NANCY RINK: "Otsisin kaua võimalust aastaid mõeldud asju teostada."
Inimesed
18. oktoober 2002, 00:00

“Mõtlesin, et mis ma kodus virisen, sellest pole nagunii kasu.”

Tuntud poliitikute ja ärimeeste kõrval kandideerivad kohalikesse omavalitsustesse ka kultuuriinimesed, kel igapäevatööks teater või muusika. SL Õhtuleht uuris, miks nad poliitikasse pürgivad ning mida rahvaesindajaks saades ette võtta kavatsevad.

Laulev näitleja ja Reformierakonna liige Jüri Vlassov on volikogu töös osalenud kuus viimast aastat.

Uuele ringile minekut vaagis mees tõsiselt: “Eks see on natuke ka sportlik huvi ja kolm on kohtu seadus.”

Näitleja peab volikogus osalemist ainsaks võimaluseks kodulinna Pärnu asjades kaasa rääkida. Eelkõige muidugi kultuuri koha pealt.

Näitleja ei salga, et istungid on pisut ka teatritööd seganud, kuid leiab siiski, et töö volikogus teisi tegemisi eriti ei takista: “Volikogu istungid toimuvad ainult kord kuus, lisaks paar komisjoni. Ma ei ole ju päev läbi kinni.”

Teatrimees Ago-Endrik Kerge otsustas kandideerida Res Publica nimekirjas: “Tahtsin ise, ja kes tahab, seda ka kutsutakse. Mis selles halba on, et hääli nimega püütakse? Kui saan aidata, siis teen seda. Olen juba aastaid kodus virisenud, et näete, seda tehakse valesti ja toda õigesti. Sellest pole nagunii kasu.

Majandusse ennast torkima ei hakka. Võin sekkuda kultuuriküsimustesse,” ei kavatse Kerge üle oma varju hüpata.

Lastesõber Raivo Järvi põhjendab kandideerimist oma pere näitel: “Näen oma laste pealt, kuidas nad on valmis peadpidi telekasse või arvutisse ronima. Millestki muust ei ole nad põrmugi huvitatud.” Eelkõige peab kunstnik oluliseks laste kultuurilist harimist. “Muidu juhtub nii nagu ühel noorel ärimehel, kes käis teatris “Luikede järve” vaatamas ja ütles: “Kuule, päris pull oli, ah? Sa oled varem ka käind vä? Jõle pull oli!””

Raivo Järvi ei soovi, et lastest kasvaks arvutis kohmitsevad idioodid, vaid et kool, kellel on näpud põhjas, saaks lapsed viia teatrisse kas või tasuta. Mõõdukana ja mõõduka inimesena otsib kunstnik probleemidele lahendust.

Tartus kandideeriv Noorkuu looja Martti Meumers tahab toetada noori ja andekaid.

“Esindan teatud ringkonda, kes mul kandideerida soovitasid. Mõned asjad Tartu noorte kultuurielus ei ole just kõige paremad. Volikogus puudub inimene, kes nende probleemide eest seisaks.”

Isamaaliit andis noormehele aated ja mõtted, nüüd tuleb endal sammu seada.

Vanameister Eino Baskin osaleb Keskerakonna töös juba aastaid. “Ma isegi ei oska täpselt öelda, miks just Keskerakond. Mul on seal palju kolleege ja tuttavaid.”

Kuigi kandideerimiseks tegi ettepaneku erakond, ei hinda teatrimees oma võimalusi hiilgavateks: “Kui teod ja nägu ei meeldi, siis ei aita miski.”

Baskin teab Keskerakonnast palju tublisid inimesi ega pea õigeks hindamist ainult liidri järgi. Ikka rahva tahe loeb.

“Toompeal tehakse otsuseid, sest neile ei tule pähegi, et haigla voodikoha eest on 100 krooni raske maksta,” toob Baskin näite, olles ise pensionärina asjadega kursis.

Tarmo Kruusimäe alias Kojamees on poliitikas samuti juba vana tegija.

“Niipalju asju on vaja muuta. Tegelen jalgpallifännidega, kaitsen nende huve.”

Kahe lapse isana ei saa mees mööda ka tuhandekroonisest lastetoetusest: “Miks mitte minna ja võtta see endale südameasjaks?”

Isamaaliiduga astub Tarmo juba aastaid ühte sammu: “Olen kogu elu olnud eestimeelne. Ma ei pea lugu inimestest, kes jooksevad ühest erakonnast teise just enne valimisi. Neile on tähtis vaid kuhugi pääsemine. Enamikus hakkavad nad isiklikku mammonat taga ajama.”

Ooperilaulja Väino Puurale tegi ettepaneku kandideerida Keskerakond. Ta tunnistab, et teiste erakondade platvormidega ta eriti tutvunud pole.

“Kuna mul oli mitu muret tekitavat probleemi, siis otsustasingi kandideerida. Loomulikult on see nimega häälte püüdmine, aga nii avaneb ehk võimalus nende probleemide lahendamiseks midagi ära teha.”

Laulja on valmis pikalt rääkima staa˛ipensionist või elust Veskimetsas ja haisvatest solgikraavidest, mille nimel ta lubab rinda pista.

“Volikogu töös osalen igal juhul, kui sisse saan. Kuid peamiselt tahan ikka lauljatööd teha.”

Dirigent Peeter Sauli peret võib lausa ühtseks rindeks nimetada. Koos abikaasa Heli Lääts-Sauliga üritab ta kohalikul tasandil sõna sekka öelda Keskerakonna kasuks.

“Mulle meeldib Keskerakond. Mulle meeldib Savisaar. Ilmselt ma meeldin ka neile, et nad mind usaldasid.”

Koos abikaasaga tunneb Saul muret laste tuleviku pärast: “Vägivald, peksmine - see salvestub alateadvusse. Rääkimata sellest, kui palju halba muusikat erinevatelt kanalitelt tuleb.”

Kahte tööd pole Sauli arvates raske siduda, kuid valiku korral jääb peale kutsetöö: “See on elamise viis - muusika, orkestriproov, kontsert.”

Isamaaliidus kandideeriv Taaralinna ooperilaulja Jaan Willem Sibul ei tee poliitikast rääkides suuri sõnu: “Äkki toon mõne üksiku hääle, et Isamaaliit võimule pääseks.”

Mehele meeldib ka “tuhat krooni lapsele” idee. “Mul on kodus kolm last. Hea meelega teeksin Tartus ka kolme lapsega peredele bussisõidu soodustusi.”

Küsimusele, kumb jääb peale, kas töö või rahva teenimine, vastab ooperilaulja üheselt: “Ma olen ikkagi Vanemuise palgal.”

Vaimulik Avo Üpruse meelest vastutab iga inimene ümbritseva keskkonna eest. Ja vastutusega kaasneb tegu.

“Mul on vaimulikuna kindel kutsumus,” kinnitab Avo.

Lisaks on Avo Res Publica asutajaliige. “Nüüd oleks vaja neil natuke kõrval käia ja juhatada,” põhjendab kirikumees poliitikas osalemist.

Erakonna teesid haakuvad Avo missiooniga.

Vaimulik seisus on midagi palju laiemat kui kirikuõpetaja amet. Kogu vaimulikuks olemise aja on Avo tegelnud kiriku kriminaal- ja ühiskonnatööga.

Volikogus osalemist peab vaimulik üheks tööks teiste seas.

Näitleja Külli Palmsaar kandideerib Mõõdukate ridades ja lubab rahvaesindajaks saades loomingulise töö tagaplaanile jätta. Külli kiidab erakonna lastemeelsust ning avaldab saladuse, et Pirital kandideerides ta ise tegelikult seal ei ela: “Pirital elab mu õde.” Õega on nad arutanud ka Pirital elamise plusse ja miinuseid. Küsimusele, kas näitleja läheb tulevikus täielikult poliitikasse, vastab Külli nagu poliitik: “Seda näeme 20ndal, siis on pidulik häälte lugemine.”

Hobustele südame andnud lauljanna Nancy Rink kogub valijate hääli Rahvaliidu ridades. “Otsisin kaua võimalust aastaid mõeldud asju teostada.” Nancy kavatseb võitlusse asuda peamiselt just neljajalgsete sõprade eest ning on välja andnud lausa oma seisukohti tutvustava voldiku. “Mu sõbranna kuulub Rahvaliitu. Ta küll ei agiteerinud ja mul läks tema jutt ühest kõrvast sisse, teisest välja. Siis aga mõtlesin, et see oleks võimalus oma mõtteid teostada. Rahvaliit oli käepärast ja selle platvorm mulle meeldis,” räägib Nancy, miks ta just Rahvaliiduga ühines.

Omavalitsustesse kandideerivad kultuuritegelased
Reformierakond

Liina Hermaküla

Kaljo Kiisk

Katrin Krumm

Taisto Noor

Paul-Erik Rummo

Jüri Vlassov

Keskerakond

Margus Lepa

Urmas Liiv

Ralf Parve

Aino Runge

Heli Saul

Peeter Saul

Kalmer Tennosaar

Martin Veinmann

Silvi Vrait

Mõõdukad

Jüri Aarma

Priit Aimla

Raivo Järvi

Külli Palmsaar

Enn Vetemaa

Hardi Volmer

Isamaaliit

Dajan Ahmet

Merle Jääger

Kadri Jäätma

Tarmo Kruusimäe

Venno Laul

Martti Meumers

Olev Remsu

Jaan Willem Sibul

Toomas Uibo

Arvo Vallikivi

Rahvaliit

Paul Himma

Nancy Rink

Heidy Tamme

Res Publica

Arvo Iho

Ago-Endrik Kerge

Artur Raidmets

Jaan Sööt

Ülo Tuulik

Avo Üprus