DEVIISIKS KVALITEETNE MEELELAHUTUS: “See ei tähenda padukomöödiat “Vanade ja kobedate” stiilis. Pigem on hea meelelahutus ka hästi tehtud Shakespeare, Moličre või Tammsaare. Et inimene lahkuks saalist tundega, et ta ei taha veel koju minna,” sõnastab Tarvo Krall lahti teatri deviisi. Pildil on tema ees pohladest laotud jalajäljed. Just jalajäljed valgussõõris on ka taasärkava Vanalinnastuudio uuel logol.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
26. september 2002, 00:00

Tarvo Krall: mis ajab näitlejat lavale? Edevus.

“Kolm ja pool aastat on mul kapitaalset lavapausi olnud küll,” tunnistab näitleja ja praegune Vanalinnastuudio turundusdirektor Tarvo Krall. Koos naasmisega koduteatrisse on ta otsustanud ka laval taas kanda kinnitada.

Tarvo Krall (33) töötas Vanalinnastuudios näitlejana aastail 1992-1997. “Tunnetasin siis - nagu ka firmajuhid öelda armastavad -, et olin selleks ajaks endast kõik andnud. Mõte toppas, ei osanud minna edasi ega tagasi,” räägib Tarvo.

Aeg akude laadimiseks

Mis hetkel revolutsiooniline situatsioon tekkis, ei oska Tarvo tagantjärele enam täpselt öelda. Sest need kuus aastat teatris olid nii talle kui ka teatrile väga edukad. “Aga mängisin end tühjaks, mootor käis maha. Kodus hakkas nainegi etteheiteid tegema - kuidas nii, laval oled nii lahe ja pull, aga kodus vait kui sukk. Ma ei jaksanud, ei viitsinud ega tahtnud enam suhelda,” ohkab Tarvo. “Mul oli vaja uuesti akusid laadida.”

Tarvo ei arvanud ega arva ka praegu, et neli aastat lavakunstikoolis olid asjatud. “On ju küllalt näitlejaid, kes saanud Panso või Lauteri preemiaid, kuid kes tegutsevad praegu hoopis teistel elualadel. Kes on suursaadik, kes kirjanik või copywriter,” toob ta näiteid selle ala universaalsusest. Tarvole osutus päästerõngaks muusika. “Mis mind päästis, olid õhtused proovid ansambliga L`Dorado, see hoidis mind vee peal, aitas mind näitlejale omast edevust välja elada. Sest mis ajab näitlejat lavale? Edevus. Soov ennast näidata ning kogeda aplausi,” vastab Tarvo ausalt. Ta meenutab heldimusega publiku pööraseid ovatsioone, kui ta “Prügikasti” etenduses Miss Crazyna lavale ilmus. “Olin trikoos ja nägin suhteliselt nilbe välja. Aga sajad inimesed saalis naersid.”

Pole saladus, et üks tulutoovaid otsi on näitlejatele õhtujuhtimised ning Tarvo on seda võimalust aastaid kasutanud. Kuid seda tööd haltuuraks nimetada ta ei tihka. “See on imeliku kõlaga sõna. Aga ära elama ju peab. Teatriõpingud on andnud hea kooli suhtlemiseks, erinevates situatsioonides hakkama saamiseks.”

Teatrimaagia kisub lavale

Kõik need aastad oli Tarvo Vanalinnastuudio eluga kursis. Kelle muu kui sõbranna ja kolleegi Anne Veesaare kaudu. Aga esimest korda pärast pikka pausi astus Tarvo Vanalinnastuudio Sakala tänava renoveeritud majja mõni päev pärast seda, kui selgus, et teatrijuhiks saab Anne.

“Nii kui sisse astusin, oli selge - see ei ole enam see Vanalinnastuudio, millega olin harjunud. Kuidagi õudselt uus ja natuke ehmatav. Mulle ei meeldi uus asi, mulle meeldib pigem hea ja läbiproovitud. Varem tegid näitlejad koridori peal suitsu, nüüd on kõik liiga euro. Selline kollane õhkkond. Ja praegu ka ootusärev.

Jah, teatril on mingisugune maagia, mis kisub lavale,” mõtiskleb Tarvo, kes juba jõulude ajal mängib Endla teatri etenduses Karlssonit. “Kui paljud, kes pole tükk aega laval käinud, ütlevad, et löövad krampi, siis enda sees ma seda ohtu küll ei tunne,” kinnitab ta.

Enne Karlssonit teeb ta aga comeback’i Vanalinnastuudios, kus kehastab komöödias “Hea inimene Sezuanist” Jumalat. “Sest eks elu olegi väljakutse!”

Vanalinnastuudio avab hooaja 1. oktoobril

Teatri direktori Anne Elling-Veesaare sõnul on algaval hoo-ajal oodata päris palju, mis publikut peibutab. Juba 12. oktoobril esietendub “Hotell California”, kus peaosi mängivad Ita Ever ja Eino Baskin. Komöödiameistri Ray Cooney “Mis liig, see liig” esimene etendus on planeeritud 16. novembrile. Peaosades Lembit Ulfsak, Tõnu Kilgas ja Peeter Oja.

Teatri 14liikmelises trupis on kolm uut näitlejat - Garmen ja Margus Tabor ning Terje Pennie.

Uuest aastast hakkab Rootsi lavastaja Georg Malvius lavastama kaht tükki korraga. Ta pole veel valikut teinud, kas toob lavale muusikali “Personals” või “Rocky Horror Show”, kuid et ta samal ajal sõnateatritükiga “Bengt” tegelema hakkab, on kindel.

Pealavastaja Roman Baskin, kes teeb lavaküpseks “Musta komöödia”, nentis, et võrreldes kevadega on repertuaar muutunud, kolm etendust on külmutatud. Sest nagu teatas direktori abi finantsalal Mikk Purre, on teatril aasta lõpuni puudu kaks miljonit krooni. “Kavatseme selle puudujäägi katta pangalaenuga,” ütles Purre.

Roman Baskin pole aga kõrvale heitnud ideed muuta Vanalinnastuudio nime. “Loodan, et see küsimus kerkib taas päevakorda,” sõnas ta.