VABADUSES: Toivo Kurmet pälvis avalikkuse tähelepanu plaaniga rajada Raplasse uhke multimeediakeskus ehk nn. Rapla Hollivuud, mis rahapuudusel siiski luhtus.
Eesti uudised
16. veebruar 2002, 00:00

Toivo Kurmet vabanes vanglast

Eile hommikul sulges Toivo Kurmet enda järel Pärnu vangla ukse. Kohus vabastas rublade riisumises süüdimõistetud Kurmeti poolteist aastat enne tähtaega ja määras ta katseajaks kriminaalhooldaja järelevalve alla.

Pärnu vangla direktor Arvo Reedik ütles, et vastavalt vangistusseadusele tegi ta Pärnu maakohtule taotluse Toivo Kurmeti ennetähtaegseks vabastamiseks. “Toivo Kurmet on varem kohtulikult karistamata, ta on vanglas käitunud korralikult ning näidanud enda paranemist,” kõneles Reedik. “Teiste kinnipeetavatega tal Pärnu vanglas probleeme polnud. Kurmet oli neljases kambris koos kolme kaaslasega.”

Kohus leidis, et vangla taotlus on põhjendatud, ja vabastas Kurmeti karistuse kandmisest tingimisi enne tähtaega - 1 aasta 5 kuud ja 20 päeva. Kohus määras Kurmeti katseajaks kriminaalhooldaja järelevalve alla.

“Normaalne tunne on, nagu ikka,” ütles Kurmet eile paar tundi pärast vanglast vabanemist. “Olen praegu alles maanteel, see on pikk jutt ja natuke tahaks hinge tõmmata,” ei soostunud ta kohe pikemalt rääkima.

Kohus mõistis Toivo Kurmeti süüdi 189 miljoni rubla ehk 18,9 miljoni krooni riisumises ja raiskamises AS Eesti Kaubakompanii omanikuna. Ringkonnakohus määras Kurmetile kolm aastat vanglakaristust ning mõistis temalt Eesti Panga kasuks välja 18,9 miljonit krooni. Rootsi politsei tabas kunagi ansamblis Virmalised kuulsaks saanud Kurmeti 1999. aasta detsembris ja paigutas ta Stockholmi äärelinna eeluurimisvanglasse. 2000. aasta juulis otsustas Rootsi Kurmeti välja anda ja juuli lõpus tõi Interpol ta lennukiga kodumaale. Esilagu viidi Kurmet Tallinna keskvanglasse, sealt Rummusse ja edasi Pärnu vanglasse. Kurmet oleks pidanud vabanema 27. juulil 2003.