MEELETU AASTA: Eminem võib mullust aastat lugeda elu edukaimaks. Album «The Eminem Show» ja debüütfilm «8 Mile» troonisid USA edetabelis, lisaks pälvis räppar Ameerika muusikaauhindade jagamisel 4 priisi ning kandideerib veebruari algul viiele Grammyle.Foto: Repro
Inimesed
24. jaanuar 2003, 00:00

Eminemi debüütfilm valgustab tema minevikku

Eminemi debüütfilm «8 Mile» on USAs sisse toonud juba üle 115 miljoni dollari ja jõuab täna ekraanile ka Eestis. Elu näitab, kas räpikuulsusest saab Will Smithi või Elvis Presley mõõtu filmitäht...

30aastane Eminem kehastab poolautobiograafilises filmis noort vihast räpparit Jimmy «Rabbit» Smithi, kes elab koos alkohoolikust emaga (Kim Basinger) ning töötab terasetehases. Jimmy elukoht on valel pool 8 Mile’i maanteed, mis lahutab Detroidi aguleid viisakatest rajoonidest. Ainsaks võimaluseks klassivahe ületada on muusika. Ent kuidas läbi lüüa kandis, kus paljud su sõpradest ei näe isegi 30. sünnipäeva?

Võttis kaalus alla ja loobus blondist peast

Re˛issöör Curtis Hanson («Los Angelese räpased saladused») väntas filmi Eminemi lapsepõlvepaikades. «Tegu on Detroidi piirkonnaga, kus linn moondub aguliks, valgete asustus mustade asustuseks. Olen ka ise mõelnud, kuhu ma õieti kuulun,» seletab maailmakuulus räppar, kelle filmidebüüt on kinno meelitanud sadu tuhandeid fänne. Selleks, et juurte juurde naasta, pidi Eminem, õige nimega Marshall Mathers, unustama silmipimestava menu. «Panin end sellesse positsiooni, kus olin varem. Olin võrdlemisi kartlik, ehkki teadsin, mis on mu südamesoov. Lihtsalt julgusest ja tegutsemiskanalitest jäi puudu. Sellegipoolest tundus mu tegelaskuju Jimmy Smith juunior väga tõetruu.»

Eminem oli filmi-ideed vaaginud juba mitu aastat, kuid keskendus siiski muusikukarjäärile. Plaadid «Marshall Mathers» ja «The Eminem Show» tahtsid lindistamist. Unistus lükkus tulevikku. «Kui ma midagi teha võtan, siis teen seda sajaprotsendilise pühendumisega,» ütleb noorteiidol. Re˛issöör Hansoni palvel võttis Eminem võteteks seitse kilo alla ning lasi blondeeritud juustel välja kasvada, et taastuks loomulik toon. «Mis kõige tähtsam: ma ei tahtnud välja näha nagu Eminem.»

Abiellub eksnaisega uuesti?

Võtete ajal levisid kuuldused, et Eminemi ja tema filmi-ema Kim Basingeri vahel susiseb romantika. Siis aga ilmnes, et armuleek oli löönud lõkkele hoopis räppari ning tema girlfriend’i kehastava Brittany Murphy («Clueless») vahel. Nüüd kurameerib Murphy küll «Kutt, kus mu auto on?» tähe Aston Kutcheriga, kuid pärast «8 Mile’i» võtteid kinnitas näitsik armulugu, detailidesse küll laskumata. «Olen lihtsalt tänulik, et Eminem oli mu elus, ükskõik mis moel või kujul see ka polnud. Tahan austada seda vähest privaatsust, mis talle jäänud on ja mis ma ise praegu kaotasin.»

Räppar ise püsib kummagi daami koha pealt vait ja rõhutab, et Detroidis filmi vändates sai ta tütre lähedal olla. «Läksin iga õhtu koju ja Hailie tuli ka võtetele kaasa. Ta jõudis suure osa stseene juba enne filmi valmimist ära näha!» Viimastel andmetel on Eminem seitsmeaastase Hailie ema, oma endise naise Kimiga ära leppinud ja elab temaga Detroidis jälle koos. Plaanis olla koguni uued pulmad. Vähemalt nii kinnitab Eminemi vanaema Betty Kresin. «Marhsall on oivaline isa ja väga perekeskne. Mind ei üllata, et ta ihkab stabiilsust,» ütleb Betty. Eminem ja blond Kimberly Anne abiellusid 1999, kuid lahutasid aasta hiljem. Tütar Hailiet on Eminem nimetanud oma suurimaks armastuseks ja räägib temast ka oma plaadil «The Eminem Show». Paraku läheb «Hailie’s Song» üle halastamatuks sõimuks Kimi aadressil.

Narkootikumidel olgu lõpp

Ehkki «8 Mile’i» on saatnud meeletu menu ning räägitakse koguni filmi järjest, kavatseb Eminem jääda ennekõike muusikuks. «Vaevalt et ma uut hip-hop-filmi ette võtan – vähemalt sellist mitte, kus mängin igas stseenis. Või kui tõesti peaksin midagi sellist tegema, siis tahaksin näidata oma võimeid eri rollides ja ka produtsendina. Tore, kui mu andeid märgataks. Kui neid üldse ongi,» ironiseerib Eminem.

Elu ei ole räpparit just ülearu hellalt kohelnud, kuid nüüd paistab, et trumbid on tema enda käes. Kõigi lapsevanemate ja homode hirm Eminem on lubanud loobuda narkootikumidest ning pühenduda tööle ja perele. Kadunud on tema koomiksilaadne alter ego Slim Shady, lõppenud on kohtuvaidlused. «Olen viimase paari aastaga tõepoolest arenenud,» ütleb muusikakuulsus.