SARIMÕRVAR: Ameeriklane Gary Ridgway (54) tunnistas kohtus, et on ettekavatsetult tapnud 48 naist. Foto: Reuters
Maailm
7. november 2003, 00:00

Ameeriklane võttis omaks 48 naise mõrvamise

Gary Leon Ridgway läheb ajalukku USA seni veriseima sarimõrvarina. Kolmapäeval kinnitas ta Seattle´is kohtu ees 48 naise tapmist.

Kõhetu Gary Leon Ridgway (54) istus tuima näoga kohtusaalis, kui prokurör Jeff Baird luges ette tema tunnistuse, mis sisaldas 48 mõrvatud naise nimed. Iga nime järel tegi prokurör pausi, et küsida, kas see, mis on kirjas, ka tõele vastab. Ja Ridgway ütles 48 korda jaa.

Tunnistuses kirjutas ta: «Ma olen tapnud nii palju naisi, et mul on raske neid kõiki meenutada.»

Üle 30 aasta samas firmas autovärvijana töötanud Gary Ridgway vahistati 2001. aasta novembris. Ta elas koos kolmanda abielunaise, puudli ja kahe kassiga rahulikus Seattle’i eeslinnas. Töökaaslaste sõnul oli mees äärmiselt sümpaatne kamraad.

Valis ohvriks prostituute

Gary Ridgway alustas tapatööga 1982. aastal. Viimase mõrva sooritas ta 1998. aastal.

Ridgway valis ohvriks prostituute, narkomaane ja kodunt põgenenud teismelisi tüdrukuid. Tavaliselt seksis ta nendega enne tapmist. Teenuse eest raha maksmast ta keeldus.

Ridgway kägistas ohvri oma kodus või väikeveoautos. Mitu surnukeha peitis ta Green Riveri (Rohelise jõe) äärde. Sellest sai tol ajal veel tabamata kurjategija rahva seas hüüdnime Green Riveri mõrtsukas. Ülejäänud mattis ta mitmekaupa kohtadesse, kust hiljem sageli mööda sõitis.

Ridgway noorim ohver oli 15-, vanim 36aastane. Mõrvari sõnul valis ta sellepärast ohvriteks prostituute, et vihkas maailma vanima elukutse esindajaid. Mehe sõnul uskus ta, et tema prostituutidest ohvrite kadumist ei märgata kohe või ehk mitte kunagi.

Ridgwayle langes kahtlus juba 1980. aastatel, sest teda oli nähtud koos mitme hiljem kadunuks jäänud prostituudiga. Paraku ei suutnud politsei leida vettpidavaid süütõendeid. Mehe kodu läbiotsimisel ei leitud midagi kahtlast. Samuti läbis Ridgway kaks korda edukalt valedetektori testi.

Mõrvad aga jätkusid ja politsei võttis uurimise tõsiselt käsile. Ühtekokku kontrolliti 18 000 kahtlusalust. Uurimismaterjali kogunes 750 köidet. Vahele jäi Ridgway alles kaks aastat tagasi. Abiks oli mehelt juba 1987. aastal võetud DNA-analüüs, mille põhjal selgus tema seos aastatel 1982–1984 Seattle´i lähistel korda saadetud seitsme mõrvaga. USA ajaloo pikim sarimõrvari jälitamine jõudis lõpule kahe aasta eest, kui Ridgway randmete ümber klõpsatasid kinni käerauad.

Eluaegne vanglakaristus

Sellegipoolest keeldus Gary Ridgway veel pikka aega pärast vahistamist end süüdi tunnistamast. Alles nädalapäevad tagasi muutis ta meelt, sest prokuratuur lubas, et puhtsüdamliku ülestunnistuse korral pääseb ta surmanuhtlusest. Nüüd ootab teda süüdimõistmisel mitmekordne eluaegne vanglakaristus.

Gary Ridgway kõrval on USAd ja Kanadat hirmu all hoidnud veel mitu jõhkrat sarimõrvarit. Siiski pole USA ajaloos seni keegi nii palju inimesi mõrvanud, kui tagasihoidlik autovärvija enda peale on võtnud.

Ameeriklased peavad üheks jäledamaks sarimõrvariks Jeffrey Dahmerit. Milwaukee kannibalina ajalukku läinud Dahmer tappis vähemalt 17 meest ja sõi oma ohvrite liha. 1993. aastal tappis kaasvang Dahmeri.

Hästi mäletatakse USAs ka Rahvuskaardi kopteripilooti, viie lapse isa Robert Lee Yates juuniori, kes mõisteti surma 15 prostituudi tapmise eest.

Chicago sarimõrvar John Wayne Gacy mõisteti süüdi 33 mehe ja poisi tapmises 1970. aastatel. Ted Bundy tunnistas üles 28 naise mõrvamise ja ta hukati 1989. aastal Floridas.

Kaks aastat tagasi vanglas surnud Henry Lee Lucas tunnistas üles vähemalt 200 inimese tapmise. Uurimisel tuvastati, et tegelikult oli ta tapnud vaid 16 inimest.

Selgusetu on veel uurimise all oleva Kanada seafarmeri Robert William Picktoni mõrvaseeria ulatus. Teda kahtlustatakse kuni 63 naise tapmises Vancouveris ja selle ümbruses. Picktoni süü on seni tõestatud 15 juhul.

Arvestades, et Gary Ridgway oli nii mõnigi kord ka Vancouveri linna külaline ja jahtis sealgi just prostituute ja narkomaane, siis tahab politsei uurida Gary Ridgway võimalikku seotust ka nende mõrvadega.