DUETT JÄI KA SEEKORD KUULMATA: Els Himma tunnistas, et kuigi nad polnud Ahti Nurmisega südamesõbrad, said nad suurepäraselt läbi. «Olen koos temaga isegi laule lindistanud, kuid kahjuks ei tea ma nende saatusest midagi,» kahetses ta.Foto: Arno Saar
Inimesed
1. november 2003, 00:00

Ada Lundver: hoiatasin, et saan sigadusega hakkama!

Augustis meie hulgast lahkunud laulja Ahti Nurmise unistus täitus alles nüüd. Klubisse Bonnie & Clyde kogunesid neljapäeva õhtul tema endised kolleegid ja sugulased, et Nurmise esimest, postuumselt üllitatud heliplaati käes hoida ning lahkunut meenutada.

Tore, leebe, heatahtlik, sõbralik, huumorimeelne, alati tagasihoidlik» - sellisena on Ahti Nurmis tuttavatele meelde jäänud. Nurmise õde Maiu-Marlo Nurmis-Meister soovis siiski, et õhtu ei kujuneks kurvameelseks: «Tahan, et oleksite täna rõõmsad!» Sest - nagu kinnitasid laulja kolleegid Marju Kuut ja Reet Linna - ei saa kuidagi lahti tundest, et Ahti elab meie keskel edasi. «Ta oli mu eluaegne sõber, meid sidus sõnatu sõprus. Võisime aastaid mitte kohtuda, kuid tunnetasin, et ta oli alati minuga,» tunnistas Marju Kuut.

Ada Lundver, kes 70ndate lõpul Ahti Nurmist ja ansamblit Mobile pikkadel kontserttuuridel konferansjeena saatis, pidas õe soovi silmas ning jutustas hiidlaslikult mahlakalt kaks lõbusat lugu, mis talle Ahtile mõeldes meenusid.

Kord olnud Ahtil hing raske – pereelu ei sujunud –, ning enne järjekordset kontserti «ladvast lõbus». «Ütlesin: kullake, ära mine lavale, kuidas sa niimoodi esined. Ahti vastas, et läheb teeb ikka ära,» meenutas Ada. Ahti laulnud laulu «Kui ainult oleks tuult» pealkirja kolm korda ning saatnud siis kõik p...sse. «Aga rahvas talle pahaks ei pannud. Teenis ära õhtu kõige tugevama aplausi,» nentis Ada.

«Kui Ahti sai 30, pidas ta sünnipäeva endise Kirovi kalurikolhoosi talveaias,» jätkas näitlejanna. «Pidu oli väga peenike ja väljapeetud. Hoiatasin, et kui niiviisi edasi läheb, saan sigadusega hakkama, ja panin kolm pitsi viina hinge alla.» Ada vaatevälja jäi talveaia bassein ning pikemalt mõtlemata hüppas ta riietega vette. Seltskond vaadanud, et see naine on vist lollakas. «Aga kümne sekundi pärast tuli Ahti mulle järele, tuliuus bee˛ ülikond seljas. Ja viieteistkümne minuti pärast läks lahti selline pidu, et vend ei tundnud venda!»