PARIM LINATEOS: «Tagasitulek» - rezissöör Andrei Zvjagintsev, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko.
Maailm
8. september 2003, 00:00

Vene rezhissööri debüütteos sai Veneetsia filmifestivali peaauhinna

Laupäeval lõppenud 60. Veneetsia filmifestivalil pärjati parimaks linateoseks venelase Andrei Zvjagintsevi esimene linateos «Tagasitulek» («Vozvraštšenije»), mis räägib aastaid perekonnast eemal viibinud isa naasmisest oma kahte poega kasvatama.

Kuid Zvjagintsev ning teised filmiga seotud inimesed ei saanud oma edu täiel määral nautida. Põhjuseks üht kahest vennast kehastanud Vladimir Girini surm. 15aastane näitleja uppus veidi pärast võtete lõppu samas järves, kus filmiti ka mitmed stseenid «Tagasitulekust».

«Te näete siin laval vaid kahte näitlejat,» sõnas ilmselgelt liigutatud Zvjagintsev laupäevaõhtul Kuldlõvi vastu võttes. «Kes meie filmi vaadanud on, teab, et tegelikult oli neid kolm. Lugu on selles, et... see puuduv näitleja suri kaks kuud tagasi. Me soovime auhinna temale pühendada.»

Seni oli lavastaja kategooriliselt keeldunud oma noore staari hukkumise teemal rääkimast. «Võimalik, et ta ei tahtnud ˛üriid mõjutada,» arvas festivali direktor Moritz de Hadeln. Suu seisis lukus ka noorukite isa mängival Konstantin Lavronenkol, Girini venna rollis üles astunud 14aastane Ivan Dobronravov näitas oma tundeid aga filmi linastumise ajal häbenemata nuttes.

Andrei Zvjagintsevi kinodebüüt on lugu kahest teismelisest poisist, kelle isa tuleb pärast kümneaastast eemalolekut tagasi ning üritab poegadest rangete reeglite abil mehi kasvatada. Karmid meetodid toovad lõpuks kaasa katastroofi.

Grand Prix’ Hõbelõviga ehk «teise kohaga» pärjati Liibanonis sündinud Randa Chahal Sabbagi Lähis-Ida konfliktist kõnelev «Tuulelohe» («The Kite»), parimaks re˛issööriks tunnistati 19. sajandil elavast pimedast samuraist rääkiva loo «Zatoichi» valmis vändanud jaapanlane Takeshi Kitano. Individuaalse panuse kategoorias loeti auhinna vääriliseks itaallasest re˛issööri Marco Bellochio stsenaarium filmile «Buongiorno, Notte» («Hommikust, öö»). Viimases võetakse vaatluse alla 1978. aastal aset leidnud Itaalia peaministri Aldo Moro röövimine ja tapmine Punaste Brigaadide poolt.

Parimaks meesnäitlejaks pärjati Sean Penn osatäitmise eest Alejandro Gonzalez Inarritu lavastatud linateoses «21 grammi» («21 Grams»), kus kolm inimest õnnetuse läbi kokku satuvad. «Igaüks, kes meie filmi nägi, teab, millise suurepärase ansambli osa ma olin,» ütles Penn. Naistest pälvis parima tiitli Katja Riemann rolliga Margarethe von Trotta filmist «Roositänav» («Rosenstrasse»), mis näitab 1943. aasta Berliinis juutidele osaks saanud kannatusi.

Juba varem oli elutöö eest tunnustatud kolme aastakümne eest Itaaliast Ühendriikidesse asunud 84aastast ja umbes 600 filmiga tegelnud produtsenti Dino de Laurentiisi ning legendaarset egiptlasest näitlejat Omar Sharifi (71).

Koos «Tagasitulekuga» kandideeris peaauhinnale veel 19 filmi, kokku linastus 27. augustil alanud festivalil aga ligi 150 teost.

Selget favoriiti polnud, organiseerijate hinnangul oli ˛ürii tõeliselt raskes olukorras. «Kõige paremini näitab osalejate ühtlaselt kõrget taset see, et peaaegu kõik filmid on õnnestunud levitamiseks ka maha müüa,» sõnas festivali korraldava Beinnale-grupi president Franco Bernabe.

Hollywoodi tootjate loomingut näidati võistluskava väliselt, kuid sellest hoolimata sai suurim tähelepanu osaks just nende staaridele. Nii õnnestus publikut hullutada sellistel nimedel nagu Woody Allen, George Clooney, Catherine Zeta-Jones, Johnny Depp, Salma Hayek, Anthony Hopkins ja Nicolas Cage.

Veneetsia filmifestivali parimad

Kuldlõvi: «Tagasitulek», lavastaja Andrei Zvjagintsev

Hõbelõvi: «Tuulelohe», lavast. Randa Chahal Sabbag

Parim meesnäitleja: Sean Penn, «21 grammi»

Parim naisnäitleja: Katja Riemann, «Roositänav»

Parim re˛issöör: Takeshi Kitano, «Zatoichi»

Parim noor näitleja: Najat Bessalem, «Raja»

Alternatiivprogrammi «Vastuvoolu» parim film: «Vodka Lemon»

Elutöö auhind: Dino de Laurentiis ja Omar Sharif

Individuaalse panuse auhind: Marco Bellochio, stsenaarium filmile «Hommikust, öö»