LAHKUS ELUTÖÖLT: Leo Karpin lahkus ETVst küll poolte kokkuleppel, ent vihjab, et tal on oma töölt vabastamise kohta üht-teist skandaalset pajatada. Karpin oli kevadel Eurovisioni lauluvõistluse Eesti delegatsiooni üks juhte ja mulluse võidulaulu “Everybody” videoklipi re˛issöör.Foto: Raigo Pajula (Eesti Päevaleht)
Eesti uudised
9. august 2002, 00:00

Legendaarne telemees Leo Karpin ametist prii

Kauaaegne laste- ja muusikasaadete re˛issöör Leo Karpin ei tööta enam Eesti Televisioonis. ETV personaliosakonna kinnitusel mindi lahku poolte kokkuleppel.

Leo Karpin telemajast lahkumist kommenteerida ei taha. “Sel teemal ma praegu ei räägi. Mul on omad põhjused, miks ma seda ei tee,” jääb ta napisõnaliseks ja palub tema lahkumisest kirjutamisega oodata septembrini. Ta vihjab, et ETVst vabastamisest saab skandaalse loo. “Mul on, mida rääkida,” teatab 17. juunist töötu mees, kuid hoidub täpsustamast.

ETV juhatuse esimees Ilmar Raag, miks tunnustatud telemees Leo Karpin ametist vabastati?

“Ei olnud ühtegi produtsenti, kes oleks teda oma meeskonda re˛issööriks võtnud. Meil on süsteem nagu teisteski televisioonides, et produtsendid pakuvad välja saate idee ja loovad oma meeskonnad. Teda keegi oma meeskonda ei kutsunud,” selgitab Raag ja tunnistab: “Kindlasti oli Karpin üks ETV legendaarsemaid re˛issööre ja ma ei välista, et kui mõni produtsent ta varsti oma meeskonda võtab, saab ta taas meie majas tööd. Lähima poole aasta jooksul me aga ühtegi uut projekti ei alusta, ent järgmisel aastal, miks mitte.”

Raag nõustub, et pärast aastakümneid ETVs töötamist oli Leo Karpinil valus lahkuda, kuid midagi polevat parata: “Ta on suurte kogemustega kauaaegne töötaja, kuid televisioon ju muutub. Meie, see tähendab administratsioon, ei pane meeskondi kokku. Küsimus pole inimeses, vaid projektides, kuidas need välja näevad ja mis tasemel. Selge on, et ka temal (Karpinil) on oma kindel käekiri, mis ei pruugi kõigi projektidega sobida.”

Ilmar Raag ei nõustu, et Leo Karpini lahkumine võib olla seotud Eurovisioni lauluvõistlusega, millega re˛issöör aastaid seotud olnud. “Jah, iga inimest hinnatakse tema viimase töö järgi, kuid Eurovision ei saanud olla põhjus, miks ükski produtsent teda uude hooaega edasi ei võtnud.”

Mis oli Leo Karpini parim saavutus? “Viimastel aastatel ta suuri projekte ei teinud ja see oli ka ehk üks põhjusi, miks ta kõrvale jäi. Tema suurimad saavutused jäävad minu hinnangul seitsmekümnendatesse, kui ta tõi Eestisse mõiste muusikavideo. See oli tollal väga novaatorlik,” kiidab Raag.

Leo Karpin töötas ETVs alates 1963. aastast. Järgmisel kevadel oleks ta saanud pidada ümmargust tähtpäeva: 40 aastat tööd Eesti Televisioonis.