EESKUJULIK: Inara Luigas sai Eesti Naisliidult aasta ema tiitli kui kolme lapse ema, kes on end täievereliselt teostanud ka Mikitamäe vallavanema ametis. Mullu pälvis sama tiitli Kunda 1. keskkooli inglise ja soome keele õpetaja ning viie lapse ema Katrin Reimus.Foto: Jarek Jõepera
Inimesed
13. mai 2002, 00:00

Aasta ema Inara Luigas täidab Seto kuninga kohustusi

Vastne aasta ema Inara Luigas krooniti mullu augustis esimese naisena Setomaa Kuningriigi ülemsootskaks ehk müütilise kuninga Peko asevalitsejaks. Peale selle on ta ema, vanaema ja Mikitamäe vallavanem.

Aasta ema kuulutati välja pühapäeval emadepäevaaktusel Estonia kontserdisaalis, mille 14. korda korraldas Eesti Meestelauluselts. Kokku tulnud emad-vanaemad said fuajees noorkotkastelt paar nurmenukuvart pihku. Ka saalis laulsid neile ainult mehed: poisid, noorukid, täismehed. Avalugu “Emasüda” pani paljudel silmad pärlendama. “Ema on kõigil, kuigi kõik pole ise emad. Seepärast on emadepäev kõigi päev,” toonitas aktust juhtinud Mikk Mikiver ning tsiteeris tema enda algatusel korraldatud luulevõistluse “Luuletusi emast” parimate hulka valitud Andra Viinalassi: “Emakene, armas kallis, päiksekiir mu elusallis.” Konguta algkooli tüdruk Andra oli saabunud auhinda vastu võtma oma suure pere seltsis.

Austust vääriv eesti naine, kellel eduka töö kõrval on jagunud samavõrd tähelepanu, hoolt ja armastust ka perele - järjekorras viiendaks aasta emaks kuulutatud Inara Luigas, 43, vastab Eesti Naisliidu seatud tingimustele ideaalselt. Lisaks haruldane tiitel: Seto kuninga Peko maapealne asemik, kelle rinnal aasta ema aunimetusega kaasnev hõbesõlg, mille andis üle president Arnold Rüütel, upuks kettide ja hiidsõle rägastikku.

“Ilma säekse meheta ei saaks vallavanem ollagi”

Jumekas ja toimekas daam on ligi üheksa aastat pidanud Mikitamäe vallavanema ametit, kantseldades samal ajal kolme last. Nüüd on mõlemad kaunid brünetid tütred pesast lahkunud ja koju jäänud vaid isa moodi blond poeg Allen. Pereisa Aare käes on praegu kogu majapidamine, kuid ema aset ta iga hetk täita ei suuda. “Ema on vahel mitu päeva järjest tööl, mõnikord isegi nädalavahetustel. Muidugi tunnen puudust,” ütleb Mikitamäe põhikooli viimase klassi õpilane Allen. See teeb Inaral hinge haigeks. “Aga lapsed on tublilt hakkama saanud. Olen mehele väga tänulik. Ega ilma säekse meheta üks naene ei saakski vallavanem olla.”

Vanaema õunapuu otsas

Sotsiaalminister ja naisliidu esidaam Siiri Oviir soovis eesti emadele pereõnne hoidmiseks pikemat meelt ja rohkem mõistmist: “Lugege kümneni, oodake järgmise päevani.”

Aare Luigas nimetab Inarat tipp-topp kaasaks, kuid möönab, et vahel prahvatab proua vallavanem mõne kõvema sõna välja ka. Aga harva. “Meie peres on püksid kõigi jalas,” ütleb Inara. Demokraatlik kord? “Kui keegi kellelegi ei allu ja igaüks valitseb enda eest, siis ilmselt jah.” Turvalisust ja soojust õhkus ka tema enda lapsepõlvekodust, kus kasvas neli põngerjat. “Küllap on sellest pärit ka minu kindlus elada.”

Ehkki Inara võiks vanuse poolest veel pesamunagi ilmale tuua, elab ta end välja kolmeaastase tütretütre Lisaga ringi tuisates ja õunapuu otsas turnides. “Uut last kasvatada ei jätkuks mul enam jõudu, aga ma luban olla hästi hea vanaema. Ehk see kompenseerib, et olen vahel oma lapsed üksinda jätnud.”