TAGASIHOIDLIK ARTIST: Ahti Nurmise lauljakarjäär jäi küll lühikeseks, kuid rahva mälus püsivad tema laulud siiani.Foto: ETV fotoarhiiv
Inimesed
16. august 2003, 00:00

Ahti oli meie seast juba kolmas, keda Pärnamäele sängitame...

«Paar päeva tagasi, kui Ahti Nurmise lahkumisest kuulsin, meenusid mulle tema laulu «Sel ööl sind ma ootan» read: «Kas usud veel, et ükskord ikka tuleb ka suvi sinu jaoks ja päikest täis? Kas pole hirmu sul, et siiski sured sa enne, kui see täide minna võib...?» Esimeses salmis on kohe sellised sõnad...» meenutab esmaspäeval 56aastasena lahkunud lauljat Ahti Nurmist tema endine kolleeg Marju Länik.

«Kuidagi kurb on mõelda, et Ahti on juba kolmas mees omaaegsest Mobilest, keda Pärnamäele sängitame,» ohkab Länik. Ligi kolm aastat tagasi lahkus jäädavalt bändi trompetimängija Vello Roomet, basskitarrist Margus Orav hukkus traagiliselt 1985. aastal. «Kõik nad lahkusid noorelt. See näitab... näitab midagi. Just selles vanuses suri hiljuti ju ka Toivo Kurmet, Virmaliste solist, saksofonist Helmut Aniko suri paar kuud tagasi Soomes... Hirmus!»

«See on üks suur ehmatus. Nii noorelt ja nii ootamatult! Aga öeldaksegi, et meestele on ohtlikem aeg 50.–60. eluaasta vahel. Et siis tekib neil see infarktioht,» möönab pikka aega filharmoonia estraadiosakonnas töötanud ning kontserte konferee-rinud Viivi Dikson.

Lõpetas laulu saltoga

Kolleegid mäletavad Ahti Nurmist (22.06.1947 - 11.08.2003) eelkõige ebatavali-selt tagasihoidliku ja vaikse artistina, kes aga armastas tihti heatahtlikku nalja visata. «Ta ei teinud nalja suurelt, lihtsalt muigas vuntsi, rääkis asjadest läbi huumori ja viskas kildu. Kunagi ei tõstnud häält ning oli äärmiselt hooliv,» meenutab Marju Länik.

«Ahti oli fantastiline inimene,» kinnitab Dikson. «Mitte kunagi ei olnud temaga mingit probleemi! Teised artistid ikka bravuuritsesid, aga tema püüdis olla märkamatu. Kuigi poleks pruukinud, sest laulis – ma ei taha küll kedagi solvata – paremini kui mõnigi teine.»

«Sõbralik inimene ja tore töökaaslane, kellega ei saanud iial ette tulla lahkarvamusi,» sõnab samuti ansamblis Mobile laulnud Anne Veski. «Pealegi oli ta omal ajal ju po-pulaarne ja kena poiss, nägi hea välja ja eks naised vaatasid ta poole küll. Minu arust tegeles ta aktiivselt ka spordiga.»

«Riistvõimlemisega,» täpsustab Nurmise töökaaslane filharmoonia päevilt Anne Velli.

Marju Länik lisab, et laulu «Tšingis-khaan» lõpetuseks sooritas Nurmis laval salto. «Loomulikult avaldas see kõi-gile muljet, sest kes seda ikka nii väga visata oskas,» nendib Veski. «Ma ei tea ühtki teist kolleegi, kes seda teinuks.»

Eraelu hoidis enda teada

Ahti Nurmist mäletab publik tema põhihiti «Sel ööl ma sind ootan», aga ka «Vihmapiisk», «Troika» ja «Siin on see laul» järgi, Oidi-nimelisel lauluvõistlusel esitas ta laulu «Nüüd astub hobu omapead». Laulja enda arvates sobisid tema häälega just Smokie solisti Chris Normani laulud.

Paraku jäi Nurmise karjäär lauljana suhteliselt lühikeseks. «Minu teada ei järgnenud pärast paari aastat Mobiles tal lindistusi,» konstateerib Länik. 80. aastate alguses sai Nurmisest varieteeartist Olümpias ning restoranides Kännu Kukk ja Kungla. «Ta oleks võinud lauljana edasi areneda, aga ta tegi täpselt nii palju kui oskas. Ausalt öeldes polnud tal taganttõukajat,» usub Viivi Dikson.

Länikule on meelde jäänud ühised ringreisid Odessasse, Kaluugasse, Tuulasse ja Läti linnadesse. «Isiklikust elust ei rääkinud ta kunagi. Ükskõik kui raske või keeruline tal ka polnud. Ta ei ohkinud, ei kurtnud. Aga ehk see ongi lavainimestele omane – jätavad endast helge mulje, sest oled harjunud näitama endast seda nägu, mida lavalt tuleb näidata. Tean vaid, kes oli ta abikaasa, tantsija Sirje Nurmis ja kes oli ta südamesõbranna. Tundsin ka ta venda, kingseppa, kelle juures käisin kingi parandamas. Vahel nägin Ahtit seal.»

Comeback jäi tegemata

Viimastel aastatel töötas Ahti Nurmis mööblifirmas Univa, ta oli suur korvpallifanaatik. Poissmehepõlve pidanud mehest jäi maha Soomes elav 31aastane tütar Angelika.

Paari aasta eest SL Õhtulehele antud intervjuus tunnistas Ahti Nurmis, et lauljakarjäär lõppes, kuna töö sai otsa: «Nüüd oleks tööd palju ja kõik sõbrad-tuttavad räägivad, et mine lavale tagasi.»

Mõne kuu eest hakkaski Ahti Nurmis valmistuma comeback’iks. Koostöös plaadifirmaga Top Ten tekkis plaan avaldada album uusversioonidega endisaegsetest menulugudest ning salvestada ka päris uusi lugusid. Ainsana jõudis ta linti laulda vaid uue variandi oma tuntuimast lööklaulust «Sel ööl ma sind ootan».

Top Teni juht Peep Veedla kinnitab, et album ilmub kindlasti novembris, nüüd aga juba mälestusalbumina Eesti Raadio fonoteegis leiduvate originaalsalvestiste baasil. Projektile on jah-sõna öelnud lahkunu omaksed ning laulude valikul aitab kaasa Ahti Nurmise poolõde Maiu-Marlo Nurmis-Meister.