PALUS STSENAARIUMI ÜMBERTEGEMIST: Võtetele sõites palunud nooruke Kadri Jäätma jumalakeeli: tehke stsenaarium ümber, ma võtaks hoopis selle pika poisi Väino. Aga ei tehtud ja nii pidi Kadri aidaukse ikka “sellele äbarikule” Laurile avama.Foto: Imre Sooäär
Inimesed
26. juuni 2002, 00:00

“Siin me oleme” staarid paljastasid Muhumaal saladusi

“Ma mõtlesi, et ma olen elu sees kõik ää kannatanu ja kõik põrgud läbi käinu. Ju neist vähe olli ja selle sui soatis saatan veel ühe,” ohib filmis “Siin me oleme” suvitajaid võõrustanud külamees Nuka Ärni.

Jaanilaupäeva eel Muhus Pädaste mõisa kokkutulekul aetud juttudes tunnistasid kultusfilmi staarid 25 aastat hiljem, et nendegi elu Muhu kadakate vahel polnud meelakkumise moodi.

“See on üks kummaline vestlusring, sest suur osa põhitegijaid on meie seast juba lahkunud,” märkis õhtujuht Jüri Aarma. Aeg on võtnud oma, nii olidki kokkutulekule sõitnud vaid Lia Laats, Väino Puura ja Kadri Jäätma. Kutsutud oli ka Lauri Nebel, kuid - nagu filmirahvas naljatledes oletas - ammuste pattude ilmsikstulemist peljates jättis tulemata.

Staarid tõestasid, et nende särav huumorimeel pole veerandsajandiga tuhmunud ja vestlusringis selgus, et filmi telgitagustes juhtunu ei jäänud ekraanile jõudnule sugugi alla. “Ikkagi inimesed!” õhati publiku seast. SL Õhtuleht toob alljärgnevas ära mõne aastaid hoitud saladuse ja värvikama killu.

* Lia Laats kurtis, et filmi algataja ja re˛issöör Sulev Nõmmik ei lubanud päeval ülesvõetut õhtul vaadata, sest näitlejad pole teadagi kunagi rahul ja tahavad kõike otsast peale teha. Nõmmik aga nurisenud, et temal küll nii palju linti raisata pole.

* Kui filmiti stseeni, kus suvitaja saab lakka visatud angerja tõttu närvišoki, unistas Lia Laats kogu võtete aja, et õhtul saab angerjat süüa. Aga ei miskit - angerjas pandi korvi ja tagastati omanikule. Olnud teine nimelt laenatud.

* Sapakaid kulunud võtete kestel nagu sooje saiu, sest Ervin Abeli sõiduosk(amat)us sundinud nendega pidavalt mööda puujuuri ja kiviaedu laskma, nii et iga kord tulnud uus auto osta.

* Väino Puura saanud osa tänu sellele, et olnud Estonia teatris, kust Sulev Nõmmik tavatses oma filmidesse osatäitjaid valida, kõige suurem ja lokkispäisem noormees. Tema filmirivaal Lauri Nebel sattunud ossa aga tänu naistelembusele - 25 aastat hiljem paljastasid kolleegid, kuidas 30ndates Lauri käinud jalgrattaga külapidudel tüdrukuid piilumas.

* Praegune riigikogulane Kadri Jäätma sattus Muhu talu peretütre ossa, sest oli ka “Reigi õpetajas” külatüdrukut mänginud ja tema foto oli Tallinnfilmi kartoteegis. Pärast “Siin me oleme” võttesuve läks neiu 11. klassi ja püüdis koolis vait ja vagune olla, sest klassivennad narrisid teda ühele stseenile viidates: ei oska püksegi õmmelda! Kadri mängis filmis esimest korda 6. klassis, ta on osalenud kolmes filmis. Head inimesed soovitasid tal aga kunstnikuks, mitte näitlejaks saada. Kunstnik Kadrist lõpuks saigi. Nüüd kuluvat tal poliitikalaval näitlejaoskused marjaks ära.