ESIMENE KATSE: Muhv eelistas Susani viinereid, mis vanarahva vastlakommetes tähendas lootust peatsetele pulmadele.Foto: Andres Treial
Inimesed
4. märts 2003, 00:00

Kes saab enne mehele – Susan Lilleväli või Kaire Vilgats?

Pärast kelgutamist saabus päeva põnevaim osa – nimelt uskus vanarahvas, et just vastlapäeval saab teada, kellele kõlavad peagi pulmakellad.

Kelgutamisest õhetavate põskedega rivistavad Maiken, Kaire, Nele-Liis, Asja ja Susan end viinerikausside taha ritta. Poisid kihistavad klaveri juures naeru.

Saatuse sõrmeks kehastunud labradorid Muhv ja Frodo ei mõista, miks nad õuest võõra koera juurest laululava ruumidesse toodi. Perenaine Monica näitab Muhvile viinerikotti ja laseb siis looma lahti. «Kutsu, kutsu... viinerid on siin!», «Tule siia, siin on maitsvamad viinerid!» meelitavad tüdrukud koera üksteise võidu.

Nagu Muhvi nina viinerilõhna ära tabab, on vorstid ühe neelatusega keskmiselt taldrikult kadunud. Taldrikuomanik Susan on hämmingus. «Mida ma siin pingutasin?!» ahastab Kaire kõrvalt.

«Kes tulevane on? Kas oleme ka pulma kutsutud?» pärivad naerust luksuvad bändikaaslased Susanit õnnitledes. «Kust mina tean. Kes tulevane on?» pärib Susan Muhvilt, kuid see liputab vastuseks ainult sõbralikult saba.

Et katse tulemustes ikka kindel olla, nõuavad Maiken, Kaire, Nele-Liis ja Asja veel üht võimalust. Ka Susan riskib katset korrata.

Tüdrukud vahetavad kohad ja perenaine koerad. Nüüd on Family tüdrukute saatus Frodo käes.

«Viiner, viiner!» meelitavad neiud, kuid Frodo ei lase end toidust ja tüdrukutest häirida. «Rakvere viiner!» hõikab Kaire mesisel häälel. Äkki koer elavneb ja tormab tüdrukute poole, peatudes Nele-Liisi ees. Frodo vaatab piigale pikalt otsa ja püüab ta näppe nuusutada, aga siis pöörab pea veidi vasakule ning ampsti on Vilgatsi viiner läinud. Vanatüdrukuks jäämist pole kellelgi karta – ühe hingetõmbega teeb Frodo ka kõik ülejäänud taldrikud tühjaks.

«Kui seiku olevikust arvestada, siis ma arvan, et viimane koer rääkis õigust,» arutleb Lauri. «Ei, ikka esimene koer võttis viinereid, nagu oleks ta enne hoolega mõelnud,» tõrjub Kaire Lauri väiteid oma peatsetest pulmadest.

«Hoopis teine koer vaatas enne, keda valida. Tšekkas Nele üle ja leidis, et ei – see on vale asi...» protestivad Maiken ja Jarmo. «Esimene võttis rohkem vanuse järgi,» saab ka Lauri sõna sekka öelda. Lõpuks ei jää Kairel muud üle kui mehelemineku mõttega leppida.