KAADER LÕPETAMATA SAATEST: Eile päeval näitas ETV saadet “Lõpetamata saade. Karl Kalkun”. Veel kümme sekundit enne saatuslikku hetke pani näitleja Karl Kalkun prillid ninale, vaatas fotot, võttis prillid eest ja hakkas fotol nähtut meenutama: viskas nalja, naeris... Lõbusa jutu taustal luges kell näitleja viimaseid elusekundeid, kuniks need vaibusid sosinasse: “Mul hakkas halb...”.Üleeile oleks Karl Kalkun saanud 75aastaseks.Foto: ETV arhiiv (Raivo Tilkmaa)
Inimesed
11. aprill 2002, 00:00

Karl Kalkuni lesk Mare: “Miks ta ometi ei öelnud, et tal halb on?”

Näitleja Karl Kalkun istub telestuudios, ülemine vestinööp lahti, laulab, viskab nalja. Kuum pro˛ektor paistab lagipähe. Äkki lähevad Kalkuni keelepaelad sassi, ta vajub laua kohale kössi ja sosistab: “Mul hakkas halb...” Mõned minutid hiljem saabub kiirabibrigaad, südamearstist poeg konstateerib isa surma.

On 21. veebruar 1990. aasta. Kell on umbes viis. Kiirabi saab telemajja kutse, südamearst Andres Kalkun on kümne minutiga kohal. Suurt kasvu tohter püüab end talitseda, kui näeb lauale vajunud meest - isa Karl Kalkunit... Mõned minutid hiljem konstateerib ta isa südame lõhkemise. Sama päeva õhtul teatatakse “Aktuaalses kaameras”: “62aastasena lahkus elust näitleja Karl Kalkun.”

Helge hommik lõppes ränga õhtuga

“Et Karli enam ei ole, tuli ütlema mulle Andres ise. Talle oli oluline, et ta jõuaks “Aktuaalsest kaamerast” ette. Muidu oleksin ma seda sealt näinud,” meenutab Karl Kalkuni lesk Mare Kalkun aastatetagust kurba päeva.

“Karlil oli pensionipäev, ta helistas mulle, et võtab raha välja ja läheb siis telesse. See oli minul temaga viimane kõne,” mäletab Mare viimset vestlust abikaasaga. Eesti Geoloogia Keskuse keemikust laborijuhataja Mare neelatab kuuldavalt, kõik tuleb jälle meelde. Ka see, kuidas surmapäeva hommikul oli Karlil hea tuju, pojad Kristjan ja Kaarel läksid kooli, Mare tööle, Karl jäi koju lappama oma pabereid. Mitte miski ei viidanud, et õhtu võiks tuua traagilise sündmuse.

Saade jõudis eetrisse lõputa

Karl Kalkun ja saatejuht Anne Tuuling plaanisid kaua saadet teha. Kus Karl ei räägiks otseselt endast, vaid just mälestustest. Paraku jõuti saadet teha vaid 23 minutit...

“Me pärast Annega vaatasime seda linti, et mis koha pealt peaks selle katkestama, kui saade eetrisse läheb. Kui Karl ütles, et tal on halb, vajus ta kummargile laua kohale, kuid operaatorid filmisid edasi. Nad ju ei teadnud, kas näitleja mängib või ei... Või juhtus hoopis midagi...” räägib Mare saatest, mis saigi pealkirjaks “Lõpetamata saade. Karl Kalkun”.

Mitu korda on Mare saate üle vaadanud, et aimata mingitki märki, mis viitasid abikaasa Kaalu (nii ta teda kutsus) viimastele hetkedele...

“Ainus, mida me Annega märkasime oli see, et ta tegi vestinööbid lahti. Äkki ta tundis õhupuudust?” küsib Mare rohkem nagu iseendalt. Vastajaid ju nagunii ei ole.

Nii võis olla, sest stuudios pro˛ektorite all on alati väga palav. Ja Anne Tuuling rääkis pärast Marele, et stuudio üks pro˛ektor ei lasknud ennast kuidagi pärast Karl Kalkuni surma välja lülitada. Põles nii kaua, kuni lõpuks läbi põles.

Ei tahtnud haiglasse

“Temale oli ette nähtud siis selline lõpp,” on Mare abikaasa surmaga paratamatult pidanud leppima. Muidugi on teda vaevanud küsimused, et kas oleks saanud seda päeva edasi lükata?

“Arstid ütlesid Karlile, et tal on arütmia, aga ta ei pööranud sellele tähelepanu, elas nii nagu tahtis. Aga aasta lõpp oli tal pingeline, käis näärivanasid tegemas, esinemas. Ta oli väsinud ja üle pingutanud,” teab Mare.

Kuu enne surma kaebas Karl Kalkun südames valu, poeg Andres käis kodus kardiogrammi tegemas ning palus luba isa haiglasse sõidutada. Isa keeldus.

“Ta vahel kurtis pingeid, kuid need läksid üle. Selliseid hetki, et peaks haiglasse minema, küll polnud,” mäletab Mare.

Möödunud aastal ütles süda üles ka Karl Kalkuni pojal - selsamal südamearstist poeg Andresel, kes 12 aastat tagasi telestuudios isa surma konstateeris...