning kevadel asendasin Rakveres haigestunud kolleegi,» ütleb Erika Bauer.

ATKO Toursi ASi Virumaa Reisibüroo juht Erika Bauer on viimaseid nädalaid lapseootuspuhkusel. Poeg Martin on kaheksa-aastane. «Tema ei tunne küll minu missiaja vastu erilist huvi,» tunnistab 1993. aastal abiellunud naine. Ise meenutab ta esikaunitariaega meeleldi.

«Väga põnev aeg,» ütleb ta. Ainsana teeb tuska ärajäänud preemiareis Taisse, sest 1991. aasta segased ajad nurjasid Moskva reisibüroo tehtud pakkumise. «Aga töö reisifirmas on teinud kõik tasa.»

1992. Ruth Merila

Viimane rublaaja kaunitar on Lihula neiu Ruth Merila, kes veel samal aastal käis «Miss Baltic Seal». Pärast missiaastat proovis mitut ametit, näiteks telediktori oma. 90ndate keskpaigast elas mõne aasta koos mehega Ameerikas, kodumaal käis suvel. Praegu kasvatab eksmiss kahte last: Karl-Kevinit (7) ja Mary-Carleeni (5), elab koos ärimehest abikaasaga Tallinna lähedal ning ajab samuti äri.

1993. Lilia Kristianson (Üksvärav)

«Väga vahva aeg oli missiaasta,» meenutab Lilia Kristianson kümme aastat tagasi toimunut. «Olin kandidaatidest noorim, 17. Tiitel oli suur üllatus.»

Kahjuks jäi Lilial nooruse tõttu «Miss Universumil» käimata. Ainus rahvusvaheline võistlus oli «Miss Europa».

Pärast missiaega lõpetas ta 1999. aastal Kõrgema Kommertskooli. On koos sõbrannaga pidanud koduvahendite ja aiatarvete äri Mia Casa. Lilia abiellus aastal 1999 Marko Kristiansoniga ja kasvatab 9 kuu vanust poega Hugot.

1994. Eva-Maria Laan

LASTEGA KODUS: 1994. aasta Miss Estonia Eva-Maria Laan on kodune, kasvatades tütreid Chrislynit ja Laureinit. Tema abikaasa Raivo on ärimees.

1995. Enel Eha

«Kõik meeldivad kogemused on teretulnud. Missiaeg polnud erand,» ütleb Enel Eha. «Mind mäletatakse. Näo ja nime panevad väga paljud kokku, kuid õnneks pole see koormav.»

Missitiitlit aitas tuntuks teha ka Enel Eha duett Mari Lin Poomiga Miss II Miss, osalemine moedemonstratsioonidel ja reklaamides. Selle kõrval õppis Enel Concordia ülikoolis, mille lõpetas 1998. aastal rahvusvahelise ärijuhtimise diplomiga. Hiljem töötas Eesti Telefoni telefoniteenuste ning äriturgude talituses. Tänavusest aastast tudeerib Eha EBSi magistriõppes turundust. «Kraadi peaks järgmisel aastal küll ära kaitsema,» lubab ta. Miss Estonia 1995. elab koos muusik Ivar Mustaga, neil on kolmeaastane tütar Rebecca.

1996. Helen Mahmastol

Helen Mahmastol on ennekõike tuntud ürituse «Vibe» korraldajana. «Lisaks oleme meeskonnaga OrgCom teinud ka heategevusürituse «Sun Dance Music Festival» ja moekonkursi «SuperNoova»,» ütleb Mahmastol. Tema elukaaslane on Kuno Tehva.

1997. Kristiina Heinmets

Maikuus lõpetas Kristiina Heinmets Concordia ülikooli, tema diplomitöö oli tänavuse aasta «Miss Estonia» saade. Ta on vabaabielus Aivar Aigroga, kinnisvarafirma Rime juhiga.

1998. Kadri Väljaots

1988. aastal möödus kümme aastat «Miss Estonia» taasvalimise algusest. Märtsis krooniti tiitliga Kadri Väljaots, kes tutvus veidi hiljem Ameerikas elava liibanonlase Munir Uwaydahiga. Kadri Väljaotsal sündis aastal 2000. tütar Carmen, koos meedikust elukaaslasega ajab ta praegu hobuseäri.

1999. Triin Rannat

Eksmiss Triin Rannat õpib Audentese ülikoolis turundust, vähesel vabal ajal armastab reisida. «Olen õnnelikus vabaabielus, lapsi aga veel ei ole,» räägib Rannat. Enda missiajast meenutab ta eriti kahte üritust: aasta parimate sportlaste autasustamist ning osalemist «Miss Universumil» Trinidadis ja Tobagos.

2000. Evelyn Mikomägi

Millenniumiaasta kevadel esikaunitariks valitud Mikomägi elab ja õpib Rootsis Stockholmis. Vabaabielus Sven-Olef Englundiga, kellega koos korraldab modellifirmat Living Models Agency. Töö kõrvalt õpib Stokholmi ülikoolis meediat ja poliitikat.

2001. Inna Roos

«Missiaasta oli põnev ja väga tihe. Pidin EBSis 1. kursusel pingutama, et asjadega hakkama saada,» meenutab Inna Roos, kes puudus võistluste pärast ülikoolist väga tihti. Pikk paus tuli sisse osalemise tõttu «Miss Universumil» Puerto Ricos, kus ta kohtus teiste hulgas modellide Naomi Campbelli ja Elle MacPhersoniga. «Pärast pidin 9 eksamit, kontroll- ja kodutöid järele tegema. Need õnnestusid.» Praegu õpib Inna Roos samas koolis 4. kursusel avalikku haldust ning töötab abilinnapea Toomas Vitsuti (hetkel linnapea kt. – toim. ) abina.

Eksmiss on teist aastat kihlatud. «Minu väljavalitu kinkis mulle juba teise kihlasõrmuse, kuid elu on nii kiire, et me pole jõudnud abielluda,» ütleb Roos.

2002. Jana Tafenau

«Missitiitel! Ma arvan, et minu hilisem suurim saavutus oli saada oma elu rütmi – olla täpne nii ajas kui ka tegemistes,» on öelnud Jana Tafenau. Enne missikrooni saamist oli ta jõudnud kaks aastat õppida Tallinna Tehnikaülikoolis, lõpetada muusikakooli klaverieriala ning tegelda kergejõustikuga. Jana Tafenau on Tallinna Tehnikaülikooli ehitusteaduskonna tudeng.

2003. Maili Nõmm

Järgmise aasta märtsini kannab missitiitlit Maili Nõmm. Juhuse tahtel valiti praegu gümnaasiumi 12. klassis õppiv neiu Miss Estoniaks koduses Pärnus.

«Suvi oli mul seetõttu väga tihe,» ütleb ta. «Suvepealinnas kutsuti mind kõikvõimalikele üritustele.»

Enim rõõmu on talle pakkunud kohtumised ning tutvumine lastekodulastega. Tiitlivõistlustest on Maili Nõmmel hästi meeles Euroopa missi valimine Pariisis.

Kahjuks ei jõudnud ta finalistide hulka, kuid sai hulga pakkumisi modelli- ja missitööks. Õppimise kõrvalt tantsib Nõmm ka tantsutrupis Glick.