SÜÜDISTAB: Brittide ebaõnnestunud duo lauljatar Gemma Abbey kinnitab, et Tatu Julia Volkova püüdis teda võrgutada.Foto: Repro
Eesti uudised
26. mai 2003, 00:00

Eurovisioni kaotajate vastasseis

«Laupäeva õhtul nägime vastikut ühinenud Euroopat – mitte keegi ei hääletanud meie poolt,» kurdavad inglastest internetikommentaatorid. «Tatu kaotas,» kurvastavad omakorda venelased, kes kolmanda kohaga rahul pole.

Häbitult mööda laulnud Inglise duo vabandab oma kehvust sellega, et ei kuulnud kõrvaklappidest üldse taustaheli. Sama kinnitab ka Tatu. Kummalisel kombel seostavad mõlema koosseisu mäned˛erid ja heliloojad oma kaotust poliitiliste põhjustega.

Kaotusel poliitilised põhjused?

«See, et me jäime kolmandaks, on 98 protsenti poliitika – Venemaale taheti koht kätte näidata. Suurbritannia ja Iirimaa, kus Tatu plaati on müüdud sadu tuhandeid, ei andnud meile ühtegi punkti. Küllap sellepärast ka, et julgesime laulda vene keeles,» ütleb Tatu mäned˛er ja produtsent Ivan Šapovalov.

«Laul oli suurepärane, kuid Euroopa tahtis brittidele kätte maksta selle eest, et osalesime Iraagi sõjas,» lausub omakorda Jeminile laulu kirjutanud Martin Isherwood. Sama väidab ka BBC tarvis Eurovisioni-ülekannet juhtinud Terry Wogan.

Isherwood on Paul McCartney «kuulsustekooli» muusikajuht Liverpoolis.

Ilmsest tõsiasjast hoolimata kinnitab Isherwood, et Jemini esitus oli Riias muusikaliselt perfektne ja nende sekslik olek pidanuks publikule meeldima – kuid punkte ei tulnud. «Nii karistati meid kindlameelsuse eest,» on ta nukker. «Kuidas võib ükski arukas inimene mõelda, et meie laul oli kehvem kui näiteks Austria oma?»

Julia meelitab lesbisuhtesse

Britte esindanud Jemini – aastaid koos laval olnud Gemma ja Chris – püüdis küll energiline näida, ent ilmselgelt tuli puudu andest.

Lõppkontserdi hommikul oli Gemma (Abbey) püüdnud endale tähelepanu tõmmata sel moel, et usaldas Briti kõmulehtedele oma südantlõhestava loo – kuidas Tatu 18aastane Julia Volkova teda aina jälitab ja tõenäoliselt üritab lesbisuhtesse astuda.

«Kindlasti erutab teda minu sekslik kleit. Kõik räägivad, et ma meeldin talle,» seletas Gemma. «See on kohutav,» toetas teda Briti delegatsiooni esindaja. «Me peame paluma, et Volkova ei tuleks meie proovi vaatama.»

Suurele osale ajakirjandusest oligi Tatu ainus, kelle pärast tuli Riiga sõita ja lugusid kirjutada. Isegi BBC pühendas oma tavaliselt kuivavõitu, objektiivsetel uudiste lehekülgedel teistele esinejatele vaid mõne sõna, rääkides peamiselt «pseudolesbiduo Tatu skandaalsetest väljaastumistest, mis ähvardavad rikkuda kogu Eurovisioni imago».

Nurisünnitus ja kadunud hääl

Kui tüdrukud lõpuks lavale ilmusid, jalas kõige tavalisemad teksad ja valgel T-särgil number 1 (kahe peale kokku moodustas see arvu 11, mis oli nende esinemisjärjekord), oli Eurovisioni-võistluselt tera kadunud.

Salamisi olid kõik lootnud, et piigad saavad tõesti hakkama millegi skandaalsega, rebivad rõivad seljast või armatsevad laval. Kuid silmanähtavalt murdunud neiud – lätlased tervitasid neid vilekooriga – suutsid hädavaevu lauldagi.

Laupäeva hommikul olid inglased avaldanud Daily Mirroris pika loo sellest, kuidas Julia Volkova rasedus lõppes nurisünnitusega vahetult enne tema 18. sünnipäeva. Põhjaliku ülevaate tütre tervisest, mustast masendusest ja hääle kaotamisest pärast seda olevat Briti kõmulehele usaldanud Volkova ema.

«Mäned˛er ei tahtnud lapsest kuuldagi, vedas Julia päev pärast seda, kui ta oma rasedusest teada sai, Prahasse esinema ja vintsutused kutsusid vaesel tüdrukul esile nurisünnituse,» olevat ema ajakirjanikele rääkinud, märkides, et kindlasti oli juhtunus süüdi ka Julia partner Tatus Jelena Katina. «Neil oli hotellitoas lööming, pärast vajas Lena arstiabi,» oli ema kinnitanud.

«Julia ei usalda oma häält ravida lasta, duo kaob olematusse ja neidude teine singel ei vapusta enam kedagi,» tsiteerib Daily Mirror Vene ajakirjandust, kes omakorda tuletas Tatud veel laupäeva hommikulgi meelde. Valdav osa noist lehtedest avaldas pika loo sellest, kuidas Julia peksti armetult läbi, kui ta üritas teiselt tüdrukult ilusat armeenia noormeest üle lüüa.

Alles tükk aega pärast pealkirja selgub, et kogu lugu juhtunud aastaid tagasi kuulsas pioneerilaagris Artek.

«Me ei reklaami oma lesbilisust ega skandaale,» kinnitas Riias Julia Volkova.

Ajakirjanikud teevad seda niigi. Muide juhtisid Briti internetikommentaatorid eile omade kaotust üle elades tähelepanu sellele, et Inglismaal sattusid Tatud eelistanud telefonihääletajad pidevalt kinnist tooni andvale telefonile.

«See on huvitav, et telefon oli kogu aeg kinni, aga ühtegi punkti neile ei antud. Kes oskab öelda, miks ma ei saanud sel juhul oma häält anda?» küsib üks neist.

Eurovisioni vaadanud inglaste tähelepanu näib aga enim pälvivat daam, kes luges Belgia punkte.

«Täiesti pandav,» kirjutavad nad, esinejate hulgas sarnast leidmata.