Eesti uudised
14. august 2003, 00:00

Tiiu Varik pidi sünnikodust lahkuma (8)

Tiiu Variku ja tema naabrite kaua kestnud vägikaikavedu lauljatari elamispinna asjas on leidnud lahenduse. «Varik oli sunnitud majast välja kolima ja nüüd valitseb seal rahu,» kinnitab naabreid esindanud advokaat Carri Ginter.

Tallinnas Raua 51 elumaja ümber käis erastamise tingeltangel juba 1990. aastate keskpaigast saati. Maja tagastati Ameerikas elavale Johannes Nõmmikule, kes määras ennast esindama praeguse osa-ühingu Lorens. Viimane võttis hingusele läinud Maapangalt laenu, kuid ei maksnud seda tagasi ning maja läks pangale. See omakorda nõustus maja üürnikele maha müüma, kuid ainult tervikuna. Seetõttu otsustasid üürnikud jõu kokku panna ning niiviisi igaüks oma korter välja osta.

Tiiu Varik sellega ei nõustunud, soovides üllatuslikult välja osta kogu maja. Kuna pank keeldus talle maja müümast ega soostunud elanikele üksikuid kortereid müüma, olid naabrid kohustatud 2000. aasta detsembris ära ostma ka Variku korteri. Edaspidi hoidus endine lauljatar majaelanikega suhtlemast, kuid teatas neli kuud hiljem, et soovib teostada ostueesõigust. Asjaõigusseaduse kohaselt tulnuks seda teha aga kahe kuu jooksul. Pikka aega ei tasunud Varik ka kommunaalmakseid. (Loe täpsemalt «Kurb, kui puntrasse võib ühe inimese elu minna», SL Õhtuleht, 24.03.2003.) Järgnenud kohtuistungitele ei ilmunud ekslauljatar kordagi, ühtki tähitud kohtukutsega kirja vastu ei võtnud. Ka neis asjus, mida ise algatas ja mille eest riigilõivu maksis.

«Minu andmetel on tänaseks vaidlus lõppenud ja Tiiu Varik elab uues kodus,» ütleb Carri Ginter. «Loodame, et rahu sinna majja ka jääb, sest see kuulub nüüd vaid majaelanikele.»

2. juulil Tiiu Variku väljatõstmise juures viibinud kohtutäitur Marek Laanemetsa sõnul ei läinud protsess esiotsa libedalt. Varik keeldus ust avamast, sest ei aktsepteerinud kohtutäituri tegevust. «Pärast tunniajalist vestlust sai ta siiski aru, et kohtuotsuse täitmine on kohustuslik. Politseipatrull oli meil ka kohal ning kõik sai tehtud ilusti ja kenasti, mingeid erilisi ekstsesse seal polnud. Aitas meile igati kaasa – pakkis asjad ise kokku, pisaraid ja murdumist ei olnud,» ütleb Laanemets, kelle sõnul vabastavad tavaliselt Variku olukorda sattunud inimesed siiski pinna eelnevalt. «Kuna tal oli meeletult palju asju, võttis nende pealelaadimine terve päeva.»

Raua tänava majas sündinud ja seal kogu elu elanud Tiiu Varik elab kohtutäituri sõnul koos tütrega nüüd Kose-Ristil, kus neil olevat maja. «Tal on seal jah elamispind olemas, nii et olukorda, et keegi oleks pidanud kuhugi kuuse alla minema, ei tekkinud,» kinnitab ka Ginter. Talle tundub, et Variku kangekaelne majast mittelahkumine oli lihtsalt põhimõtte küsimus. «Sisulist probleemi tal polnudki.»