Inimesed
6. september 2002, 00:00

Monaco printsi tähtedemeeskond kohtub Eesti sporditippudega

“Mart Poom on praegu koos Eesti jalgpallimeeskonnaga Horvaatias, kuid ta tuleb kindlasti pühapäeva hommikuks tagasi ja on platsil ametis treenerina,” lubab ujuja Indrek Sei, kes ülehomme heategevuslikul jalgpallimatšil Monaco sporditähtede meeskonna vastu väravaid jahib.

Pühapäeval, 8. septembril kell 17 tehakse A. Le Coq Arenal tähtede mängu avalöök - heategevuslikul jalgpallimatšil kohtuvad Monaco Star Team ja Eesti sporditähed. Eesti meeskond annetab üritusest saadava tulu aidsiennetuskeskusele Tallinnas, Monaco tiim annab oma osa tulust ebavõrdsuse all kannatavatele lastele.

Eesti meeskonna kaugeim täht, staaride koondise väravavaht käsipallur Riho-Bruno Bramanis lendab kohale Jaapanist. Väliskülalistega seonduvad kulud maksavad Eesti-poolsed sponsorid kinni.

Tähtede mängu ühe korraldaja, ujuja Indrek Sei sõnul tekkis ürituse idee endise vasaraheitja Jüri Tamme peas. Sel suvel käis Eestis Jüri Tamme hea sõber, kuuekordne teivashüppe maailmameister Sergei Bubka ja neil tuli jutuks, et Monaco printsi eestvedamisel mängib Monaco sporditähtede meeskond jalgpalli heategevuseks. Miks mitte ka Eestis heategevusmatš korraldada? Sergei Bubka on omakorda hea sõber Monaco prints Albertiga, kes võttis sõbra ettepaneku kahel käel vastu.

Tähtede mängu projektijuht Priit Aunroos räägib, et kolmapäeval oli Eesti meeskonnal esimene treeningmäng, kus sporditähed võistlesid ajakirjanikega. “Eesti meeskond on viimase kahe kuu jooksul treeninud kaks korda nädalas. Täismeeskond aga pole veel kordagi koos olnud. Vastased on kokkumängu saanud kindlasti rohkem harjutada. Samas on meie omad kõik tegevsportlased, seetõttu on füüsiline vorm jälle parem. Jalgpallis võib alati igasuguseid üllatusi tulla,” ütleb Priit Aunroos, et võitu ta küll ennustada ei riskiks, aga loodab siiski, et kodumaised staarid teevad Monaco tiimile ära.

Indrek Sei, kes tähtede kohtumises ise agaralt väravaid jahib, hindab oma meeskonda heaks ja kiidab, et mäng läheb lausa hüppeliselt paremaks. “Kas need hüpped on suured, eks seda näitab mäng,” ütleb Indrek Sei. “Näiteks Müürsepaga ei ole kindlasti probleeme, sest tema platsitunnetus ja palliga ümberkäimine on nii head. Seda on näidanud need vähesed korrad, kui oleme saanud koos harjutada. Erki Nool on saanud harjutada kogu aeg. Tema on üks meie ründajatest, kes peaks üle vastase kaitse jooksma.”

Monaco prints Albert

44aastane Monaco prints Albert on üks Euroopa ihaldusväärsemaid poissmehi, kelle käevangus on olnud palju kaunitare, nende seas supermodellid Claudia Schiffer ja Naomi Campbell. Kuid oma unelmate printsessi pole Monaco troonipärija leidnud.

Albert sai kõrghariduse Ameerikas, võttes Massachusettsi osariigis Amhersti kolled˛is poliitika-, majandus- ja kunstiajaloo kursusi. 1981 sai prints avaliku halduse bakalaureuse kraadi. Albert on tuntud kirgliku spordihuvilisena. Ta on neli aastat Monaco koondises jalgpalli mänginud, tal on must vöö judos ja hulk kooliaegseid ujumis- ja vehklemismedaleid. 1986. aastast peale on Albert harrastanud olümpiatasemel bobisõitu, osalenud Calgary, Albertville’i, Lillehammeri, Nagano ja Salt Lake City taliolümpial. Arvatakse, et Salt Lake City jäi kahe- ja neljakelgusõitudel kaasa löönud Albertile viimaseks olümpiaks.

Prints Albert on Monaco Olümpiakomitee president ning Rahvusvahelise Olümpiakomitee liige. Ta on aastaid juhtinud maailma spordi- ja meelelahutustähtede jalgpallimeeskonda, mis võistleb Monaco lipu all ning on spetsialiseerunud heategevusmängudele. Prints on ka maailma muusikaauhindade gala-patroon.

Mullu sügisel andis Albert New Yorgi toonasele linnapeale Rudolph Giulianile üle tšeki 710 000 dollarile 11. septembri fondi, mis tema juhtimisel oli kogutud Monaco elanikelt ja organisatsioonidelt.

Igaüks saab aidsiennetustegevust toetada

Tähtede mängu pilet maksab 50 krooni, kuni 130 sentimeetri pikkused lapsed lastakse staadionile tasuta.

EMT klientidele on avatud telefoniliinid, millele helistades saab heategevuseks raha annetada. “Telefonid on avatud kuni matši lõpuni. Eileõhtuse seisuga oli sinna kogunenud 1200 krooni. Helistades numbrile 9810 annetatakse 10 krooni, numbrile 9850 aga 50 krooni,” ütleb ürituse projektijuht Priit Aunroos.

Tähtede meeskond

Kapten Monaco prints Albert Grimaldi, Francesco Panetta (maailmameister 3000 m takistusjooksus), Alberto Cova (olümpiavõitja ja maailmameister 10 000 m jooksus), Gabriele Colombo, Claudi Chiappucci, Ivan Capelli (profiratturid), Giacomo Agostini (15kordne maailmameister mootorrataste ringrajasõidus), Ezio Gianola (endine ringrajasõitja), Riccardo Patrese, Patrick Le Marie, Alex Caffi (endised vormel-1 piloodid), Diego Nargiso (endine profitennisist), Kristian Ghedina, Peter Runggaldier (maailmameistrivõistluste medaliomanikud mäesuusatamises), Massimo Scarpa (Euroopa paremaid golfimängijaid), Gustavo Zito (viiekordne maailmameister piljardis), Antoine Ettori (endine profijalgpallur), Sergei Bubka (kuuekordne maailmameister teivashüppes), Franck Fredericks (maailmameister 200 m).

Treener Jose Altafini (maailmameister jalgpallis).

Eesti meeskond

Kapten Erki Nool (olümpiavõitja kümnevõistluses), Riho-Bruno Bramanis (käsipallur), Aleksei Budõlin (olümpiapronks juudos), Kaido Kaaberma (vehkleja), Jaan Kirsipuu (profirattur), Aivar Kuusmaa (korvpallur), Allar Levandi (kahevõistluse olümpiapronks), Martin Müürsepp (korvpallur), Indrek Pertelson (olümpiapronks judos), Mait Riismann (olümpiavõitja veepallis), Indrek Sei (ujuja), Tiit Sokk (olümpiavõitja korvpallis), Jüri Tamm (2kordne olümpiapronks vasaraheites), Imre Tiidemann (Euroopa meister viievõistluses), Tõnu ja Toomas Tõniste (kahekordsed olümpia-hõbedad purjetamises).

Treener Mart Poom (Eesti jalgpallikoondiseväravaaht).