LAULUD SELGED: Muusikaproov oli mõeldud vaid selleks, et veenduda, kas osalistel on laulud selged. Esiplaanil Arle Soeson, kes jagab rolli pildil temast vasakule jääva ja juba ennast tõestanud Maarja-Liis Ilusaga.Foto: Arno Saar
Inimesed
25. september 2002, 00:00

“Nüüd läheb tõsiseks tööks.”

“Georg Malviuse saabumist ootan hirmutundega,” tunnistas novembris linnahallis esietenduvas muusikalis “Miss Saigon” kaasa lööv Kaire Vilgats üleeile. Täna hakkab proovi juhtima kuulus Rootsi lavastaja isiklikult, ja Kaire, kel mitu koostöö kogemust Malviusega, teab: “Siis läheb tõsiseks tööks.”

“Miss Saigoni” laulu- ja näiteseltskond on juba 13. septembrist peaaegu iga päev hoolsasti laulu- ja tantsuproovides käinud. Üleeile kogunes kogu trupp esimesse raadiomaja stuudiosse.

Peale laulmise tuletati meelde ka lavaliikumist, olid ju viimased tantsuproovid aprillis. Pärastlõunal aga olid kontsertmeister Zoja Herzi juurde Vanalinnastuudio salongisaali oodatud solistid, et kõik aariad ja duetid läbi võtta.

Kui trupis valitseb üldiselt rõõmus ja muretu meel, siis Zoja Herzi klaveri juures asi muutub. Meeleolu on töine ja tõsine. Sel ajal kui Maarja-Liis Ilus, paber ees, laulab, näivad teised ruumis olijad otsekui hinge kinni pidavat, läbi voogava muusika on kuulda pisimatki krabinat. Nele-Liis Vaiksoo on alakorruse kohvikust kaasa toonud tassikese teed ning koogitaldriku ja näksib magusat hiirvaikselt.

Esimesena lõpetab pärastlõunase proovi Kaire Vilgats. “Täitsa naljakas, selline tunne on, nagu oleks aasta tagasi viimati proovi teinud,” ütleb ta trepist alla astudes. “Ei noh, laulud on ammu selged, aga just tantsud,” peab ta silmas hommikust proovi. Kaire kehastab ööklubi striptiisitari. “Ta on vist natuke lits ka,” itsitab Kaire oma tegelaskujust rääkides.

“Mul pole nii rasket rolli olnudki.”

Mikk Saar teeb kohvikus koos Lauri Liiviga oma etteasteks aega parajaks. Noormehed kinnitavad, et hingata on raskevõitu - raadiomajas, kus seltskond põhiliselt proove teeb, olevat liikvel salakaval viirus, mis nende kolleegi Erik Meremaa juba haigevoodisse on niitnud.

Mikk ütleb, et temale on proovid olnud väga rasked. “Esimene kord muusikalis kaasa lüüa, sellepärast,” selgitab Georg Otsa muusikakooli teise kursuse tudeng. “Olen peaaegu kogu suve Zojaga hääleharjutusi teinud.” Miku jaoks piirdub varasem näitlemiskogemus ammuse osalemisega Nõmme kultuurikeskuse näiteringi töös. “Mängisin seal esimest armastajat,” muheleb noormees, sest ka “Miss Saigonis” on tal seles sarnane osa täita.

Seevastu Lauri Liivile on sügiseses linnahalli muusikalis osalemine iga-aastane loominguline tsükkel.

“Mul pole siiani nii rasket rolli olnudki,” nendib Lauri, kellele “Miss Saigon” on juba kaheksas kord muusikalis üles astuda. “Olen pidanud pool aastat Zoja Herziga vaeva nägema, et omadega mäe peale saada. Teise vaatuse alguses on võimas aaria, mis nõuab tohutult suurt hääleulatust. Minule on see kõige suurem pähkel. Tunnen praegu esimest korda, et võiksin sellega isegi hakkama saada.” Johni mängiv Lauri ja

Chrisi kehastav Mikk on muusikalis sõbrad.

Helikopter ehitatakse valmis Tallinnas

Produtsent Mikk Purre, kes veel paar nädalat tagasi mureliku näoga ringi kõndis, on murekortsud silunud - mis siis, et etenduses kasutada loodetud helikopter jääb Filipiinidelt saabumata.

Nimelt lootis Mikk, et saab linnahalli lae alla liikuma panna “Miss Saigoni” Stockholmi ja Manila variantides kasutatud butafoorse õhusõiduki, kuid selle Eestisse vedamine takerdus aja- ja rahaprobleemidesse.

“Viimati lubati, et kopter jõuab Tallinna 28. oktoobril, kuid sellest oleks olnud vähe abi - esietendus koputaks ju loetud päevade pärast uksele. Ja teiseks nõudsid lennufirmad kopteri toomise eest uskumatut summat, mis meile kohe üldse ei sobinud,” ütleb produtsent.

Pärast seesuguse teate saamist hakkas tegutsema osavate käte ring. “Meil on helikopter linnahallis peaaegu valmis ehitatud,” teatab ta optimistlikult, “karkass on juba koos. Kasutatakse metalli, puitu, penoplasti ja see kaetakse vatiiniga. Ülejärgmisel esmaspäeval on see valmis.”

Lauluproov saab läbi kell viis õhtul. Täna näitlejad nii vara koju enam ei saa.

“Miss Saigon”

Puccini ooperist “Madame Butterfly” inspireeritud Boublil` ja Schönbergi muusikali “Miss Saigon” lavastab Georg Malvius Rootsist. See on tema kaheksas lavastus Eestis. Etenduse kunstnik on Ellen Cairns (Suurbritannia), dirigent Erki Pehk, koreograaf Jüri Nael, valguskunstnik Palle Palme (Rootsi), helikunstnik Tom Saetre (Norra), soengu- ja grimmikunstnik Aimar Rolf.

“Miss Saigoni” toovad Tallinnas lavale Smithbridge Productions ja Vanalinnastuudio.

Muusikal jutustab liigutava loo noorest Vietnami tüdrukust, kes sõjakeerises armub Ameerika mereväelasesse, kuid Saigoni linna vallutamine viib nad aastateks lahku. Nende pingutused teineteist taas leida lõpevad tüdrukule traagiliselt.

Muusikali peaosades mängivad Marko Matvere, Sepo Seeman, Meribel Müürsepp, Nele-Liis Vaiksoo, Koit Toome, Mikk Saar, Maarja-Liis Ilus, Lauri Liiv, Erik Meremaa, Jaagup Kreem, Tanel Padar ja Kaire Vilgats.

Alates esiettekandest Londonis 1989. aastal on “Miss Saigoni” esitatud kaheksas keeles, 15 riigis ning 74 linnas, seda on maailmas mängitud üle 18 000 etenduse, mida on vaatamas käinud peaaegu 29 miljonit inimest. Lugu on võitnud üle 28 tähtsama rahvusvahelise teatriauhinna ning see kuulub Broadwayl kuue enam mängitud muusikali hulka.