VÕITJAD: Parima Valgre laulu esitamise Grand Prix´ ja neli lisaauhinda noppisid Rapla noored. Esireas (paremalt): Ülli Saar, Liisa Surva, Kairi Trigub ja Triin Tammik ning poisid Kauri Kont-Kontson ja Elias Kristo.Foto: Aldo Luud
Inimesed
11. november 2002, 00:00

Noortebänd Klükk riisus Valgre festivalil koore

“Ema, me võitsime! Aga ma kukkusin trepist alla!” hüüab Ülli Saar telefoni, lai naeratus suul. XII Raimond Valgre lauluvõistlusel tegi puhta töö Rapla noortekollektiiv Klükk, kel tuli Tartu Vanemuise kontserdimaja lavale auhindade järele minna koguni viis korda.

“Oleme uhked, et Thea Paluoja on järjekordselt head tööd teinud,” kiidavad Klüki liikmed, neli tüdrukut ja kaks poissi kui ühest suust juhendajat Thea Paluoja.

Klükk ehk Ülli Saar, Liisa Surva, Kairi Trigub, Triin Tammik, Kauri Kont-Kontson ja Elias Kristo pälvisid publiku tormilise aplausi saatel koguni viis preemiat: parim Valgre laulu esitus, parim Valgre laulu töötlus, parim A-kategooria kollektiiv, publiku lemmik ja Grand Prix 2002. Võidu tõi noortekollektiivile Valgre 1944. aastal kirjutatud laul “Viljandi serenaad”.

“Püüdsin esitada endale väljakutset. “Viljandi serenaad” on tehniliselt väga raskete käikudega keeruline lugu. Lauljale väga raske,” ütleb Valgre võistlusel parima juhendaja tiitli pälvinud Thea Paluoja. Ta ei tahtnud ette valmistada mõnd Valgre tuntud lugu, vaid tuua inimesteni laulu, mida teatakse vähe.

Klükk plaksutati tagasi

Kaks aastat tagasi võitis Klüki eelkäija, vaid tüdrukutest koosnenud Triis B-kategooria (muusikaline üldteadmine) parima kollektiivi tiitli. Sel aastal võtsid tüdrukud punti kaks noormeest, et pakkuda publikule põnevamat ja mitmekülgsemat repertuaari ning üritasid ka tänavu B-kategoorias auhindu jahtida. ˇürii tõstis kollektiivi pärast eelvooru aga karmimasse võistlustulle - A-kategooriasse (muusikaline süvaõpe). “See rõõmustas, et meid tunnustati, kuid samas hirmutas, sest meil läks raskemaks,” tunnistab Georg Otsa muusikakoolis koorijuhtimist õppiv Triin Tammik.

“Viljandi serenaad” läks kontserdimaja täissaalile sedavõrd korda, et tormilise aplausiga kutsuti noored lavale tagasi. “Päris kümnesse ei läinud. Paremini saab alati,” hindab etteastet Thea Paluoja. “Rahulolu tähendab paigalseisu.”

Etteaste järel tegid ka lauljad omavahel märkusi. “Arvasime, et me ei võida midagi,” ütleb 12 aastat Rapla laulustuudios laulnud, ülehomme 17aastaseks saav Kairi Trigub. “Uskusime, et võidab Iris.”

Tüdrukutebänd Iris (häälda Airis - toim.) võitis kaks aastat tagasi A-kategooria parima kollektiivi tiitli ning oli ka seekord platsis. Sedakorda nurjas nende etteaste helitehnika. Juba enne laulu esitamist tõrkus üks mikrofon ja keset laulu käis kõrvulukustav pauk... Iris pidi laulu otsast alustama. “Iris oli minu absoluutne lemmik. Aga eks see helitehnika aps viis nad endast välja,” arvab Paluoja. Irise osaks jäi parima lava-show’ tiitel.

Peakonkurendi ebaõnnest hoolimata Klükk võidulootust eriti ei hellitanud. Autasustamiseks ronisid nad rõdule viimasesse ritta, et karikate jagamist tagasihoidlikult pealt vaadata. Aga kui ˛ürii esimees, dirigent Tarmo Leinatamm kutsus Klüki esimest korda võitjana lavale, vallandus rõdul kisapurse. “See oli nii suur üllatus ja meeletu tunne. Võtsime kätest kinni ja jooksme trepist alla saali,” kirjeldab Rapla Vesiroosi gümnaasiumis õppiv Liisa Surva, 17, kes peab parimaks Valgre loomingu esitajaks Eestis ansamblit Noorkuu.

Võitjatele 15 000 krooni

Tagasi rõdule Klükk enam ei jõudnudki, sest iga natukese aja tagant tuli neil minna lavale auhinna järele. “Lava trepiastmed olid nii kitsad, et koperdasin,” ütleb Rapla ühisgümnaasiumis õppiv Ülli Saar, 16, kes õnneks pääses vaid ehmatusega.

5aastaselt Thea Paluoja käe alla laulmist õppima asunud Ülli pole seadnud plaani lauljaks saada. Ta tahab edaspidi laulda vaid hobi korras.

“Valgre on omaette klass. Talle ei pääse keegi ligilähedalegi,” hindab Klüki vanim liige Kauri Kont-Kontson, 18, heliloojat kõrgelt. 12. klassis õppival Kauril on kodus Valgre plaat, lemmik sellel on “Muinaslugu muusikas”. “Kõige meelsamini kuulan plaati siis, kui tulen koolist ja olen väsinud, sest Valgre laulud rahustavad,” sõnab Kaur.

Vahetult pärast autasustamist tunnistavad kõik, et nende lemmiklaul Valgre loomingust on just “Viljandi serenaad”, mida nad harjutasid kaks kuud.

Grand Prix´ 2002 võit tõi ansamblile kaasa 15 000 krooni suuruse plaadistustoetuse. Sel kevadel salvestas Klükk juba viis lugu ning nüüd üritatakse plaaditäis laule kokku saada ja seejärel ka plaat välja anda.

Võistlusel osales rekordarv - 65 - lauljat.

Laupäeva hommikul kell 10 alanud ja sama päeva õhtul kell 19 lõppenud võistlust käis vaatamas 1100 inimest. “Tagasiside põhjal saab öelda, et publik jäi üritusega rahule,” rõõmustab peakorraldaja Helen Kalberg.

1987. aastal alguse saanud Raimond Valgre lauluvõistlust on peetud 12 korda. Tänavu võttis võistlusest osa rekordarv - 65 - lauljat (möödunud aastal 58).

Osa said võtta kõik üldharidus-, kõrg- ja muusikakoolide, kultuurimajade ja asutuste juures tegutsevad ansamblid ja solistid. Osavõtjad pidid olema vähemalt 13aastased. Konkursist osavõtja pidi esitama kolm pala - laul Valgre loomingust vabal valikul, vabalt valitud Eesti helilooja laul ja vabalt valitud laul.

Eelvoorus valis ˛ürii 65 lauljast välja 30. Vanemuise kontserdisaalis peetud võistlusele pääses kuus varasemat laureaati otse.

Laulude hindamisel arvestas ˛ürii sisulist väärtust, kunstilist taset ja esinemiskultuuri.

XII Raimond Valgre laulufestivali laureaadid:

Grand Prix - Rapla ansambel Klükk

A-kategooria parim kollektiiv - Klükk

A-kategooria parim naissolist - Helena Virt Põlvast

A-kategooria parim meessolist - Rolf Roosalu Tartust

B-kategooria parim kollektiiv - Türi gümnaasiumi segaansambel

B-kategooria parim naissolist - Luisa Värk Tallinnast

B-kategooria parim meessolist - Erko Niit Kuressaarest

Parim Tartu solist - Eerika Jaguson

Parim Valgre laulu esitus - Klükk

Parim Eesti autori laulu esitus - Arete Teemets Tallinnast

Parim vabalt valitud laulu esitus - Luisa Värk

Parim Valgre laulu töötlus - Klükk

Ehtsaim Valgre fiiling - Tormi Kevvai

Parim lava-show - ansambel Iris Tallinnast

Parim juhendaja - Thea Paluoja

Parim kontsertmeister - Ahti Bachblum

Publiku lemmik - Klükk