NAUDIB IGA HINGETÕMMET: “Hingamine on nii lihtne ja igapäevane, et inimesed ei pööra sellele tähelepanu, kuid see on üks vägevamaid vahendeid oma tervist parandada,” kinnitab hingamisõpetaja Dan Brule.Foto: Kalev Lilleorg
Inimesed
29. oktoober 2002, 00:00

Ameeriklane Dan Brule õpetab üle maailma inimesi hingama

“Sõjaväes oleksin äärepealt uppunud. Pärast seda kogemust nautisin iga hingetõmmet. Olin tänulik, et olen elus. Mõistsin, et pole tähtis, mis elus juhtub, peaasi, et midagi juhtub - kõigest tuleb rõõmu tunda ja iga hingetõmbe eest tänulik olla,” ütleb praegu Tallinnas seminare läbi viiv hingamis-õpetaja Dan Brule.

Dan Brule tõmbab ninasõõrmetega sügavalt õhku sisse ja hingab sama häälekalt välja. Dan on ameeriklane, kes viib Tallinnas kuni 31. oktoobrini läbi hingamist käsitlevaid seminare. Tema sõnul on võimalik kasutada hingamist kui töövahendit, millega saab inimeses esile tuua võimsaid muutusi.

Dan ütleb, et kord surmasuus olnud, ja siis uuesti hingama hakates, leidis ta, et see hingetõmme maitses õige magusalt. See oli aastal 1969. Sellest ajast alates on Dan käinud mööda maailma ning jaganud oma teadmisi zen-hingamisest.

“Hingamine on nii lihtne ja igapäevane asi, et inimesed ei pööra sellele tähelepanu, kuid see on üks vägevamaid vahendeid inimese füüsilise, psüühilise ja vaimse tervise parandamiseks ja sisemise tasakaalu hoidmiseks. Mina pole alates 1976. aastast haige olnud. Siis oli mu viimane gripp,” räägib rõõmsameelne ja elujõust pakatav Dan, paneb silmad kinni ja hingab sisse karget sügisõhku.

Dan räägib, et ta on läbinisti spirituaalne ehk hingeline, kuid mitte usklik. “Sõna hingeline tuleb ju sõnast hing, hingama. Mitmes kultuuris tähendab see sõna ka elujõudu,” selgitab Dan. Hingamisspetsialist mäletab, et kui talle väiksena katoliku koolis räägiti, kuidas jumal inimesele hinge sisse puhus, siis kujutas ta seda väga elavalt ette ning see kujutluspilt erutas teda väga.

Teadlikult hingamine parandab keha ja meelt

“Sa hingad ju 200 000 korda päevas sisse-välja, kui hingamise kvaliteeti natukenegi parandad, viib see suurte muutusteni. Ja kui sa õpid hingama teadlikult, sest tavaliselt teeme seda alateadlikult, võid õppida midagi sellist, mis sind tõeliselt üllatab,” ütleb Dan saladuslikul toonil ja lisab, et hingamisel on keha ja meele ühenduses oluline osa. Iga hingetõmme on vastutav meie kehas toimivate protsesside eest ning kui inimene õpib oma hingamist kontrollima, suudab ta esile kutsuda erinevaid seisundeid.

“Tugevalt treenivad sportlased ei oska tihti lõdvestuda. Teisalt meditatsiooniga tegelevad inimesed ei oska jälle jõuliselt liikuda. Jõulisust ja lõdvestumist kokku liites saame alles parima lahenduse,” leiab Dan.

Eriti meeldib talle õpetada meditatiivseid seisundeid. Ta räägib, et kui inimene on hingamisega saavutanud mingi seisundi ja maitse suhu saanud, siis tekib tal kindlasti asja vastu huvi. “Kasutan hingamistehnikat keha puhastamiseks ja energiasulgude avamiseks,” räägib Dan.

Hingamisõpetaja naerab, et mereväes süvameretuukrite päästespetsialistina töötades nägi ta vaeva, et tuua inimesed ellu tagasi, nüüd tegeleb ta aga inimestega, kes on elus, kuid kes võiksid olla veel rohkem elus.

Zen-hingamise meistri sõnul võib hingamise järgi öelda, kuidas mõte töötab ja mis tujus inimene on. “Kui oled vihane või segaduses, siis hingad ühtmoodi, kui rõõmus, teistmoodi. Lõdvestunult hingad teisiti kui tennisemängu või orgasmi ajal. Pange tähele!”

Hingamine näitab hingeseisundit

Inimesed võivad küll varjata oma emotsioone, kuid hingamist oskab juhtida vaid meister. “Võtame näiteks väikese tüdruku, kes on diivani taha peitu pugenud. Ta hoiab oma hinge kinni, kuigi keegi pole talle seda õpetanud. See tuleb alateadlikult. Ka loomad hingavad pinnapealselt, kui end kiskja eest varjavad - et kiskja ei tunneks nende hingeõhu lõhna ja hingamisel tekkivat heli. Kui sul on kroonilisi hirme, on hingamine katkendlik. Kui hirmu vabastad, siis hingamine normaliseerub.”

Dan leiab, et kõik inimesed hingavad erinevalt, sõltuvalt sellest, millised hädad neid vaevavad. “Olen töötanud üle 25 000 inimesega, kuid pole märganud hingamise erinevust sugude vahel. Pigem on hingamine seotud inimese seisundi, stressi ja haigustega.

Stressi puhul hingab ta rohkem rinnakorviga, rahulikus olekus läheb hingamine alla kõhtu.”

Hingates kiiresti ja kõrgelt või aeglaselt ja madalalt saadetakse ajju erinevaid signaale. “Kui õpime hingamisega oma närvisüsteemi lollitama, paraneb oluliselt meie hingeline tasakaal ja tervis,” teab Dan ja väidab, et 90% hädadest on inimesed ise põhjustanud.

Kes on Dan Brule?

Dan Brule alustas vaba hingamise alast tegevust 1969. aastal, kui ta töötas USA mereväe süvameretuukrite päästespetsialisti ja treenerina. Ta on õppinud ja õpetanud hingamistehnikaid USAs, Euroopas ja Aasias.

Dan on rahvusvahelise sertifikaadiga rebirter (teadvustatud hingamise spetsialist), Prana Yoga (hingamisjooga) ekspert ja Qi Gongi (hingelise tasakaalu leidmise tehnika) meister. Dan on hingamist õpetanud üle 25 000 inimesele enam kui 40 riigis.