Inimesed
18. mai 2002, 00:00

Tähesõdade võidetud lahing: kloonide rünnak

Kosmosesaaga “Tähesõdade” tulihingelisimad fännid ei pea enam kino ees tänaval magama. “Osa II - kloonide rünnak” jõudis neljapäeval Ameerikasse ja eile Eestisse. Kriitikute hinnang: jumal tänatud, George Lucas üritab eelmise filmi nõrkusi siluda.

Kõige innukamad Jedi rüütli Luke Skywalkeri jüngrid seadsid end Ameerikas laagrisse juba mitu kuud tagasi, et saada pihku esimene lubatäht esilinastusele ja astuda saali, valgusmõõk peos ja jedide kostüüm seljas. Hollywoodi kuulsa Hiina kino ette majutusid nädalaid enne esilinastust ka paljud välismaalased, näiteks Matt Wheeler Cardiffist (Wales). “Olime siin sõpradega ka 1999 “Osa I - nähtamatu oht” esilinastuse ootel. Meil oli nii tore, et võtsime nõuks uuesti tulla.” Matti tutvus “Tähesõdadega” sai alguse 1977. “Olin esimese filmi esilinastuse ajal nelja-aastane. Olen koos “Tähesõdadega” üles kasvanud,” ütleb Matt.

“Nähtamatus ohus” olid pettunud isegi näitlejad

“Kloonide rünnak” on veerandsaja-aastase filmiseeria viies osa. George Lucase otsus vändata “Tähesõdadele” (1977), “Impeeriumi vastulöögile” (1980, rež. Irvin Kershner) ning “Jedide tagasitulekule” (1983, rež. Richard Marquand) kolm eellugu viitab tema ja kogu Ameerika kiindumusele lapsepõlve pühapäevastele kinoskäikudele, muinasjutuihalusele. Kuid pärast 1999. aasta “Nähtamatut ohtu” leidis Lucas end oma staaži ja positsiooniga filmitegija kohta haruldaselt nigelast olukorrast. Kinkinud maailmale režissööri ja/või stsenaristina kolm filmi, mis on arvatud maailma parimate hulka, peab tippkineast pärast kolme aasta tagust maotut “Nähtamatut ohtu” oma võimeid uuesti tõestama nagu algaja.

Ehkki film tõi sisse 920 miljonit dollarit ja sai kõigi aegade menukuselt kolmandaks linateoseks, pritsisid kriitikud tõrva ja tuld, tuhanded fännid lahkusid saalist, nutuvõru suu ümber. Stereotüüpsed tegelaskujud, nõrk süžee ja liigselt eriefekte. Mis kõige hullem: nüüd on tunnistanud ka “Osa I” staarid, näiteks Anakini õpetajat Obi-Wan Kenobit kehastav Ewan McGregor, et film jäi kehvakeseks. “Peamine põhjus oli see, et “Nähtamatu oht” rääkis järgnevate sündmuste taustast. Uues filmis on palju rohkem action’it, see meenutab pigem “Impeeriumi vastulööki,” lubab šoti verd McGregor. “Aga pealkiri “Kloonide rünnak” on totruse tipp.”

Ka Lucas ise lubab, et “Kloonide rünnak” on “Nähtamatu ohu” vigade parandus. “Originaalsaagale sarnanev sünge õhkkond, ei mingeid tobedaid tegelaskujusid ega lapsi,” ütleb ta hiljutises dokumentaalfilmis.

Miks saab Anakinist kuri Darth Vader?

Eelmise osa sündmustest on möödunud kümme aastat. Padmé Amidala (Natalie Portman), kellest on saanud senaator, ei poolda suure armee loomist, nähes selles ohtu väiksemate päikesesüsteemide priiusele. Peale kaht atentaadikatset määratakse Padmé ihukaitsjaks Anakin Skywalker (Hayden Christensen). “Nähtamatu ohu” 9aastasest poisikesest on sirgunud noor keevaline mees. Õrnad tunded, mis Anakinis kauni senaatori vastu tekivad, ei jää vastukajata, kuid hakkavad segama tema töökohustuste täitmist. Pealegi on Anakin muutunud oma õpetaja, jedi rüütli Obi-Wan Kenobi käe all rahulolematuks. On näha esimesi märke Anakini muundumisest tumedate jõudude ja Impeeriumi eestvõitlejaks Darth Vaderiks.

“Uues filmis on märgata, kuidas Anakin kardab kaotusi, kardab kaotada oma ema,” seletab Lucas. “Seetõttu tahab ta ise olukorra peremeheks saada, tahab võimu - ja need ei ole Jedi omadused.” Kuna Anakin võeti jedi õpipoisiks liiga hilja, on temas moodustunud hingesidemed. Ja ühe õige jedi puhul on need keelatud.

Kriitikud on nentinud, et “Tähesõdade” filmidest on tugevaimate näitlejatöödega ja pingelisima õhkkonnaga “Impeeriumi vastulöök” ja “Jedide tagasitulek” - just need, mida Lucas ise ei lavastanud. “See võib olla digitaaltehnikale ülemineku hind,” usub üks. Kosmosesaaga viies osa on filmitud puhtalt digitaalkaameratega, mille kasu on märgata ennekõike hiilgavates lahingustseenides. “Lucas on võimeline animeerima pikselit, kuid mitte Natalie Portmanit. Muidu nii võluv näitlejatar on “Kloonide rünnakus” jäik ja huumorimeeleta.” Küll aga saavad kiita kanadalane Hayden Christensen (21, “Süütud enesetapud”), McGregor ning tumedaid jõude juhatav krahv Dooku (Christopher Lee). Moeeksperdid ülistavad tegelaste stiilseid kostüüme ja soenguid, arvutispetsid eriefektide meeskonda, keda juhtis 8kordne Oscari-võitja Dennis Muren (“Jurassic Park”).

“Kloonide rünnak” on asunud kangutama kohalt senist Ameerika edetabeli liidrit “Ämblikmeest”, mis purustas esimese nädalavahetusega kõik senised rekordid. Lucas ja tema meeskond loodab, et Jõud on nendega - nagu ikka.

* “Kloonide rünnak” on filmitud Austraalias, Itaalias, Tuneesias ning Londoni Elstree stuudios (samas vändati 1976 ka “Tähesõjad”). Austraalias vändatud stseenid saadeti kohe satelliidi kaudu Lucasfilmi peakorterisse Skywalkeri rantšosse Californias. Kui stseen vajas muutmist, sai kängurumaal kohe kaamerad uuesti surisema panna. Muuseas, Austraalias väntas täpselt samadel lavadel oma “Moulin Rouge’i” ka Baz Luhrmann.

Sony ja Panavisioni koostöös valminud digitaalkaamerad, millega “Kloonide rünnak” filmiti, töötavad laitmatult isegi 50kraadises leitsakus.

Film monteeriti lõplikult alles kolm nädalat tagasi. Seetõttu nägid paljud staarid, näiteks Christopher Lee, “Kloonide rünnakut” tervikuna alles esilinastusel.

Anakin Skywalkeri ossa kandideerisid teiste seas ka Ryan Philippe (“Eelmise suve saladus”) ja Tom Hanksi poeg Colin. Lisaks Hayden Christensenile, kes rolli endale sai, on Anakini mänginud neli näitlejat: Jake Lloyd (“Nähtamatu oht”), David Prowse (kandis Darth Vaderi kostüümi kolmes esimeses filmis), James Earl Jones (tegi samades filmides Vaderi häält) ning Sebastian Shaw (Anakin, “Jedide tagasituleku” lõpus).

Jedi rüütlit Mace Windut kehastaval Samuel L. Jacksonil (“Pulp Fiction”) on purpurne valgusmõõk. Näitleja mõtles, et see värv näeks efektne välja, ja Lucas jäi lõpuks nõusse.

Filmile pealkirja andnud kloonide sõda mainib vana Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) “Tähesõdades” (1977) enda ja Anakini ühise lahinguna.