KILLUSTIKUKS: Rapla kesklinna kerkiv suurhoone meenutas viimasel ajal juba ehtsat tondilossi.Foto: Peeter Mürk (Nädaline)
Eesti uudised
24. aprill 2002, 00:00

Rapla Hollywoodi hiigelhoonest saab peagi hunnik killustik

Rapla Hollywood lammutatakse ja lõhutakse killustikuks. Linnavalitsus ei leia Toivo Kurmeti omaaegsele hiigelprojektile kasutust ja kardab, et varisevad müürid võivad õnnetusi põhjustada.

“Nägime, mida Rapla sellesse hoonesse iialgi ei saa: rõduga diskoteeki, huviringide tööruume ning pöördlavaga teatrisaali,” kirjutab majas hüvastijätukülaskäigu teinud kohalik ajaleht Nädaline.

Toivo Kurmet püüdis Raplasse rajada Eesti Hollywoodi - lisaks laokile jäänud suurhoonele ka hotelle ja restorane, mis jäidki ehitamata. Vahepeal mõisteti pillimehest ärimeheks kvalifitseerunud Kurmet kolmeks aastaks vangi - ta olevat olnud süüdi Eesti Pangalt 189 miljoni rubla riisumises. Siis selguski, et Hollywoodi hoonega on segased lood. 1994. aastal registreeriti see Rapla linnavalitsuse ja Kurmeti ühisomandisse, kuid äsja leidis maavanem, et “Hollywoodi omanikeks on mitteõiguspärasel alusel registreeritud ebaõiged isikud”, ning omaaegsed paberid kuulutati kehtetuks. Lisaks ei ole säilinud dokumente, mis tunnistaksid Kurmeti õigust majale, kuigi ta investeeris sinna väidetavalt miljoneid kroone.

Nii läkski hoone riigi ja seejärel Rapla linna kätte, rendilepingud majas tegutsenud firmadega öeldi üles ja kõik, mida vähegi liigutada andis, tassiti laiali. Hollywoodi kolmandal korrusel olid ju juba vaibad maas, elekter ja vesi sees. Nüüd pole sellest uhkusest enam midagi alles ning linnavalitsusel ei jäägi muud üle kui lõhutud maja lammutada.

“Seinad on murenenud, teatrisaalis kasvab sammal, ventilatsioonišahtid on ripakil,” kirjeldab nähtut Nädaline.

Lammutamiseks läheb juunis.